Бихаћ: Почиње измјештање миграната

Припадници МУП Унско-санског кантона спремни су за акцију измјештања миграната из кампа “Вучјак”, код Бихаћа, потврдио је Срни портпарол кантоналног МУП-а Але Шиљдедић.  Он је навео да је за измјештање ангажовано стотињак полицајаца, те да данас из овог кампа неће кренути сви од укупно 600 миграната.

Босна и Херцеговина 10.12.2019 | 11:07
Бихаћ: Почиње измјештање миграната
Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић најавио је да ће данас бити извршене главне активности на измјештању миграната из кампа “Вучјак”. Мигранти ће, у организацији Међународне организације за миграције (ИОМ) , бити превезени у касарну “Ушивак” у Хаџићима. Ту ће боравити до оспособљавања касарне у Блажују, гдје је планирано да презиме.

– Измјештање миграната из Вучјака ће трајати три дана и биће подијељено на предрадње, радње измјештања и оне касније. Ми смо задужени да оперативно припремимо предрадње – рекао је Ружнић на јучерашњој конференцији за новинаре.


 
У склопу прве фазе измјештања су припремљени безбједносни аспекти измјештања миграната, што значи осигурање хране и превоза, доктора и техничара, као и полицијских снага.

Према информацијама кантоналних власти, до краја седмице требало би да буде расформиран камп “Вучјак”.

Према наводима федералних медија, власти Кантона Сарајево, као ни кантонални МУП нису обавијештени о измјештању миграната у прихватне центре у Сарајеву.

Касарну “Блажуј”, која је још без адекватне инфраструктуре за прихват неколико стотина миграната, јуче су посјетили кантонални премијер Един Форто и начелник општине Илиџа Сенаид Мемић. И они су без званичних информација виших нивоа власти. 

Једна од опција и центар у Салаковцу, а власти Херцеговачко-неретванског кантона, као и предсједник ХДЗ-а Драган Човић томе се противе.

Према подацима ИОМ-а, у прихватним центрима у БиХ налази се 4.000 миграната, али тачан број нико не зна.

Новинари удаљени од кампа
Новинарске екипе, како преноси Радио Сарајево, удаљене су од кампа 500 метара, према инструкцијама полиције.

Истовремено, Управни одбор Удружења БиХ новинари позива Владу и Министарство унутрашњих послова Унско – санског кантона (МУП УСК), као и Међународну организацију за миграције (ИОМ) да омогуће сигурно и слободно извјештавање свим медијима о премјештању миграната из кампа Вучјак и са других локација у УСК.

– Уколико МУП УСК и ИОМ немају адекватну опрему за снимање или фотографисање, дужни су  омогућити медијима снимање са посебно осигураног мјеста све док траје евакуација – наведено је у саопштењу.

(Срна, Радио Сарајево)

Коментари / 0

Оставите коментар