Bihać: Počinje izmještanje migranata

Pripadnici MUP Unsko-sanskog kantona spremni su za akciju izmještanja migranata iz kampa “Vučjak”, kod Bihaća, potvrdio je Srni portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.  On je naveo da je za izmještanje angažovano stotinjak policajaca, te da danas iz ovog kampa neće krenuti svi od ukupno 600 migranata.

Bosna i Hercegovina 10.12.2019 | 11:07
Bihać: Počinje izmještanje migranata
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će danas biti izvršene glavne aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa “Vučjak”. Migranti će, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) , biti prevezeni u kasarnu “Ušivak” u Hadžićima. Tu će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime.

– Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i biće podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i one kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje – rekao je Ružnić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


 
U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Prema informacijama kantonalnih vlasti, do kraja sedmice trebalo bi da bude rasformiran kamp “Vučjak”.

Prema navodima federalnih medija, vlasti Kantona Sarajevo, kao ni kantonalni MUP nisu obaviješteni o izmještanju migranata u prihvatne centre u Sarajevu.

Kasarnu “Blažuj”, koja je još bez adekvatne infrastrukture za prihvat nekoliko stotina migranata, juče su posjetili kantonalni premijer Edin Forto i načelnik opštine Ilidža Senaid Memić. I oni su bez zvaničnih informacija viših nivoa vlasti. 

Jedna od opcija i centar u Salakovcu, a vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović tome se protive.

Prema podacima IOM-a, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna.

Novinari udaljeni od kampa
Novinarske ekipe, kako prenosi Radio Sarajevo, udaljene su od kampa 500 metara, prema instrukcijama policije.

Istovremeno, Upravni odbor Udruženja BiH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

– Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografisanje, dužni su  omogućiti medijima snimanje sa posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija – navedeno je u saopštenju.

(Srna, Radio Sarajevo)

Komentari / 0

Ostavite komentar