Домаћи политичари: Грађанима треба више поштовања

Осим права на слободу говора и окупљања, домаћи политичари сматрају да у друштву треба унаприједити положај мајки, особа са инвалидитетом, демобилисаних бораца, као и породица погинулих бораца.

Република Српска 10.12.2019 | 08:17
Домаћи политичари: Грађанима треба више поштовања
На данашњи дан 1948. године донесена је Универзална декларација о људским правима, која сваком људском бићу гарантују људска права и слободе.

Колико се ова декларација поштује у Босни и Херцеговини можемо видјети из разних извјештаја и резултата истраживања која се годинама спроводе у овој земљи. Борци за људска парава упозоравају да су поједине категорије на ивици егзистенције, а положај БиХ на свјетским листама додатно је погоршала мигрантска криза.

Невладин сектор је већ годинама јасан – у БиХ је, између осталог, на дјелу дискриминација мањина, пријетње новинарима, политичке опструкције судства, неисплаћене одштете, кршење права дјеце, пензионера, као и многих других.

Активисти годинама тврде да су институције у БиХ, заокупљене заштитом својих личних интереса, потпуно заборавили на обавезу да штите права свих грађана у држави.

Да се на питањима људских права још треба радити сагласни су и домаћи политичари, односно, они са којима смо разговарали. Колико се у БиХ поштују људска права и на чему се треба посебно радити питали смо делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Душанку Мајкић.


 
– У БиХ је за неке категорије доста урађено, а за неке треба још да се ради. У фокус треба ставити питање особа са инвалидитетом, јер су они угрожена категорија када су у питању људска права. Држава мора учинити значајан напор када су у питању архитектонске баријере којима они долазе и до мјеста где се боре за своја права – објаснила је Мајкићева.

Додаје да јој су јој особе са инвалидитетом увијек биле асосијација на тежак живот.

– Без обзира на то што постоје још неке категорија чији би положај требао бити бољи, њих стављам на прво мјесто – рекла је она. 

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да се више пажње треба посветити мајкама.


 
– Највећу пажњу треба да посветимо потомству и мајкама, а што се тиче поштовања, највећу пажњу треба да посветимо демобилисаним борцима и породицама погинулих бораца. То је прва раван. Заједно с тим бих ставио и права породица погинулих бораца и демобилисаних бораца, а онда можемо да говоримо о свим осталим правима – навео је он.

Објашњава да свакако треба радити и на правима пензионера, запослених, социјално угрожених, избјеглица…

–  Осим тога, не смијемо да занемаримо да имамо ниске пензије и да незапослени људи живе на рубу егзистенције. Не можемо никога апострофирати, али ако идемо на варијанту будућности и рађања, онда су то мајке и мала дјеца – оцијенио је Стевандић.

Сагласна с њим је и народни посланик и потпредсједник ПДП-а Јелана Тривић. Она сматра да у нашем друштву ријетко коме нису угрожана људска права.


 
– Имали смо случајеве поводом трагичне смрти Давида Драгичевића, гдје смо могли видјети шиканирање, малтретирање и привођење. То су екстремна кршња права, али права се крше свакодневно, од медија до пензионера, који немају права на достојан живот. Крше се права радника неуплаћивањем доприноса, студената са лошим студентским стандардом, породиља са лошим условима у здравствених установа – рекла је Тривићева, додавши да генерално живимо у лошем друштву што се тиче поштовања људских права.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

кукобат

10.12.2019 07:24

Немој само да Душанка брине о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

10.12.2019 07:58

Браво Кукобат,немој да нас она сподоба брани.

Name

Брзи

10.12.2019 07:43

Све је дозвољено сто законом није забрањено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понижења, али скроз

10.12.2019 08:09

Овдје нема људских права. Уколико се бориш за иста, у било којој области, а не потплатиш, или немаш дебелу везу, унапријед си изгубио. Ми немамо ни еленентарна људска права, већина смо понижени, ствараоци су давно погажени, свакодбевно под тензијама рата, неких непријатеља, шпијуна, неких напада, ауторитарнисти резима, мобинг и прогон неистомисљеника, овдје је све напорно и одвратно. Треба отићи, свакако они који могу, да бар дио живота живе у миру и слободи, психичкој и физилкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

10.12.2019 08:24

Не се**те више, ни ви ни политичари. Доста вас је и једних и других, а поготову ваших лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.12.2019 08:49

Највеће поштовање према народу би било да Макјићка врати оне паре од бијелог хљеба, али и сви остали политичари да смање себи плате, са свим привилегијама, барем упола. Срамота је ово и читати...

Name

Харалампије

10.12.2019 08:41

Вама треба САМОПОШТОВАЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.12.2019 09:05

Па ти исти политичари су им и одузели поштовање, достојанство, слободу, правду, егзистенцију, здравство, школство, културу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.12.2019 09:26

Народима и граданима од политицара треба правна дрзава.Вец одавно је јасно да садасња гарнитура на ту тему и не размисља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

10.12.2019 10:06

Да ли су ти наши назови политичари свјесни да и они спадају у грађане?? колико знам нико још није живио 1000 година, а ови се спрдају с нама , једно за њих а нама изгледа шта остане

ОДГОВОРИТЕ
Name

21 вијек

10.12.2019 11:11

Насе друство је најгора могуца слика пораза људских права у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.12.2019 12:46

И дрзаву треба постоват.Све је дозвољено сто законом није забрањено. Узимат закон у своје руке нигде није допстено.

Name

В И Л И

10.12.2019 13:05

Душанка и Стевандиц, нка се покрију ушима и ћуте. Они немају право причати о поштовању људских права, све што су радили и што раде је против људских права.

ОДГОВОРИТЕ