Мостар: Грађани поручују да неће одустати

Јаке снаге МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона су уз примјену силе рано јутрос деблокирале депонију Уборак у Мостару. Депонији је прошле седмице истекла еколошка дозвола, а грађани околних насеља је држе блокираном од сриједе.

Босна и Херцеговина 09.12.2019 | 15:52
Мостар: Грађани поручују да неће одустати
Међутим, грађани су поручили да неће одустати и да не желе да дозволе, како су рекли, "овакву анархију и самовољу министра МУП-а ХНК-а Слађана Беванде и нити било кога''.

''Ми остајемо овдје. Чим се они разиђу ми ћемо опет блокирати и тако у недоглед. Тако ћемо радити све док се не затвор депонија Уборак'', рекао је за портал "Бљесак.инфо" Омер Хујдур један од представника иницијативе ''Јер нас се тиче''.

Због акције полиције оштро су реаговали бројни политичари и политичке странке, осуђујући "прекомјерну употребу силе".

Из Независног блока саопштили су да је депонија Уборак "огледало власти СДА-ХДЗ."

"За ово хаотично стање одговорна је власт СДА и ХДЗ-а БиХ која држи Мостар у потпуној демократској блокади. Грађани једино могу протестовати и то чине с пуним правом", рекао је Амер Обрадовић посланик у Парламенту ФБиХ.

Демократска фронта (ДФ) осудила је "сваки вид насиља и употребу силе над грађанима", те дала подршку демонстрантима који траже институционално рјешење за депонију.

"Да су градске власти испоштовале договор од прије шест мјесеци који је постигнут са просвједницима, када су се обавезали да ће формирати стручну радну групу те покушати наћи рјешење за депонију Уборак, избјегли би поновну блокаду исте као и немиле сцене употребе силе припадника МУП-а ХНК-а над просвједницима", наводи се у саопштењу ДФ-а.

Потпредсједница Федерације Босне и Херцеговине Мелика Махмутбеговић оштро је осудила јутрошњу употребу специјалних снага Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона против грађана Мостара приликом деблокирања депоније "Уборак".

"Захтијевамо да се проведе истрага о начину употребе специјалних полицијских снага, као и околностима у којима је више особа повријеђено, те да они који су употријебили прекомјерну полицијску силу да растјерује грађане који већ мјесецима мирно и ненасилно протестирају, тражећи само своја права, понесу одговорност", саопштила је Махмутбеговићева.

Неколико стотина грађана окупило се рано јутрос на улазу у депонију Уборак, као подршка онима који су ту непрекидно већ данима. Сјели су испред капије и формирали живи штит.

Међутим, јаке снаге полиције су уз употребу силе деблокирале депоније, а медији су раније пренијели да је неколико грађана повријеђено у сукобу с полицијом.

Депонија Уборак десетак година је проблем на који упозоравају мјештани Врапчића, Ливча и других сјеверних мостарских предграђа, а стање је посебно ескалирало посљедње године. Грађани су је држали блокираном и у јуну ове године, али је након 11 дана постигнут договор с градским властима, који у највећој мјери није поштован.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рале

09.12.2019 15:44

Кад су тукли бањалуцане мислили су да се њима не мозе десити. Сви це доци на ред који тразе правду.

ОДГОВОРИТЕ