Како опстају неразвијене општине у Српској

- У нацртима буџета изразито неразвијених општина, којих је 20 у Републици Српској, за наредну годину углавном нема простора за велика инвестициона улагања, те средства из буџета планирана су само за нужне потребе.

Република Српска 09.12.2019 | 08:00
 Како опстају неразвијене општине у Српској
Љубо Петровић, начелник општине Осмаци, која има око 5.000 становника, каже да је за наредну годину планиран буџет око 1.970.000 КМ.

"То је нека скромна цифра и то је наша стварност и наш буџет, имамо доста приоритетних ствари, али се бавимо углавном оним чим морамо. У суштини, тим средствима нужно је да покријемо потребе категорија становништва које имају социјалне потребе, у некој мјери потпомажемо субвенцију ђачких карата, нешто средстава издвајамо за подршку пољопривреди, а остало иде на трошкове који су свакодневица, плате радницима, одборницима и слично", каже Петровић.

Он каже да имају одређене пројекте које подржава Влада РС те, да нема тога, тешко би могли из буџета сами нешто издвојити и направити.

"За крупне инфраструктурне пројекте чекамо када има начина да добијемо средства од влада или министарстава. Покушавамо привући инвестиције и сада смо у програму гдје Влада Србије помаже путем наше владе, у ком радимо фабричку халу која би могла потпомоћи развој. Вриједност те донације износи око 330.000 евра", каже Петровић.

Додао је да се покушава направити простор за бољи квалитет живота, али да имају проблем са садржајима друштвеног живота, те да су подложни исељавању и миграцијама.

Петровић каже да имају идеју да се направи истраживачки центар на овом подручју гдје би се окупљали млади талентовани људи по узору на Петницу код Ваљева.

"Тај центар би васкрсао општину, тако бисмо могли развити мало и туризам, нарочито сеоски, а поспјешили бисмо и домаћу пољопривредну производњу", рекао је Петровић.

Снежана Ружичић, начелница Језера, које има око 1.070 становника, каже да је Нацрт буџета за идућу годину 788.500 КМ.

"Наш буџет је највише потрошачки и зато се улажу додатни напори да путем других фондова обезбиједимо средства за инвестирање", каже Ружичићева.

Када су у питању привредни субјекти, каже да имају субјекте који газдују рибњацима, дрвну индустрију, а да су остало услужне дјелатности.

"Имамо проблем индустријске зоне која нам је заробљена од једне компаније, те је она комплетно под хипотеком. Настојимо да се уђе у ту зону, што би био добар моменат за развој привреде у Језеру, омогућавање и стварање позитивне климе за евентуалне нове предузетнике који би запослили становништво", каже Ружичићева.

Она је задовољна инвестицијама у општину које су обезбијеђене из других фондова и нису из буџета, те је за три године, колико је на челу ове општине, инвестирано 2,2 милиона КМ у инфраструктурне пројекте, подршку механизацији у пољопривреди и друго.

Ружичићева сматра да Влада РС ствара климу да помогне малим општинама, али да би средства Владе за изразито неразвијене општине могла бити већа.

Напоменула је да би уласком у јачање сеоског туризма, у шта су се већ укључиле поједине породице, ова општина убрзо могла стабилно да стоји на својим ногама.

Милка Иванковић, начелница Источног Дрвара, каже да је Нацрт буџета за наредну годину 1.055.831 КМ, те да ће у њему бити простора и за поједине инвестиције.

"Изразито смо неразвијена општина због малог броја привредника, запослених. Наш једини приход је од шумске таксе. Било шта да урадимо, није од вишка, радимо на томе да инвестирамо у путеве, воде, канализације, објекте и слично", каже Иванковићева.

Додаје да планирају изградњу објекта који ће бити вишенамјенски, гдје би био центар за културу, те да имају и пројекат канализације за који ће морати тражити донаторе.

Поред ове три општине, у категорији изразито неразвијених општина су и Берковићи, Вукосавље, Источни Мостар, Источни Стари град, Калиновник, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

09.12.2019 08:09

Благо нама јер је свима, развијеним и неразвијеним, основна компонента развоја туризим. То много говори о нама и то не само онима који нас воде, него и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2019 15:56

А ста цес да имш са 5000 становника буџет од милијарду Јели? Треба насамарати оног ко је основао општину од села.

Name

Клековаца

09.12.2019 09:00

Ста це Центар за културу у Источном Дрвару, гдје укупно има са сталним пребивалиштем двадесетак људи.Такво размишљање начелни општине бивше конобарице је апсурдно, преузмите мјере на спречавању крађе шуме и ето новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лонцари

09.12.2019 09:39

А, Доњи Забар? Заборавили сте и ту малу опстину, која нема везе са везом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнез

09.12.2019 10:52

Цуј Кнезево неразвијено и моли владу да одобри новце из Будзета а сваки дан 30 -так камиона са сумом се извезе са те опстине .Које овдје луд сада ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самарћанин

09.12.2019 19:30

А на слици Кнежево. Ма њима не треба дати ништа кад видиш ставке буџета које усвоје, 200000 Мили и Али за екологију и одржавање чистоће. Замисли кад фирма предсједника СО и одборника добије да одржава "чистоћу и екологију" у граду а још наплаћују од глупих грађана.

ОДГОВОРИТЕ