Kako opstaju nerazvijene opštine u Srpskoj

- U nacrtima budžeta izrazito nerazvijenih opština, kojih je 20 u Republici Srpskoj, za narednu godinu uglavnom nema prostora za velika investiciona ulaganja, te sredstva iz budžeta planirana su samo za nužne potrebe.

Republika Srpska 09.12.2019 | 08:00
 Kako opstaju nerazvijene opštine u Srpskoj
Ljubo Petrović, načelnik opštine Osmaci, koja ima oko 5.000 stanovnika, kaže da je za narednu godinu planiran budžet oko 1.970.000 KM.

"To je neka skromna cifra i to je naša stvarnost i naš budžet, imamo dosta prioritetnih stvari, ali se bavimo uglavnom onim čim moramo. U suštini, tim sredstvima nužno je da pokrijemo potrebe kategorija stanovništva koje imaju socijalne potrebe, u nekoj mjeri potpomažemo subvenciju đačkih karata, nešto sredstava izdvajamo za podršku poljoprivredi, a ostalo ide na troškove koji su svakodnevica, plate radnicima, odbornicima i slično", kaže Petrović.

On kaže da imaju određene projekte koje podržava Vlada RS te, da nema toga, teško bi mogli iz budžeta sami nešto izdvojiti i napraviti.

"Za krupne infrastrukturne projekte čekamo kada ima načina da dobijemo sredstva od vlada ili ministarstava. Pokušavamo privući investicije i sada smo u programu gdje Vlada Srbije pomaže putem naše vlade, u kom radimo fabričku halu koja bi mogla potpomoći razvoj. Vrijednost te donacije iznosi oko 330.000 evra", kaže Petrović.

Dodao je da se pokušava napraviti prostor za bolji kvalitet života, ali da imaju problem sa sadržajima društvenog života, te da su podložni iseljavanju i migracijama.

Petrović kaže da imaju ideju da se napravi istraživački centar na ovom području gdje bi se okupljali mladi talentovani ljudi po uzoru na Petnicu kod Valjeva.

"Taj centar bi vaskrsao opštinu, tako bismo mogli razviti malo i turizam, naročito seoski, a pospješili bismo i domaću poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Petrović.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, koje ima oko 1.070 stanovnika, kaže da je Nacrt budžeta za iduću godinu 788.500 KM.

"Naš budžet je najviše potrošački i zato se ulažu dodatni napori da putem drugih fondova obezbijedimo sredstva za investiranje", kaže Ružičićeva.

Kada su u pitanju privredni subjekti, kaže da imaju subjekte koji gazduju ribnjacima, drvnu industriju, a da su ostalo uslužne djelatnosti.

"Imamo problem industrijske zone koja nam je zarobljena od jedne kompanije, te je ona kompletno pod hipotekom. Nastojimo da se uđe u tu zonu, što bi bio dobar momenat za razvoj privrede u Jezeru, omogućavanje i stvaranje pozitivne klime za eventualne nove preduzetnike koji bi zaposlili stanovništvo", kaže Ružičićeva.

Ona je zadovoljna investicijama u opštinu koje su obezbijeđene iz drugih fondova i nisu iz budžeta, te je za tri godine, koliko je na čelu ove opštine, investirano 2,2 miliona KM u infrastrukturne projekte, podršku mehanizaciji u poljoprivredi i drugo.

Ružičićeva smatra da Vlada RS stvara klimu da pomogne malim opštinama, ali da bi sredstva Vlade za izrazito nerazvijene opštine mogla biti veća.

Napomenula je da bi ulaskom u jačanje seoskog turizma, u šta su se već uključile pojedine porodice, ova opština ubrzo mogla stabilno da stoji na svojim nogama.

Milka Ivanković, načelnica Istočnog Drvara, kaže da je Nacrt budžeta za narednu godinu 1.055.831 KM, te da će u njemu biti prostora i za pojedine investicije.

"Izrazito smo nerazvijena opština zbog malog broja privrednika, zaposlenih. Naš jedini prihod je od šumske takse. Bilo šta da uradimo, nije od viška, radimo na tome da investiramo u puteve, vode, kanalizacije, objekte i slično", kaže Ivankovićeva.

Dodaje da planiraju izgradnju objekta koji će biti višenamjenski, gdje bi bio centar za kulturu, te da imaju i projekat kanalizacije za koji će morati tražiti donatore.

Pored ove tri opštine, u kategoriji izrazito nerazvijenih opština su i Berkovići, Vukosavlje, Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Kalinovnik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ISTINA

09.12.2019 09:09

Blago nama jer je svima, razvijenim i nerazvijenim, osnovna komponenta razvoja turizim. To mnogo govori o nama i to ne samo onima koji nas vode, nego i narodu.

ODGOVORITE
Name

Re

09.12.2019 16:56

A sta ces da imš sa 5000 stanovnika budžet od milijardu Jeli? Treba nasamarati onog ko je osnovao opštinu od sela.

Name

Klekovaca

09.12.2019 10:00

Sta ce Centar za kulturu u Istočnom Drvaru, gdje ukupno ima sa stalnim prebivalištem dvadesetak ljudi.Takvo razmišljanje načelni opštine bivše konobarice je apsurdno, preuzmite mjere na sprečavanju krađe šume i eto novca.

ODGOVORITE
Name

Loncari

09.12.2019 10:39

A, Donji Zabar? Zaboravili ste i tu malu opstinu, koja nema veze sa vezom!

ODGOVORITE
Name

knez

09.12.2019 11:52

Cuj Knezevo nerazvijeno i moli vladu da odobri novce iz Budzeta a svaki dan 30 -tak kamiona sa sumom se izveze sa te opstine .Koje ovdje lud sada ,

ODGOVORITE
Name

Samarćanin

09.12.2019 20:30

A na slici Kneževo. Ma njima ne treba dati ništa kad vidiš stavke budžeta koje usvoje, 200000 Mili i Ali za ekologiju i održavanje čistoće. Zamisli kad firma predsjednika SO i odbornika dobije da održava "čistoću i ekologiju" u gradu a još naplaćuju od glupih građana.

ODGOVORITE