Жене жртве рата иду у Стокхолм да подрже Хандкеа

На званичан позив Српског удружења “Содертеље” из Стоклхома, Жене жртве рата Републике Српске упутиле су се на додјелу Нобелове награде за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу.

Република Српска 08.12.2019 | 16:12
Жене жртве рата иду у Стокхолм да подрже Хандкеа
Предсједница Удружења Божица Живковић Рајилић образложила је разлоге путовања удружења тиме да је “Хандке једина особа која у току рата причала истину”.

– Једини је он причао шта се догађало српском народу, док су нас у Европи гледали као лоше људе, кривили да смо ми агресори и називали нас геноцидним народом. Ми не идемо тамо да причамо шта смо преживјеле, ми идемо у Стокхолм искључиво као подршка Хандкеу јер је добио Нобелову награду ‘за утицајно дјело’ – истакла је Живковић Рајилић.

Према њеним ријечима, чланице Удружења Жене жртава рата РС иду у Стокхолм у миру и нису дио протеста, или било ког лошег сценарија.

– Наш долазак је најављен пред двије зграде. Прва је Концертна кућа гдје ће бити свечана конференција, а потом на прославу пред Градском кућом. Очекујемо Савез Срба у Столкхому и удружења Срба из других градова и земаља, тако да ће бити Срба на додјели – додаје предсједница Удружења.

Она каже да је писац Петер Хандке упознат с њиховим доласком, али да оне неће својим присуством стављати никога под притисак или њега у непријатну ситуацију. 

– Он сам нека одлучи да ли жели да се сретне с нама или не. Он зна да ми долазимо. Ако њему штети да буде с нама у јавности, ми ћемо се повући. Направићемо већ некако другу прилику да га упознамо – објашњава предсједница удружења.

Божица Живковић Рајилић каже да се на бројним пропутовањима, сусретала са питањима “гдје је била 20 година”.

– Говорим само истину. Причам људима шта сам проживјела у логору 322 дана. Онај ко није долазио из свијета и видио шта се нама догађа, није знао шта се дешава. Јер је у свијету постојала плаћена и лажна слика о нама. Они који мисле својом главом, увијек ће имати исправан став, а један од њих је Петер Хандке, и зато је и добио највећу заслужену награду – наводи она.

Додаје и да се ствари мијењају на боље, бар када су у питању ове теме и захваљује бројним институцијама, људима и стручњацима који су им док још нису постали удружење од јавног инетереса, одобравали пројекте и извештавали о њиховом раду.

– Захваљујем многима, не само у име мене него у име истине – каже Живковић Рајилићева.(Тањуг)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

XX

08.12.2019 16:33

Госпођо, када говорите да је Хандке причао истину о Србима, правите грешку изражавајући се. Он је примао само истину, а она је једна. Није Хандке нападао ни Муслимане, него су они ухваћени у белосвјетску замку и скупа са својим вођама који су се уздали да ће уз помоћ новог свјетског поретка који је желио минимизирати утицај, а и права Срба због даљег продора на исток и Русију изокретали истину и пидржавали оно што у својим земљама не би дозволили ни да се зачне. Ни ја се не бих састајао са вама, а ни са онима који се жале, јер то је додатно бреме за овог врсног и непоткупљивог интелектуалаца. Ваш одлазак ипак има смисла, али се држите речениг оквира и не присвајајте никога, него одајте само признање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

08.12.2019 19:27

Ово је удружење М.Додика и на овај начин покушава да додје до гласова на врли лукав начин и безобразан. О Сребреници не треба да се прица и гања инат , треба гањати бољу будућност за све а не да се неписменим манипулира

Name

За НН

08.12.2019 21:19

Ово нема никакве везе са додиком

Name

СНСД огранак

09.12.2019 07:19

Итекако има везе са СНСД ,ова партија стоји иза ове назови НВО, а са овом женом се итекако манипулише.Иста је жељна популарности и славе.Познато је да иста никад током рата није била ни у каквом затвору и логору већ у кућном притвору као и сви Срби који су одали у рату на страни федерације.

Name

Оља

08.12.2019 16:37

Свака цаст! А било би добро да тамо оду и јос нека српска удрузења зртава рата да се види да је и од "невиних", миљеника Запада, и те како било грозоте и страдавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оља

08.12.2019 20:22

Треба,треба,са висе удрузења сигурно цемо промијенити донесене пресуде,ово само мозе Милораду користити а ви цете захвалност добити бајатим сендвицом.

Name

Ди

08.12.2019 16:40

" Говорим само истину." Ако говорис само истину онда цес бити заједно са мајкама Сребренице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ди

08.12.2019 19:04

Јел оне саосјецају са српским мајкама нису само њихови оцеви синови страдали. И њихови си убијали насу српску војску. Зато одбијте

Name

Ре

08.12.2019 19:11

Већих манипулатора од оне пресједнице нема у држави. Јесу ли мајке Сребренице говориле икада како баш ти Сребреничани побише Србе цивиле. И поред сазнања да је Сребреница продукт међународне завјере са Алијом да се бомбардују Срби оне и даље траже српске главе. Истина је једна и оставите Хандкеа на миру, ту ни бог не би нашао ријешење. Потребно је да Срби горе оду, али без својатања јер то је неовисан интелектуалац и свако својатање му само нарушава углед. Правда за све је ИСТИНА .

Name

Браца

08.12.2019 17:07

Госпођо Рајлић, манте се ћорава посла! Не трошите паре и медијски простор на узалудне ствари....јер човјек се сам врло мудро и вјешто одбранио од сулудих и мизерних испада....цивилизирани свијет врло добро зна "ко,шта и како..." је учествовао у којој причи...а мени се чини да сте у функцији Рудоњин, ваше жеље да се негдје "у власт утакнете" или ко зна шта....много је важније "ваше" приче аргументирано и на правом мјесту,право вријеме....ако то уопште спремате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Браца

08.12.2019 18:22

Нисте у праву. Да смо радили оно сто "друга страна" ради по свијету деценијама (урла, лазе ...) гдје год се за то указе прилика, свијет би имао мало другацију слику о нама. Ми смо цутали и тиме давали простор тој страни за све могуце манипулације како би био остварен њихов крајњи циљ - нестанак РС. Све сто раде, раде само за то. Ваљда је крајње вријеме да се несто промијени у насу корист, у корист истине.

Name

За Брацу

08.12.2019 19:05

Зена ради праву ствар. Ниста наспрам онога ста су твоји радили

Name

ре -ре

08.12.2019 20:09

Не не мислим да нетребате раћи вашу тужну и сурову истину,напротив то требате осмишљено,аргументирано,именом и презименом,одговорне за оно који су "вас" и све оне који су прошли тако као ви или горе.....!!! Обесчастили, понизили,а за то нису одговарали! Тај новац искористити да се ваше приче чују што даље,сними филм играни или документарни....који може испричати приче и доћи до свијести оних који могу и морају нешто мијењати у приступу вашим драматичним случајевима! Овако сте инструментализовани, осјећајем оних који гледају ,да сте дио политике....на жалост!

Name

цуз

08.12.2019 20:14

Босњаци би требали троструко вратити оно добро сто су им Срби уцинили а двоструко оно сто им Срби зло уцинисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.12.2019 20:30

Српски злочини су преувеличани, а муслимански минимизирани и то је истина. Е па није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алмир

08.12.2019 20:36

Ова зена све лазе због неких својих интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Алмира

08.12.2019 22:25

Коментар ти је глуп ако ова зена лазе оонда не знам ста рец за муниту и оваквим коментарима врједјас српске зртве.

Name

Љиљана

08.12.2019 20:38

Пуно ми је мило да су се и срби организовали да казу истину о рату и својим страдањима. Радо бих вам се придрузила у Стоцкхолму 10 децембра да подрзим Хандкеа. Зивим у Малмеу. Не знам дали има несто организовано и коме могу да се јавим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриот

08.12.2019 22:59

Ех да је висе зена као ви Бозице

ОДГОВОРИТЕ