Žene žrtve rata idu u Stokholm da podrže Handkea

Na zvaničan poziv Srpskog udruženja “Sodertelje” iz Stoklhoma, Žene žrtve rata Republike Srpske uputile su se na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Republika Srpska 08.12.2019 | 16:12
Žene žrtve rata idu u Stokholm da podrže Handkea
Predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time da je “Handke jedina osoba koja u toku rata pričala istinu”.

– Jedini je on pričao šta se događalo srpskom narodu, dok su nas u Evropi gledali kao loše ljude, krivili da smo mi agresori i nazivali nas genocidnim narodom. Mi ne idemo tamo da pričamo šta smo preživjele, mi idemo u Stokholm isključivo kao podrška Handkeu jer je dobio Nobelovu nagradu ‘za uticajno djelo’ – istakla je Živković Rajilić.

Prema njenim riječima, članice Udruženja Žene žrtava rata RS idu u Stokholm u miru i nisu dio protesta, ili bilo kog lošeg scenarija.

– Naš dolazak je najavljen pred dvije zgrade. Prva je Koncertna kuća gdje će biti svečana konferencija, a potom na proslavu pred Gradskom kućom. Očekujemo Savez Srba u Stolkhomu i udruženja Srba iz drugih gradova i zemalja, tako da će biti Srba na dodjeli – dodaje predsjednica Udruženja.

Ona kaže da je pisac Peter Handke upoznat s njihovim dolaskom, ali da one neće svojim prisustvom stavljati nikoga pod pritisak ili njega u neprijatnu situaciju. 

– On sam neka odluči da li želi da se sretne s nama ili ne. On zna da mi dolazimo. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući. Napravićemo već nekako drugu priliku da ga upoznamo – objašnjava predsjednica udruženja.

Božica Živković Rajilić kaže da se na brojnim proputovanjima, susretala sa pitanjima “gdje je bila 20 godina”.

– Govorim samo istinu. Pričam ljudima šta sam proživjela u logoru 322 dana. Onaj ko nije dolazio iz svijeta i vidio šta se nama događa, nije znao šta se dešava. Jer je u svijetu postojala plaćena i lažna slika o nama. Oni koji misle svojom glavom, uvijek će imati ispravan stav, a jedan od njih je Peter Handke, i zato je i dobio najveću zasluženu nagradu – navodi ona.

Dodaje i da se stvari mijenjaju na bolje, bar kada su u pitanju ove teme i zahvaljuje brojnim institucijama, ljudima i stručnjacima koji su im dok još nisu postali udruženje od javnog ineteresa, odobravali projekte i izveštavali o njihovom radu.

– Zahvaljujem mnogima, ne samo u ime mene nego u ime istine – kaže Živković Rajilićeva.



(Tanjug)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

XX

08.12.2019 15:33

Gospođo, kada govorite da je Handke pričao istinu o Srbima, pravite grešku izražavajući se. On je primao samo istinu, a ona je jedna. Nije Handke napadao ni Muslimane, nego su oni uhvaćeni u belosvjetsku zamku i skupa sa svojim vođama koji su se uzdali da će uz pomoć novog svjetskog poretka koji je želio minimizirati uticaj, a i prava Srba zbog daljeg prodora na istok i Rusiju izokretali istinu i pidržavali ono što u svojim zemljama ne bi dozvolili ni da se začne. Ni ja se ne bih sastajao sa vama, a ni sa onima koji se žale, jer to je dodatno breme za ovog vrsnog i nepotkupljivog intelektualaca. Vaš odlazak ipak ima smisla, ali se držite rečenig okvira i ne prisvajajte nikoga, nego odajte samo priznanje.

ODGOVORITE
Name

NN

08.12.2019 18:27

Ovo je udruženje M.Dodika i na ovaj način pokušava da dodje do glasova na vrli lukav način i bezobrazan. O Srebrenici ne treba da se prica i ganja inat , treba ganjati bolju budućnost za sve a ne da se nepismenim manipulira

Name

Za NN

08.12.2019 20:19

Ovo nema nikakve veze sa dodikom

Name

SNSD ogranak

09.12.2019 06:19

Itekako ima veze sa SNSD ,ova partija stoji iza ove nazovi NVO, a sa ovom ženom se itekako manipuliše.Ista je željna popularnosti i slave.Poznato je da ista nikad tokom rata nije bila ni u kakvom zatvoru i logoru već u kućnom pritvoru kao i svi Srbi koji su odali u ratu na strani federacije.

Name

Olja

08.12.2019 15:37

Svaka cast! A bilo bi dobro da tamo odu i jos neka srpska udruzenja zrtava rata da se vidi da je i od "nevinih", miljenika Zapada, i te kako bilo grozote i stradavanja.

ODGOVORITE
Name

Re Olja

08.12.2019 19:22

Treba,treba,sa vise udruzenja sigurno cemo promijeniti donesene presude,ovo samo moze Miloradu koristiti a vi cete zahvalnost dobiti bajatim sendvicom.

Name

Di

08.12.2019 15:40

" Govorim samo istinu." Ako govoris samo istinu onda ces biti zajedno sa majkama Srebrenice.

ODGOVORITE
Name

Za Di

08.12.2019 18:04

Jel one saosjecaju sa srpskim majkama nisu samo njihovi ocevi sinovi stradali. I njihovi si ubijali nasu srpsku vojsku. Zato odbijte

Name

Re

08.12.2019 18:11

Većih manipulatora od one presjednice nema u državi. Jesu li majke Srebrenice govorile ikada kako baš ti Srebreničani pobiše Srbe civile. I pored saznanja da je Srebrenica produkt međunarodne zavjere sa Alijom da se bombarduju Srbi one i dalje traže srpske glave. Istina je jedna i ostavite Handkea na miru, tu ni bog ne bi našao riješenje. Potrebno je da Srbi gore odu, ali bez svojatanja jer to je neovisan intelektualac i svako svojatanje mu samo narušava ugled. Pravda za sve je ISTINA .

Name

Braca

08.12.2019 16:07

Gospođo Rajlić, mante se ćorava posla! Ne trošite pare i medijski prostor na uzaludne stvari....jer čovjek se sam vrlo mudro i vješto odbranio od suludih i mizernih ispada....civilizirani svijet vrlo dobro zna "ko,šta i kako..." je učestvovao u kojoj priči...a meni se čini da ste u funkciji Rudonjin, vaše želje da se negdje "u vlast utaknete" ili ko zna šta....mnogo je važnije "vaše" priče argumentirano i na pravom mjestu,pravo vrijeme....ako to uopšte spremate....

ODGOVORITE
Name

Re Braca

08.12.2019 17:22

Niste u pravu. Da smo radili ono sto "druga strana" radi po svijetu decenijama (urla, laze ...) gdje god se za to ukaze prilika, svijet bi imao malo drugaciju sliku o nama. Mi smo cutali i time davali prostor toj strani za sve moguce manipulacije kako bi bio ostvaren njihov krajnji cilj - nestanak RS. Sve sto rade, rade samo za to. Valjda je krajnje vrijeme da se nesto promijeni u nasu korist, u korist istine.

Name

Za Bracu

08.12.2019 18:05

Zena radi pravu stvar. Nista naspram onoga sta su tvoji radili

Name

re -re

08.12.2019 19:09

Ne ne mislim da netrebate raći vašu tužnu i surovu istinu,naprotiv to trebate osmišljeno,argumentirano,imenom i prezimenom,odgovorne za ono koji su "vas" i sve one koji su prošli tako kao vi ili gore.....!!! Obesčastili, ponizili,a za to nisu odgovarali! Taj novac iskoristiti da se vaše priče čuju što dalje,snimi film igrani ili dokumentarni....koji može ispričati priče i doći do svijesti onih koji mogu i moraju nešto mijenjati u pristupu vašim dramatičnim slučajevima! Ovako ste instrumentalizovani, osjećajem onih koji gledaju ,da ste dio politike....na žalost!

Name

cuz

08.12.2019 19:14

Bosnjaci bi trebali trostruko vratiti ono dobro sto su im Srbi ucinili a dvostruko ono sto im Srbi zlo ucinise.

ODGOVORITE
Name

Xxx

08.12.2019 19:30

Srpski zločini su preuveličani, a muslimanski minimizirani i to je istina. E pa nije.

ODGOVORITE
Name

Almir

08.12.2019 19:36

Ova zena sve laze zbog nekih svojih interesa

ODGOVORITE
Name

Za Almira

08.12.2019 21:25

Komentar ti je glup ako ova zena laze oonda ne znam sta rec za munitu i ovakvim komentarima vrjedjas srpske zrtve.

Name

Ljiljana

08.12.2019 19:38

Puno mi je milo da su se i srbi organizovali da kazu istinu o ratu i svojim stradanjima. Rado bih vam se pridruzila u Stockholmu 10 decembra da podrzim Handkea. Zivim u Malmeu. Ne znam dali ima nesto organizovano i kome mogu da se javim.

ODGOVORITE
Name

Patriot

08.12.2019 21:59

Eh da je vise zena kao vi Bozice

ODGOVORITE