У току припреме за премјештање кампа Вучјак

Премјештање миграната из кампа Вучјак у Бихаћу требало би почети у понедјељак, ако је судити према договору државног врха и кантоналних власти. Ако све заиста почне и заврши се у најбољем реду, Црвени крст и полицију чека велики посао.

Босна и Херцеговина 08.12.2019 | 12:21
У току припреме за премјештање кампа Вучјак
Службеници Међународне организације за миграције данас су на терену, потврђено је за Клиx.ба, и врше се припреме за премјештај миграната, а што укључује припрему привремених смјештаја, те адаптацију локације у Блажују.

Што се тиче Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, портпарол Але Шиљдедић казао је да ће службеници полиције у понедјељак поступити онако како буде одлучено.

Из полиције за сада не могу говорити о сутрашњим потенцијалним активностима, а нити могу потврдити нити негирати да је премјештање миграната уцртано у план за понедјељак.

У разговору са представником Црвеног крижа Бихаћ Селамом Миџићем јасно је да ова организација остаје у служби хуманости без обзира гдје се мигранти налазили.

Такође, Миџић се осврнуо и на штрајк глађу којег су мигранти обуставили током суботе.

"Побиједила је хуманост јер смо се борили да будемо с мигрантима и да осјете да нису остављени. Четвртог дана гладовања се десило оно што смо и очекивали и тада смо почели дијелити храну", казао је он.

Иако засад нема апсолутне назнаке да ће се премјештање десити, односно да ће процес селидбе започети у понедјељак, Миџић сматра да се тиме не рјешава пуно тога.

"Ја не очекујем да ће се у понедјељак десити неко битно рјешење што се тиче одласка миграната било гдје. Имамо стање у држави какво јесте - опструисање других градова и кантона да прихвате мигранте и да нам помогну, а то нема везе са хуманошћу и јединством грађана", рекао је Миџић.

Црвени крст неће директно учествовати у исељењу миграната, оно што ће радити јесте остати у служби хуманости, а то је подјела хране, воде и одјеће.

Ако се Вучјак заиста испразни, Црвени крст, односно мобилни тимови у Бихаћу, наставиће помагати мигранте гдје год их примијете, каже Миџић.

Такође, ако се Вучјак уклони, Црвеном крсту предстоји премјештање контејнера и других помагала на другу локацију, а то би због тешког времена могло трајати данима.

Подсјећамо, транспорт миграната из кампа Вучјак у касарну Блажуј код Сарајева почиње у понедјељак, што је закључак разговора министра безбједности у СМ БиХ Драгана Мектића и премијера УСК Мустафе Ружнића.

(Клиx.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нострадамус

08.12.2019 14:05

То све треба смјестити у Скупстину у Сарајево и НС Републике Српске мислим да би било мјеста за све.Барем до остану ту до маја или јуна док отопли па онда преко љета и прољеца тразири трајно рјесење.Наси парламентарци када нису радили годину дана нека издрзе јос пар мјесеци плату примају и мислим да им не би био проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.12.2019 14:56

Само их код себе прими.

Name

РЕ РЕ

08.12.2019 16:18

ЈА БИХ ИХ И ПРИМИО КОЛИКО МОГУ. СТА ЦЕ ЈАДНИ ЉУДИ. ТИ МОЗДА НИСИ НАПУСТАО ОГЊИСТЕ И НЕ ЗНАС КАКО ЈЕ. СКУПСТИНЕ СУ ПУНЕ ДЕЗЕРТЕРА И ТАКВи Х КАО ТИ И ГОРЕ НАВЕДЕНИ ПРЕДЛОГ ЈЕ ДОБАР.