U toku pripreme za premještanje kampa Vučjak

Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni krst i policiju čeka veliki posao.

Bosna i Hercegovina 08.12.2019 | 12:21
U toku pripreme za premještanje kampa Vučjak
Službenici Međunarodne organizacije za migracije danas su na terenu, potvrđeno je za Klix.ba, i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, portparol Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog križa Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

Takođe, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

"Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu", kazao je on.

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno da će proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.

"Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste - opstruisanje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana", rekao je Midžić.

Crveni krst neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni krst, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastaviće pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić.

Takođe, ako se Vučjak ukloni, Crvenom krstu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju, a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra bezbjednosti u SM BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

(Klix.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

08.12.2019 15:05

To sve treba smjestiti u Skupstinu u Sarajevo i NS Republike Srpske mislim da bi bilo mjesta za sve.Barem do ostanu tu do maja ili juna dok otopli pa onda preko ljeta i proljeca traziri trajno rjesenje.Nasi parlamentarci kada nisu radili godinu dana neka izdrze jos par mjeseci platu primaju i mislim da im ne bi bio problem.

ODGOVORITE
Name

re

08.12.2019 15:56

Samo ih kod sebe primi.

Name

RE RE

08.12.2019 17:18

JA BIH IH I PRIMIO KOLIKO MOGU. STA CE JADNI LJUDI. TI MOZDA NISI NAPUSTAO OGNJISTE I NE ZNAS KAKO JE. SKUPSTINE SU PUNE DEZERTERA I TAKVi H KAO TI I GORE NAVEDENI PREDLOG JE DOBAR.