Руси умешани у хакерски напад против Макрона?

Париски лист Монд пише да су хакери повезани са ГРУ умешани у хакерске нападе на е-пошту тима за предизборну кампању француског председника 2017. године.

Свијет 07.12.2019 | 22:33
Руси умешани у хакерски напад против Макрона?
Хакери повезани са руском војном обавештајном службом (ГРУ) умешани су у хакерске нападе на електронску пошту тима који је водио предизборну кампању председника Емануела Макрона 2017. године, пренео је данас париски лист Монд.

Две специјализоване јединице повезане са ГРУ-ом су "наизменично циљале имејлове људи блиских будућем председнику Француске", навео је лист који се ослања на рад два стручњака за Гугл као и на истрагу фирме Фајерај (ФиреЕyе) специјализоване за лов софистицираних хакера, међу којима је руски државни апарат.

То откриће долази два дана пре посете руског председника Владимира Путина Паризу где ће учествовати на самиту о Украјини.

Монд преноси да је прва хакерска група названа АПТ28 у марту 2017. године добила задатак "крађе идентитета" тако што је слала мејлове метама како би им украла шифре и имена. Месец дана касније, друга хакерска група Сендворм (Сандwорм), наставила је ту операцију.

Два дана пре другог круга председничких избора, тачно 5. маја 2017. године, неколико хиљада докумената о Макроновој изборној кампањи почело је да се емитује на интернету.

Макрон, који је 7. маја победио кандидаткињу екстремне деснице Марин Ле Пен, изјавио је тада да је урађена "операција дестабилизације" како би се изазвала сумња и шириле дезинсформације.

Јапанска компанија за безбедност на интернету Тренд Микро је још у априлу 2017. године навела да је група АПТ28 покушала хакерски напад на Макронов предизборни тим.

Монд наводи да та информација није потврђена и не зна се да ли је уродила плодом.

Русија је иначе демантовала било какву умешаност у председничке изборе у Француској, док је ГРУ осумњичен да се мешао у неколико изборних кампања, међу којима је предизборна кампања у САД.

(Бета) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

цуз

07.12.2019 21:45

Код нас се не требају мјесати,знају се побједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

07.12.2019 23:28

Цуј хакери руси, ваљда онај мали с Пала ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ГРУ

07.12.2019 23:38

Није у питању ГРУ него МАРСХАЛ ГРУПА коју води Константин Малофејев. МАРШАЛ ГРУПА је настимала изборе 2014 године МИЛОРАДУ ДОДИКУ И узела га под своје. Милорад Додик је сада корисни идиот МАРСХАЛ ГРУПАЕ и најебаце као нико, али посто је Милорад Додик најобични дрипац, ништа боље није ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезурни кривци

08.12.2019 07:59

Сукоб изммедју цланица натоа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2019 12:02

Руси су увјек били пицаизла. Јадни и бедни . Само срби воле као фол русију а ни по казни неце да иду да зиве у Русију.

Name

подметачина

08.12.2019 08:10

Чим неко каже нешто против НАТО или САД а у корист Русије да се Европа повеже са Русијом што би било природно а не са САД што је немогуће одмах су умијешани страни шпијуни,хакери,агенти,....Све саме лажи јер откуд баш сада да кад Макрон жели ЕУ без САД и војску ЕУ без САД да баш сад после двије године наводно открију да је Руски ГРУ умијешан у хакерске нападе.Свако иоле писмен зна да је ГРУ И СПЕЦНАЗ дио пјешадије а да сасвим друге агенције воде безбедоносне послове .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.12.2019 09:29

Макрон крив за катастрофално социјално стање у Француској...жути, па црвени прслуци...а дај да се скрене тема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као и обицно

08.12.2019 10:27

Нато алијанса се суоцава са властитим проблемима и за то је одговорна Русија

ОДГОВОРИТЕ