Rusi umešani u hakerski napad protiv Makrona?

Pariski list Mond piše da su hakeri povezani sa GRU umešani u hakerske napade na e-poštu tima za predizbornu kampanju francuskog predsednika 2017. godine.

Svijet 07.12.2019 | 22:33
Rusi umešani u hakerski napad protiv Makrona?
Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU) umešani su u hakerske napade na elektronsku poštu tima koji je vodio predizbornu kampanju predsednika Emanuela Makrona 2017. godine, preneo je danas pariski list Mond.

Dve specijalizovane jedinice povezane sa GRU-om su "naizmenično ciljale imejlove ljudi bliskih budućem predsedniku Francuske", naveo je list koji se oslanja na rad dva stručnjaka za Gugl kao i na istragu firme Fajeraj (FireEye) specijalizovane za lov sofisticiranih hakera, među kojima je ruski državni aparat.

To otkriće dolazi dva dana pre posete ruskog predsednika Vladimira Putina Parizu gde će učestvovati na samitu o Ukrajini.

Mond prenosi da je prva hakerska grupa nazvana APT28 u martu 2017. godine dobila zadatak "krađe identiteta" tako što je slala mejlove metama kako bi im ukrala šifre i imena. Mesec dana kasnije, druga hakerska grupa Sendvorm (Sandworm), nastavila je tu operaciju.

Dva dana pre drugog kruga predsedničkih izbora, tačno 5. maja 2017. godine, nekoliko hiljada dokumenata o Makronovoj izbornoj kampanji počelo je da se emituje na internetu.

Makron, koji je 7. maja pobedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, izjavio je tada da je urađena "operacija destabilizacije" kako bi se izazvala sumnja i širile dezinsformacije.

Japanska kompanija za bezbednost na internetu Trend Mikro je još u aprilu 2017. godine navela da je grupa APT28 pokušala hakerski napad na Makronov predizborni tim.

Mond navodi da ta informacija nije potvrđena i ne zna se da li je urodila plodom.

Rusija je inače demantovala bilo kakvu umešanost u predsedničke izbore u Francuskoj, dok je GRU osumnjičen da se mešao u nekoliko izbornih kampanja, među kojima je predizborna kampanja u SAD.

(Beta) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

cuz

07.12.2019 21:45

Kod nas se ne trebaju mjesati,znaju se pobjednici.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

07.12.2019 23:28

Cuj hakeri rusi, valjda onaj mali s Pala ?

ODGOVORITE
Name

Nije GRU

07.12.2019 23:38

Nije u pitanju GRU nego MARSHAL GRUPA koju vodi Konstantin Malofejev. MARŠAL GRUPA je nastimala izbore 2014 godine MILORADU DODIKU I uzela ga pod svoje. Milorad Dodik je sada korisni idiot MARSHAL GRUPAE i najebace kao niko, ali posto je Milorad Dodik najobični dripac, ništa bolje nije ni zaslužio.

ODGOVORITE
Name

Dezurni krivci

08.12.2019 07:59

Sukob izmmedju clanica natoa .

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2019 12:02

Rusi su uvjek bili picaizla. Jadni i bedni . Samo srbi vole kao fol rusiju a ni po kazni nece da idu da zive u Rusiju.

Name

podmetačina

08.12.2019 08:10

Čim neko kaže nešto protiv NATO ili SAD a u korist Rusije da se Evropa poveže sa Rusijom što bi bilo prirodno a ne sa SAD što je nemoguće odmah su umiješani strani špijuni,hakeri,agenti,....Sve same laži jer otkud baš sada da kad Makron želi EU bez SAD i vojsku EU bez SAD da baš sad posle dvije godine navodno otkriju da je Ruski GRU umiješan u hakerske napade.Svako iole pismen zna da je GRU I SPECNAZ dio pješadije a da sasvim druge agencije vode bezbedonosne poslove .

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.12.2019 09:29

Makron kriv za katastrofalno socijalno stanje u Francuskoj...žuti, pa crveni prsluci...a daj da se skrene tema.

ODGOVORITE
Name

Kao i obicno

08.12.2019 10:27

Nato alijansa se suocava sa vlastitim problemima i za to je odgovorna Rusija

ODGOVORITE