Нема преговора са БиХ због градње Блока 7

Секретаријат Енергетске заједнице и представници Федерације БиХ нису постигли договор у вези са спором око гаранција датих за изградњу Блока 7 тузланске Термоелектране.
 
 

Босна и Херцеговина 07.12.2019 | 21:57
Нема преговора са БиХ због градње Блока 7
Из Енергетске заједнице саопштено је су прошле седмице преговори са представницима ФБиХ о планираној изградњи Блока 7 прекинути без договора.

"Преговори су постали узалудни након што је федерална министрица финансија 19. новембра потписала уговор о гаранцији без претходног појашњења о поштивању правила Енергетске заједнице о државној помоћи", наводе из Секретаријата.

У саопштењу се подсјећа да је на захтјев Федерације БиХ, Секретаријат 31. јула ове године пристао истражити могућности за рјешавање спора с БиХ у вези с државном гаранцијом коју је у име Федерације БиХ издало Федерално министарство финансија.

Напомињу такође да гаранција осигурава кредит кинеске банке Јавном предузећу Електропривреда БиХ, што је предуслов за изградњу Блока 7 ТЕ Тузла.

Како истичу, Секретаријат Енергетске заједнице БиХ покренуо је спор отвореним писмом у случају против БиХ у вези са гаранцијама датих за изградњу новог блока.

"Секретаријат је мишљења да је одлука Вијећа за државну помоћ БиХ од 23. јула 2018. године, које сматра да гаранција не укључује било какву државну помоћ, донесена супротно важећим правилима Енергетске заједнице", наводи се у саопштењу.

(Вијести)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

е то смо ми

07.12.2019 21:05

Ми би да нам неко даје кредите и помаже ал по нашим правилима????????мало сутраХочеш помоћ -лову -кредте испуни услове-

ОДГОВОРИТЕ
Name

коефицијент

07.12.2019 21:36

Недајте Кинеском капиталу у Федерацију имају РС нека тамо инвестирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ово ниста нисам сконто

07.12.2019 23:10

Ја ово ниста нисам сконто. Мислим да би нам прво неко требао објаснити ствари мало детаљније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2019 10:36

Држава то јест ФБИХ у случају да пројекат пропадне и оде у пм ... неће стојати као гарант за изгубљени капитал и уложени новац који је утрошен тј ЕПБИХ сама улази у пројекат.Хоће рећи...правите на сопствени ризик....