Nema pregovora sa BiH zbog gradnje Bloka 7

Sekretarijat Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH nisu postigli dogovor u vezi sa sporom oko garancija datih za izgradnju Bloka 7 tuzlanske Termoelektrane.
 
 

Bosna i Hercegovina 07.12.2019 | 21:57
Nema pregovora sa BiH zbog gradnje Bloka 7
Iz Energetske zajednice saopšteno je su prošle sedmice pregovori sa predstavnicima FBiH o planiranoj izgradnji Bloka 7 prekinuti bez dogovora.

"Pregovori su postali uzaludni nakon što je federalna ministrica finansija 19. novembra potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći", navode iz Sekretarijata.

U saopštenju se podsjeća da je na zahtjev Federacije BiH, Sekretarijat 31. jula ove godine pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime Federacije BiH izdalo Federalno ministarstvo finansija.

Napominju takođe da garancija osigurava kredit kineske banke Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH, što je preduslov za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Kako ističu, Sekretarijat Energetske zajednice BiH pokrenuo je spor otvorenim pismom u slučaju protiv BiH u vezi sa garancijama datih za izgradnju novog bloka.

"Sekretarijat je mišljenja da je odluka Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, koje smatra da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice", navodi se u saopštenju.

(Vijesti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

e to smo mi

07.12.2019 22:05

Mi bi da nam neko daje kredite i pomaže al po našim pravilima????????malo sutraHočeš pomoć -lovu -kredte ispuni uslove-

ODGOVORITE
Name

koeficijent

07.12.2019 22:36

Nedajte Kineskom kapitalu u Federaciju imaju RS neka tamo investiraju.

ODGOVORITE
Name

Ja ovo nista nisam skonto

08.12.2019 00:10

Ja ovo nista nisam skonto. Mislim da bi nam prvo neko trebao objasniti stvari malo detaljnije

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2019 11:36

Država to jest FBIH u slučaju da projekat propadne i ode u pm ... neće stojati kao garant za izgubljeni kapital i uloženi novac koji je utrošen tj EPBIH sama ulazi u projekat.Hoće reći...pravite na sopstveni rizik....