Јака привреда не може без великих компанија

Од 27 хиљада и 370 предузећа, колико их је прошле године било у БиХ, њих више од 25 хиљада, односно 94 одсто, нема ни 50 радника. Такве фирме, по дефиницији, спадају у мала предузећа, док је средњих, која броје између 50 и 249 запослених било 1. 265.

Босна и Херцеговина 07.12.2019 | 19:29
Јака привреда не може без великих компанија
Према подацима Агенције за статистику БиХ, у прошлој години у БиХ, великих предузећа, оних која запошљавају 250 и више радника, било је свега 260. 

Економисти кажу да тренутни систем пословања не може допринијети побољшању привреде.

Економиста Зоран Павловић каже да је крајње вријеме да политичари, који и стварају економске услове за развој привреде, коначно схвате да повећање броја радника, а самим тим и развој већих компаније зависи искључиво од смањења стопе пореза на рад.

Иако су поражавајући подаци за комплетну БиХ, да је ситуација ипак нешто боља у Федерацији БиХ него у Републици Српској признаје и премијер Српске Радован Вишковић.  Ниједна фирма у Српској није остварила у прошлој години приход који би прешао милијарду марака, док су то оствариле чак три компаније у Федерацији БиХ.

Радован Вишковић је на недавном састанку са представницима Привредне коморе Српске обећао у наредној години да ће размислити о подстицајима привредницима, јер је овогодишње повећање плата у реалном сектору незнатно побољшало ситуацију.

Из ПДП–а поручују да је, из непознатог разлога, код нас преовладало мишљење да економија треба да почива на малим предузећима, што је немогуће.

Политичка ситуација у БиХ је негативно утицала на привлачење инвестиција. Поред тога, компаније које би се и одлучиле на долазак на тржишта, гдје нису биле, у БиХ не стижу, јер стално оцјењују да не постоји довољно велико тржиште, не само по броју становника, већ и по куповној моћи грађана, оцјењују економисти.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Харе

07.12.2019 18:33

Треба се на Тесањ угледат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.12.2019 20:50

То г. МИЛОЈЕВИЋ стално прича, али коме, немају они у влади никог способног да рјешава економска питања. У влади су углавном приуцени економисти или им није циљ развој Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

07.12.2019 23:55

1.000000 станивника, а прице о неким великим фирмама. Лако произодит а коме продат.Трзисту моземо само трупце понудит,за финалне производе немамо капацтет. Стара технологија ,а нову нико не набавља.

Name

Ре

08.12.2019 06:50

Прича упразно али зато прави зграду у Буџаку у БЛ.

Name

Није тако

08.12.2019 08:24

Прича А. Милојевић зависи од тренда. Један од креатора контраверзног Закона о приватизацији је био управо он, а који га сада на сваком кораку критикује. Даље, он и његове колеге "професори" са вечине економских факултета су после рата заступали тезу о градњи економске будућности РС на малим и средњим предузећима. Кошпицаре, бурегџинице, пекаре....ван сваке памети? Да ли из незнања или су били стимулисани да потурају ту причу, је у најбољем слућају упитно. Сада када су сви велики систему пропали, нормално не Алексином кривицом веч кривицом мочника, он је окренуо причу и сада заступа тезу о потреби постојања комбината. Свакоме, ко је макар дошао са студијима економије до 3 године, је јасно било и у то вријеме да ће нас заступање поменутих идеја довести на садашњи ниво. То се на крају обистинило. Тако, као остали, и г. А. Милојевић причу заснива на својим тренутним интересима. Ово не говорим да пребацим кривицу за уништење комбината на њега, јер он и њему слични то нису могли спријечити и да су хтјели због других околност, веч због тога што мислим да он у томе није био доследан или ипак нема потребно знање.

Name

Ре Ре

08.12.2019 11:08

Мислио сам на Зорана Павловића, ништа неваља а он удара по зградама.

Name

Игор

08.12.2019 07:33

Ко це да вам ради у "великим" компанијама ? Са том памети мозете само сити ципеле и пилати букву .

ОДГОВОРИТЕ