Jaka privreda ne može bez velikih kompanija

Od 27 hiljada i 370 preduzeća, koliko ih je prošle godine bilo u BiH, njih više od 25 hiljada, odnosno 94 odsto, nema ni 50 radnika. Takve firme, po definiciji, spadaju u mala preduzeća, dok je srednjih, koja broje između 50 i 249 zaposlenih bilo 1. 265.

Bosna i Hercegovina 07.12.2019 | 19:29
Jaka privreda ne može bez velikih kompanija
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini u BiH, velikih preduzeća, onih koja zapošljavaju 250 i više radnika, bilo je svega 260. 

Ekonomisti kažu da trenutni sistem poslovanja ne može doprinijeti poboljšanju privrede.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je krajnje vrijeme da političari, koji i stvaraju ekonomske uslove za razvoj privrede, konačno shvate da povećanje broja radnika, a samim tim i razvoj većih kompanije zavisi isključivo od smanjenja stope poreza na rad.

Iako su poražavajući podaci za kompletnu BiH, da je situacija ipak nešto bolja u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj priznaje i premijer Srpske Radovan Višković.  Nijedna firma u Srpskoj nije ostvarila u prošloj godini prihod koji bi prešao milijardu maraka, dok su to ostvarile čak tri kompanije u Federaciji BiH.

Radovan Višković je na nedavnom sastanku sa predstavnicima Privredne komore Srpske obećao u narednoj godini da će razmisliti o podsticajima privrednicima, jer je ovogodišnje povećanje plata u realnom sektoru neznatno poboljšalo situaciju.

Iz PDP–a poručuju da je, iz nepoznatog razloga, kod nas preovladalo mišljenje da ekonomija treba da počiva na malim preduzećima, što je nemoguće.

Politička situacija u BiH je negativno uticala na privlačenje investicija. Pored toga, kompanije koje bi se i odlučile na dolazak na tržišta, gdje nisu bile, u BiH ne stižu, jer stalno ocjenjuju da ne postoji dovoljno veliko tržište, ne samo po broju stanovnika, već i po kupovnoj moći građana, ocjenjuju ekonomisti.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hare

07.12.2019 18:33

Treba se na Tesanj ugledat

ODGOVORITE
Name

Boki

07.12.2019 20:50

To g. MILOJEVIĆ stalno priča, ali kome, nemaju oni u vladi nikog sposobnog da rješava ekonomska pitanja. U vladi su uglavnom priuceni ekonomisti ili im nije cilj razvoj Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Brzi

07.12.2019 23:55

1.000000 stanivnika, a price o nekim velikim firmama. Lako proizodit a kome prodat.Trzistu mozemo samo trupce ponudit,za finalne proizvode nemamo kapactet. Stara tehnologija ,a novu niko ne nabavlja.

Name

Ре

08.12.2019 06:50

Прича упразно али зато прави зграду у Буџаку у БЛ.

Name

Nije tako

08.12.2019 08:24

Priča A. Milojević zavisi od trenda. Jedan od kreatora kontraverznog Zakona o privatizaciji je bio upravo on, a koji ga sada na svakom koraku kritikuje. Dalje, on i njegove kolege "profesori" sa večine ekonomskih fakulteta su posle rata zastupali tezu o gradnji ekonomske budućnosti RS na malim i srednjim preduzećima. Košpicare, buregdžinice, pekare....van svake pameti? Da li iz neznanja ili su bili stimulisani da poturaju tu priču, je u najboljem slućaju upitno. Sada kada su svi veliki sistemu propali, normalno ne Aleksinom krivicom več krivicom močnika, on je okrenuo priču i sada zastupa tezu o potrebi postojanja kombinata. Svakome, ko je makar došao sa studijima ekonomije do 3 godine, je jasno bilo i u to vrijeme da će nas zastupanje pomenutih ideja dovesti na sadašnji nivo. To se na kraju obistinilo. Tako, kao ostali, i g. A. Milojević priču zasniva na svojim trenutnim interesima. Ovo ne govorim da prebacim krivicu za uništenje kombinata na njega, jer on i njemu slični to nisu mogli spriječiti i da su htjeli zbog drugih okolnost, več zbog toga što mislim da on u tome nije bio dosledan ili ipak nema potrebno znanje.

Name

Ре Ре

08.12.2019 11:08

Мислио сам на Зорана Павловића, ништа неваља а он удара по зградама.

Name

Igor

08.12.2019 07:33

Ko ce da vam radi u "velikim" kompanijama ? Sa tom pameti mozete samo siti cipele i pilati bukvu .

ODGOVORITE