Како је градња ХЕ "Бочац 2" са 5 завршила на 42 милиона марака?

Изградњу Хидроелектране Бочац 2 на Врбасу прате бројне неправилности које су нанијеле вишемилионску штету предузећу ХЕ Врбас, а сумња се да је у све укључен и сам политички врх Републике Српске.

Република Српска 07.12.2019 | 19:18
Како је градња ХЕ "Бочац 2" са 5 завршила на 42 милиона марака?
Три дана пред Опште изборе 2018. године пуштена је у рад Хидоелектрана Бочац 2 у Мркоњић Граду у коју су уложена 42 милиона КМ. Тада је овај пројекат представљен као један од највећих овог типа у региону, говорило се о предностима које ће осјетити сви грађани, али нико није спомињао шта се све дешавало иза кулиса у годинама које су претходиле почетку градње и у току самих радова на овој хидроелектрани.

Документација која је у посједу нашег портала јасно показује да је план за изградњу МХЕ Бочац 2 постојао још 2008. године, када је он процијењен на 5.000.000 КМ. Затим, планом инвестиција из 2013. године укупна вриједност изградње Бочца 2 је планирана на 25.000.000 КМ, да би на крају од планиране дошли до цијене која је износила 42.000.000 КМ.



Да је изградња МХЕ Бочац 2 препуна пропуста на штету предузећа и да су намјерно увећане цијене радова признао нам је и један од бивших радника ХЕ Бочац, Здравко Ковачевић, који је у то вријеме обављао функцију извршног директора за организационо-правне и кадровске послове.

Он је детаљно препричавајући како су се конструисали тендери открио за наш портал и да је својевремено урађена студија коју су радили енергетски стручњаци и на основу које је процијењено да укупни грађевински радови за Бочац 2 износе 5,6 милиона КМ. На крају су они плаћени 19,3 милиона!

Тврдње Ковачевића потврђује документ који смо пронашли у архиви ХЕ Врбас, а који се односи управо на изградњу ХЕ Бочац 2. У њему су јасно видљиве процјене стручњака, које се поклапају са тврдњама нашег саговорника.



Да коначна цифра која је потрошена за изградњу Бочца 2 није случајно скоро за дупло прерасла претходне процјене показују докази о бројним нетранспарентним тендерима и разним злоупотребама приликом јавних набавки, због чега су неке од њих и поништаване.

Одмах на почетку, приликом израде идејног пројекта у Зависном предузећу ХЕ Врбас, које је било инвеститор, су покушали повећати цијену. Тако је планска цијена по којој је покренут поступак јавне набавке за израду идејног пројекта износила 200.000 КМ. Ипак, Канцеларија за разматрање жалби је усвојила жалбу Института за грађевинарство Бањалука и поништила тендер. Тек након тога је цијена смањена на колико-толику прихватљиву цифру од 50.000 КМ!

За “Израду Главног пројекта за МХЕ Бочац 2” изабрана је фирма “Јарослав Черни” из Београда, која је једина доставила понуду те добила посао вриједности 948.000 КМ. Према тврдњама Здравка Ковачевића, бившег извршног директора, ријеч је о превисокој цијени.

Занимљиво је то да је поменути пројекат планиран на износ од 500.000 КМ, на који је добијена сагласност матичног предузећа. Међутим, онда су ребалансом у ХЕ Врбас повећали цијену на 940.000 КМ и то без сагласности Електропривреде РС.

“Иначе, планом инвестиција из 2007. године израда главног пројекта је планирана у износу од 250.000 КМ, а студија оправданости 150.000. Поред тога, инжињерски кадар ХЕ Врбас је био у потпуности искључен из свих активности по питању изградње Бочца 2“, рекао је Ковачевић.

Његове ријечи потврђује и Одлука о давању сагласности за изградњу главног пројекта чија вриједност је требала бити 500.000 КМ, а која је у посједу нашег портала.



Фирма Јарослав Черни из Београда у децембру 2014. године добија још један посао, вриједан 1,4 милиона КМ, и то “пројектантске, истраживачке, консултантске и активности стручног надзора током изградње Бочца 2”.





Поменута фирма је радила идејни пројекат, главни пројекат, тендерску документацију за електромашинску и хидромеханичку опрему и вршили надзор изградње.

Занимљиво је то да је по овом тендеру ИГ Бањалука уложио жалбу која је прихваћена од стране Комисије за жалбе као основана. Ипак, ИГ је убрзо одустао од жалбе а недуго након тога и сам добио уносне послове у ХЕ Врбас.

Да апсурд буде још већи, уговор од 1,4 милиона са фирмом Јарослав Черни се односио само на 2014. (уговор потписан у децембру), 2015. и 2016. годину. Тако је несавјесним радом или свјесним поступцима управе ХЕ на Врбасу причињена штета за додатних 407.400 КМ без ПДВ колико је коштао додатни надзор, јер је Бочац 2 завршен тек 2018. године.



Ковачевић тврди за наш портал и да је 17,8 милиона марака које је издвојено за “испоруку и уградњу електромашинске и хидромеханичке опреме” нереално висока цијена.

“Извршни директор за производњу у писаној форми је изнио низ примједби на ову набавку, али то није уважено”, рекао је Ковачевић.

Сама изградња Бочца 2 повјерена је “Интеграл инџењерингу” из Лакташа, по цијени од 16.533.091 КМ без ПДВ-а. Овај уговор је закључен у јулу 2015. године, а Интеграл је био једини понуђач.

Иначе, према идејном и главном пројекту који је урадио Јарослав Черни планирана цијена грађевниских радова је била 10 милиона КМ. Ипак, ребалансом, и то након завршеног пројекта, она је подигнута за још 6 милиона.



Ово је посебно несхватљиво јер је на мјесту изградње Бочца 2 већ била изграђена бетонска брана, опточни тунел, уграђена хидромеханичка опрема, изграђен далековод, магистрални пут уз брану, доведене вода и струја…

Поред свега поменутог, и овај пут су искрсли додатни радови које је Интегралу ХЕ на Врбасу платила још 590.000 КМ без ПДВ-а.



Поред тога, од самог старта и додијеле концесије за изградњу и кориштење МХЕ Бочац 2 на Врбасу почели су проблеми који би на крају могли коштати Републику Српску додатних 100 милиона КМ. Прво је Влада донијела Рјешење за додијелу концесије ХЕ Врбас у априлу 2013. године, у којем јасно наводи да ће ресорно министарство закључити уговор са концесионаром тек након доношења одлуке о измјени Водопривредног основа слива ријеке Врбас. Ипак, годину дана послије, након што се није испоштовао овај члан рјешења, Влада РС доноси ново Рјешење о измјенама старог и једноставно брише чланове 5 и 6. На тај начин је отворен пут за додијелу концесије ХЕ Врбас што је учињено два дана послије.





И ту настају први озбиљни проблеми за ХЕ на Врбасу. Наиме, добијањем концесије за изградњу МХЕ Бочац 2 аутоматски је онемогућена изградња МХЕ Крупа за чију изградњу је додијељена концесија 2004. године фирми ХЕС Врбас.

Због тога су из ове компаније затражили откуп њихове концесије од стране Владе, односно ХЕ на Врбасу као предузећа које је преузело рјешавање насталог проблема.








На основу документације која је у посједу нашег портала видљиво је да су лични интереси играли велику улогу у цијелом процесу који је претходио изградњи Бочца 2. Посебно је то видљиво из записника са 22. заједничке сједнице Надзорог одбора и Одбора за ревизију ЗП ХЕ на Врбасу.

Овдје је тадашњи директор Зависног предузећа ХЕ Врбас Недељко Кесић отворио сједницу са упознавањем присутних о изградњу Бочца 2 износећи проблем који је настао са ХЕС-ом.

Па тако можемо видјети како један од чланова одбора, некадашњи главни уредник Независних новина Жељко Копања, који је преминуо 2016. године, презентује своја сазнања о умјешаности врха Републике Српске у цијелу причу.

Он помиње тадашњег министра енергетике РС Жељка Ковачевића, који, тврдио је тада Копања, зарад личних интереса блокира могућност договора и изналажења рјешења.

"Ја сам једноставно шокиран у каквој држави живим… Ја сам стекао утисак из разговора са Ковачевићем, свађом са њим, свађом са његовим политичким менторима, разговорима неформалним да је неко ту видио плијен да се уграђује. Да ја то правим као приватник не би смио прићи. Међутим, кад прави држава, сви кажу ето плијена, ето пара. Имам замјерки, неки људи из МГ су контактирали ХЕС и почели преговоре о откупу концесије за 3,8 милиона евра… Хоћу да вам кажем да сам шокиран чињеницом да се подмећу клипови из разлога све више препознатљивих, да се неко угради, да неко покраде паре. У стању је за неких 100.000 КМ да блокира читав пројекат државни.
Рекао је ово, између осталог, тада Копања и наставио да разголићује цијелу причу откривајући да је био и код Милорада Додика који му је рекао тачну цијену по којој ће ХЕС продати концесију.

Опширније можете прочитати у цјелокупном записнику са поменуте сједнице, који је пред вама:











Имајући у виду све закулисне радње није ни чудо да на крају није пронађен компромис са предузећем “ХЕС Врбас” које је покренуло 100 милиона марака “тежак” арбитражни поступак против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону.

Тако је 16. септембра 2016. године поднесен захтјев за покретање арбитражаног поступка, а у циљу накнаде штете проузроковане кршењем Споразума о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција који је закључен између БиХ и Словеније и Уговора о енергетској повељи чији су потписници такође БиХ и Словенија.

Захтјев за покретање арбитражног поступка поднијели су предузеће “Виадуцт” као правно лице са сједиштем у Словенији те Владимир Зевник и Борис Гољевшчек као физичка лица држављани Словеније.

Управа овог предузећа извршила је и дио непотребних радова прије почетка саме изградње Бочца 2 и тако још више нанијела штете Хидоелектранама. Наиме, на мјесту садашње ХЕ Бочац 2 се налазила кућица на компензационој брани која је реновирана тик пред почетак изградње нове електране.

На овај начин је потпуно беспотребно омогућено појединим приватним фирмама да добију одређене послове и у исто вријеме “бачено неколико стотина хиљада марака низ Врбас”.

Тако је урађена санација крова вриједна 57.000 КМ, кречење од скоро 7.000 КМ.

Узета је плоча за био диск која је коштала 34,5 хиљада марака. Купљен је и намјештај од 12.000 КМ. Столарија је плаћена 80.000 КМ, “набачена” је фасада, те урађено непостојеће деминирање терена вриједно 95.000 КМ.

Посланица у Народној скупштини РС Јелена Тривић наводи да је ово само један од бројних примјера гдје се путем разних злоупотреба врши извлачење новца из државних предузећа у приватне џепове.

“Чести примјери у енергетском сектору како се имовином Републике Српске управља и како од нечега што треба да одбацује принос за Републику Српску и што треба да буде у функцији Републике Српске, постане предмет нечијих приватних интереса. Концесије су посебна тема преко којих се на разне начине отима и препродаје имовина РС и томе је ова власт склона и то видимо на многим примјерима, посебно хидроелектрана”, каже Тривић.

Она наводи да је штета коју иза себе остављају људи из власти или они који раде у служби власти огромна, а на крају ће испаштати само Република Српска и њени грађани.

“Јасно је да су овдје приватни интереси испред општег. Све се своди на то да неко јавне ресурсе ставља у функцију личног богаћења. А онда, у коначници, кад настане штета, као што би могао бити случај евентуално неповољног исхода по Републику Српску у случају ХЕС, онда ће то покрити порески обвезници. Неће се нико ухватити за џеп од оних који су довели предузеће и РС у такву ситуацију”, рекла је Тривићева за еТрафику.

Њезин колега из републичког парламента Небојша Вукановић је рекао да је ово “већ виђени и уходани сценарио по којем власт извлачи новац из јавних предузећа”.

“Опште је позната ствар да су код нас јавна предузећа претворена у банкомате политичких партија из којих они отимају колико им је потребно. Више него јасно је да је на тај начин и уништена Електропривреда. Ово што се радило у Бочцу је само један од многобројних примјера у електро-енергетском сектору, а слично нешто се дешава и код градње ХЕ Дабар. Њима није циљ да се нешто направи, већ да буде што више пројеката који ће се финансирати из буџета и да се уграде преко повезаних фирми које оснива партија. Због тога је Електропривреда РС уништена, а зависна предузећа пред колапсом, иако имају монопол”, тврди Вукановић.

Према његовим ријечима, овдје је видљиво да је у све умјешан сам врх власти и да и у овом случају не вриједе закони и правила.

“Јасно је да је у све то умјешан сам врх власти који на одлучујуће позиције у овим предузећима поставља неспособне и корумпиране људе који су спремни и да оду у затвор једног дана за њих. Никад нећете видјети да на чело јавног предузећа дође угледни стручњак. Владајућа олигархија је устројена пирамидално и сви слијепо и беспоговорно слушају великог вођу. Нажалост, овакве странке су направиле РС једним импровизоријумом у којем не влада ни закон ни правила, а само да би они могли да раде управо овакве послове какви су урађене у Бочцу”, закључио је Вукановић.

(Етрафика)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Игор

07.12.2019 18:38

Тразе се Српски Санадер , Тодориц , директор Ауто цеста . Има ли их ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептоман

08.12.2019 00:20

Ха ха ха. Вазно је да је нас Велики Клептоман Србин. А нек краде позлатила му се. Српски народ није нацисто с главом. Ту је проблем.

Name

Банда

08.12.2019 07:10

Банда лоповска. Невјероватно с колико дрскости ти краду.И како наса дрзава стојииза сљама. Јел сад тај директор купује неку банку. Ил се спрема. Таква отимацина новца од народа није видјена у историји. Цудо да нису укралу и воду из Врбаса.

Name

Јаффа

08.12.2019 07:10

Све њих чува Удба.

Name

Нуклеарка

08.12.2019 08:08

Добро је јос док овим из СНСД не падне на памет да граде нуклеарку. Има да нас опељесе. Скроз. А онда ту иде партијско и родијацко залосљавање па цемо од силног знања и купљених диплома сви да одлетимо у материну. Све несто гледам. Сад це Косарац изаци и реци Предлазем нуклеарку. Ха ха ха. Ма луда екипа. Скроз.

Name

Болница Фоча

08.12.2019 09:07

Мој директор Радмило -Мико Мариц плати цт_е 1.500.000.А његова вриједност 400.000 хиљада.А не ови за хидроцентралу Јос сто је најгоре од свега,нема радиолога да ваља у болници!!!

Name

Дудук

08.12.2019 10:12

Не сједи ту џаба Додик, он је одмах узео сву разлку до 42 милона КМ, мало је ћопиуо Ђокица. Ето шта је Додиковина= приватна РС.

Name

Апис

08.12.2019 10:16

Додик је на конто скупио 5 милијарди КМ, све негде милион, негде 10, 30, 100...=5 000 000 000 КМ. Аферим !

Name

ромсок

08.12.2019 12:01

Јесу ови Љути крајишници лопови у миру, а у рату кукавице.

Name

Пантелија С.Милисављевиц

08.12.2019 21:19

Србовање је битно(БиХ није дрзава,нецемо у НАТО) и краде се на велико, а крезуба Србадија само посматра.

Name

Имасе Мозе Се

07.12.2019 18:44

Како би син Срецко могао куповати акције петрола а тата Недо пумпе и пословне просторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бреница

07.12.2019 22:06

Удбас и лопов Кесиц, од сваке фирме која добије посао узимао по 50 посто висе пара тако сто надува пројекат. Измисљао послове, 3 милиона платио Каји да наспе земљу испред оцеве куце - испод ХЕ Боцац 1.. Боцас 2 троструко надувао. Кум Каји, а сину дао кафиц Круг, простор гдје је Нова банка, сад му купује Крајина петрол. Једина његова куца у Мркоњицу нетакнута кад ХВО заузео град.. Мафија..

Name

Тип топ

08.12.2019 09:25

Градио Интеграл (Станковић), финансирао Бочац (Кесић)...шта очекивати него милионску пљачку?

Name

коле

07.12.2019 19:06

ево гдје су дјецији додаци, пензије, људски зивоти.... јбмвм мтр свима који сте гласали за снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Коле

07.12.2019 21:23

народу је битно да баја има знацку на реверу. Паре нити су их занимале нити це их икад занимати.

Name

Крезо

07.12.2019 22:44

Мени је битно и да прецхедник пјева под сатором и да има вруце крметине. Ста друго од зивота тразити. има ли иђе боље?

Name

Његош

08.12.2019 10:13

Народ је стока, ка остала марва, рече велики Његош.

Name

нада па

07.12.2019 19:20

да би се паре исисавале до максимума измишљају се разни послови, рецимо носачи јаја у кривинама уз редовни надзор савеза незаситих, анекс 22 до јаја,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

07.12.2019 19:30

Нека народ србује а они се богате, и сви задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2019 06:09

Увјек ми је смрт Копање и Милана Јелића била сумљива.

Name

Ковацевиц

07.12.2019 19:33

Ковацевиц из Мркоњица је против Кесица Недељка поднијео 30 Кривицних пријава..Ниједна није успјела..А Кесиц само наствља да улазе појрадене паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2019 22:42

Све те пријаве су закљуцане у ладицама и он неце бити процесуиран све док су ови пљацкаси на власти од којих тај удбас има заститу.

Name

куку нама са нама

07.12.2019 20:28

Навуци још мало јоргн..стоко ситног зуба,али.....имај на уму да ћеш тиме открити ноге и управо с ногу ћеш се смрзнутуи и остати такав у историји упамћен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кеса

07.12.2019 20:43

Овај Кесиц је титов удбас,па окорјели сдс-овац па сад снсд-овац...био би и мудзахедин само да мозе красти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2019 22:48

Управо тако.Мркоњицани најбоље знају какав је то хохстаплер.

Name

ре Кеса

08.12.2019 01:37

Тачно једном удбаш увијек удбаш. Такав вам је и Срето Аничић такође титов удбаш. Његова фирма обезбеђује утакмице Игокеа. Похлепни подмукли удбаш.

Name

Ре

08.12.2019 09:41

Само бахато то народ воли ,па већина народа да ишта зна и да су нешто научили не би гледли парове ,задруге и сапунице то је њихова вечерња школа.

Name

Боки

07.12.2019 20:44

То је сектина пракса, у Српцу, правили су спортску дворану и предрачун је био 1,80 милиона км, а на крају, костала је преко ТРИ МИЛИОНА км. Незнам шта им онда значи предрачун?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез Незаситих несто

08.12.2019 00:26

Ма то је код њих уобицајено,тако је изградња дионице ауто пута од Бања Луке до Класница по предрацуну трбала да костала 66 милиона КМ а на крају је костала 130 милиона КМ,а паре је узео (а ко би другу) "Интеграл".То је само један примјер,а има их на стотине,на тај нацин су нам покрали милијарде КМ,све смо могли дупло направити.

Name

Све Знам

07.12.2019 20:52

Има ту и моје дивиденде.За све је крив СНСД и негови гласачи из М Г.Они су то омогућили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

07.12.2019 22:33

Како би другације Кесиц куповао Крајинапетрол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

07.12.2019 23:25

Па има ли краја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

08.12.2019 00:25

Ма хајде када сте могли стровалити банку мозете и електропривреду. Аферим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2019 10:40

Одоше и Жељезнице у стечај, џаба 100 мил , нема помоћи али ухљеби и не битни радници који су примљани да би гласли за ДНС мислили су да то вријеме никад неће доћи , лагано до пензије .

Name

Бозе

08.12.2019 01:03

Ста висе реци ... Цовек купује Крајина Петрол, пословне просторе, станове, ресторане а ти тј ми глупи нсроде цути и говори доце то све на своје! Ово је стварно туга ал искрено ста нас је задесило! ТУГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњиц

08.12.2019 02:20

Кесо кесо однијеце те тај Врбас кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

08.12.2019 04:56

Мркоњицки клан је најјаци ту не треба заборавити и садасњег директора Горана Милановица који води тај пројекат ,за награду постао је директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сантрац

08.12.2019 11:46

А драган сантрац у септембру сто је покретао радове из фебруара сад је унапрједит сто је тако стимово папире

Name

Кесо-Додо

08.12.2019 05:49

Кесо-Додо хахаха, кесо у рату спашавао доду, а сада додо спашава кесу. Хм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

08.12.2019 06:48

Отето-проклето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

08.12.2019 07:14

Ја сам за Кесице и треба тако да раде имају они Пумпи и у Србији и Локала по Мозгу могу цувати овце а сада могу купити ста хоце све је то Народно и вратице се Народу гдје је ПОРИЈЕКЛО ИМОВИНЕ ГДЈЕ СУ ЗАВРСНИ РАЦУНИ ПА ДА СЕ ВИДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бРб

08.12.2019 07:37

Хоцу свој део, нецете да ме преварите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

08.12.2019 07:42

Милиони разлицитих доказа нису довољни да ове хијене скину са власти и да заврсе у затвору. Све је корумпирано до бола , за поткивање имају превисе украденог новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.12.2019 08:57

А ста мислите одакле Кесицу паре да купи Крајина Петрол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-Истинито

08.12.2019 11:36

Од гласова народа.

Name

Мирослав

08.12.2019 09:36

Увјек су му неки смртни исходи људи који су били блиски власти били сумљиви , има пар случајева.

ОДГОВОРИТЕ