ФЗО РС: Док тужилаштво чита доказе, по плану се троши 26 милиона марака

Док се бањалучка тужилаштва (прво Окружно, а потом и Републичко) годинама забављају читањем “обимне документације” у вези са тендером за израду интегрисаног здравственог система у Републици Српској, пројекат вриједан 26,8 милиона КМ реализује се планираном динамиком.

Република Српска 07.12.2019 | 12:45
ФЗО РС: Док тужилаштво чита доказе, по плану се троши 26 милиона марака
“Предмет је задужио поступајући тужилац. С обзиром на то да се ради о веома обимној документацији, врши се преглед исте те прикупљају потребне информације и обавјештења.”

Овако је 28. новембра 2019. из Републичког јавног тужилаштва одговорено на Журналово питање о резултатима истраге у вези са новцем народа плаћеним интегрисаним здравственим информационим системом у Републици Српској, познатијем као ИЗИС.

Истог датума само 2018. године предметом се бавило Окружно јавно тужилаштво Бањалука, а у одговору Журналу писало је:

“Окружно јавно тужилаштво Бањалука је 12. јула од Управе криминалистичке полиције МУП-а РС запримило извјештај о предузетим мјерама, а по претходно поднесеној пријави групе 'Анонимуси РС' у вези са међународним тендером за набавку интегрисаног здравственог система РС (ИЗИС). Документација је обимна, а тренутно се провјеравају наводи из пријаве.“

САМО ПОМПЕЗНО

Половина је фебруара 2018. године. Након многобројних медијских указивања на нерегуларности милионског тендера и пријаве која је стигла Министарству унутрашњих послова РС, полиција је “прочешљала” Фонд здравственог осигурања.

“Није документација изузета, већ је затражена од Фонда”, невјешто је умиривао ситуацију директор ФЗО Дејан Кустурић.

Након изузете “затражене” документације и подношења извјештаја 12. јула 2018. Окружно тужилаштво Бањалука у својим ладицама предмет је држало шест и по мјесеци (читај: ишчитавало обимну документацију). Обрт је услиједио 31. јануара 2019. године када је све спаковано и прослијеђено Републичком јавном тужилаштву и то Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика криминала.

Редован пратилац вијести из тужилаштава злурадо би помислио да слиједи доношење наредбе о неспровођењу истраге. Због недостатка доказа! Но док се то не деси, републички тужилац ће темељно "ишчитавати" случај тежак 26,8 милиона КМ јавног новца!

ФЗО РС: НИ МАРКУ ЈОШ НИСМО ПОТРОШИЛИ

А у међувремену, у ФЗО тврде да новац за ИЗИС још не троше, иако је много посла урађено.

“За сада од превиђених средстава за интегрисани здравствено информациони систем (ИЗИС) још ништа није утрошено нити је ФЗО РС обавезан да издвоји новац, уколико изабрани конзорцијум не реализује све оно што је предвиђено у уговору. Пројекат се спроводи у двије фазе у обиму како је дефинсано оквирним споразумом, па самим тим и уплата средстава за реализацију ИЗИС-а ће се вршити тек након извршења свих ставки дефинисаних у уговору.

Дакле, за сваку фазу је потписан уговор са изабраним добављачима у трајању од годину дана (први уговор потписан у фебруару ове године) у којем су компаније обавезне да реализују све оно што је дефинисано уговором. Тек након истека уговора и реализованих обавеза, Фонд ће за прву фазу пројекта уплатити средства”, стоји у одговору Журналу.

ЧЕКАЈТЕ, КАКО?

Необјашњених момената заиста је много.

Још 19. априла 2018. године објелодањено је да ће конзорцијум Уницредит банка Мостар, Уникредит банка Бањалука и Нова банка Бањалука кредитирати Фонд са 163,8 милиона КМ. Дио новца планиран је за измирење постојећих кредита и обавеза из ранијег периода, а и да финансира набавку ИЗИС-а. Чак 12 милиона КМ кредита узето је само за ову ставку!

Грејс период прошао је с прољећа ове године. Осим мјеница Фонда, банке су за обезбјеђење кредита тражиле гаранцију Републике Српске, што је Влада РС и одобрила.


У међувремену, Кустурић је припремио још тендера. У вријеме док, бар званично, није знао ко ће бити задужен за израду ИЗИС-а, расписао је позив за добављаче који би могли да контролишу систем. Непостојећи систем!

За суму 555.750 КМ то ће чинити бањалучки “Делоитте”!

„У циљу обезбјеђења квалитета имплементације система, као и смањења ризика који се јављају приликом реализације оваквог типа пројекта, ФЗО је одлучио да реализује ову набавку, односно ангажује екстерну ревизорско консултантску кућу која ће гарантовати да све оно што је предвиђено ИЗИС-ом буде у потпуности и квалитетно реализовано“, истакли су тада у ФЗО.

Прескупа контрола, навели су у Фонду, обухвата:

“контролу и оцјену квалитета израде документа главног пројекта прескупог система, реализованих активности и израда извјештаја на крају сваке од фаза (подфаза) имплементације, плана и документације за обуку, техничке документације и корисничких упутстава, сигурносних подешавања на цјелокупном систему, те контрола и оцјена квалитета финалног корисничког тестирања и прихватања ИЗИС-а…“

На крају, ништа мање важно није ни подсјећање на конзорцијум успјешника који за 26,8 милиона КМ израђују систем електронских здравствених картона и књижица. То су фирме: “ММСЦОДЕ” Славка Бојића, блиског пријатеља Милорада Додика, и мркоњићког тајкуна Младена Милановића Каје, “Ланацо” Небојше Нинића, једног од оснивача у РС владајућег СНСД-а, “Ерицссон Никола Тесла” из Загреба, који је систем израђивао у Хрватској.

(Журнал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прање

07.12.2019 12:00

Највеца масина за прање новца под контролом СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.12.2019 09:27

Гдје уђе Проинтер (Кокеза и син Игор) ту више ни трава неће расти.

ОДГОВОРИТЕ