FZO RS: Dok tužilaštvo čita dokaze, po planu se troši 26 miliona maraka

Dok se banjalučka tužilaštva (prvo Okružno, a potom i Republičko) godinama zabavljaju čitanjem “obimne dokumentacije” u vezi sa tenderom za izradu integrisanog zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, projekat vrijedan 26,8 miliona KM realizuje se planiranom dinamikom.

Republika Srpska 07.12.2019 | 12:45
FZO RS: Dok tužilaštvo čita dokaze, po planu se troši 26 miliona maraka
“Predmet je zadužio postupajući tužilac. S obzirom na to da se radi o veoma obimnoj dokumentaciji, vrši se pregled iste te prikupljaju potrebne informacije i obavještenja.”

Ovako je 28. novembra 2019. iz Republičkog javnog tužilaštva odgovoreno na Žurnalovo pitanje o rezultatima istrage u vezi sa novcem naroda plaćenim integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom u Republici Srpskoj, poznatijem kao IZIS.

Istog datuma samo 2018. godine predmetom se bavilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a u odgovoru Žurnalu pisalo je:

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 12. jula od Uprave kriminalističke policije MUP-a RS zaprimilo izvještaj o preduzetim mjerama, a po prethodno podnesenoj prijavi grupe 'Anonimusi RS' u vezi sa međunarodnim tenderom za nabavku integrisanog zdravstvenog sistema RS (IZIS). Dokumentacija je obimna, a trenutno se provjeravaju navodi iz prijave.“

SAMO POMPEZNO

Polovina je februara 2018. godine. Nakon mnogobrojnih medijskih ukazivanja na neregularnosti milionskog tendera i prijave koja je stigla Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, policija je “pročešljala” Fond zdravstvenog osiguranja.

“Nije dokumentacija izuzeta, već je zatražena od Fonda”, nevješto je umirivao situaciju direktor FZO Dejan Kusturić.

Nakon izuzete “zatražene” dokumentacije i podnošenja izvještaja 12. jula 2018. Okružno tužilaštvo Banjaluka u svojim ladicama predmet je držalo šest i po mjeseci (čitaj: iščitavalo obimnu dokumentaciju). Obrt je uslijedio 31. januara 2019. godine kada je sve spakovano i proslijeđeno Republičkom javnom tužilaštvu i to Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala.

Redovan pratilac vijesti iz tužilaštava zlurado bi pomislio da slijedi donošenje naredbe o nesprovođenju istrage. Zbog nedostatka dokaza! No dok se to ne desi, republički tužilac će temeljno "iščitavati" slučaj težak 26,8 miliona KM javnog novca!

FZO RS: NI MARKU JOŠ NISMO POTROŠILI

A u međuvremenu, u FZO tvrde da novac za IZIS još ne troše, iako je mnogo posla urađeno.

“Za sada od previđenih sredstava za integrisani zdravstveno informacioni sistem (IZIS) još ništa nije utrošeno niti je FZO RS obavezan da izdvoji novac, ukoliko izabrani konzorcijum ne realizuje sve ono što je predviđeno u ugovoru. Projekat se sprovodi u dvije faze u obimu kako je definsano okvirnim sporazumom, pa samim tim i uplata sredstava za realizaciju IZIS-a će se vršiti tek nakon izvršenja svih stavki definisanih u ugovoru.

Dakle, za svaku fazu je potpisan ugovor sa izabranim dobavljačima u trajanju od godinu dana (prvi ugovor potpisan u februaru ove godine) u kojem su kompanije obavezne da realizuju sve ono što je definisano ugovorom. Tek nakon isteka ugovora i realizovanih obaveza, Fond će za prvu fazu projekta uplatiti sredstva”, stoji u odgovoru Žurnalu.

ČEKAJTE, KAKO?

Neobjašnjenih momenata zaista je mnogo.

Još 19. aprila 2018. godine objelodanjeno je da će konzorcijum Unicredit banka Mostar, Unikredit banka Banjaluka i Nova banka Banjaluka kreditirati Fond sa 163,8 miliona KM. Dio novca planiran je za izmirenje postojećih kredita i obaveza iz ranijeg perioda, a i da finansira nabavku IZIS-a. Čak 12 miliona KM kredita uzeto je samo za ovu stavku!

Grejs period prošao je s proljeća ove godine. Osim mjenica Fonda, banke su za obezbjeđenje kredita tražile garanciju Republike Srpske, što je Vlada RS i odobrila.


U međuvremenu, Kusturić je pripremio još tendera. U vrijeme dok, bar zvanično, nije znao ko će biti zadužen za izradu IZIS-a, raspisao je poziv za dobavljače koji bi mogli da kontrolišu sistem. Nepostojeći sistem!

Za sumu 555.750 KM to će činiti banjalučki “Deloitte”!

„U cilju obezbjeđenja kvaliteta implementacije sistema, kao i smanjenja rizika koji se javljaju prilikom realizacije ovakvog tipa projekta, FZO je odlučio da realizuje ovu nabavku, odnosno angažuje eksternu revizorsko konsultantsku kuću koja će garantovati da sve ono što je predviđeno IZIS-om bude u potpunosti i kvalitetno realizovano“, istakli su tada u FZO.

Preskupa kontrola, naveli su u Fondu, obuhvata:

“kontrolu i ocjenu kvaliteta izrade dokumenta glavnog projekta preskupog sistema, realizovanih aktivnosti i izrada izvještaja na kraju svake od faza (podfaza) implementacije, plana i dokumentacije za obuku, tehničke dokumentacije i korisničkih uputstava, sigurnosnih podešavanja na cjelokupnom sistemu, te kontrola i ocjena kvaliteta finalnog korisničkog testiranja i prihvatanja IZIS-a…“

Na kraju, ništa manje važno nije ni podsjećanje na konzorcijum uspješnika koji za 26,8 miliona KM izrađuju sistem elektronskih zdravstvenih kartona i knjižica. To su firme: “MMSCODE” Slavka Bojića, bliskog prijatelja Milorada Dodika, i mrkonjićkog tajkuna Mladena Milanovića Kaje, “Lanaco” Nebojše Ninića, jednog od osnivača u RS vladajućeg SNSD-a, “Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba, koji je sistem izrađivao u Hrvatskoj.

(Žurnal)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pranje

07.12.2019 12:00

Najveca masina za pranje novca pod kontrolom SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.12.2019 09:27

Gdje uđe Prointer (Kokeza i sin Igor) tu više ni trava neće rasti.

ODGOVORITE