"Порески систем смо довели у ред прије 18 година"

Пореска управа Републике Српске ове године обиљежава 18 година постојања у овом облику организовања, а многи се на помен почетка рада ове институције прво сјете Милице Бисић.

Република Српска 07.12.2019 | 09:46
"Порески систем смо довели у ред прије 18 година"
Милицу Бисић је заправо из Србије „довео“ Младен Иванић, односно Влада РС која је 2001. године реформисала порески систем Републике Српске и основала Пореску управу. Упућени кажу да је то био одличан потез, јер је на челу Пореске управе именована особа која није одавде и није оптерећена локалним везама, а требало је довести у ред плаћање пореза.

Управо је рад Милице Бисић најпознатији по жутим тракама – порески инспектори су на објекте многих тадашњих моћних бизнисмена постављали жуте траке због неплаћања обавеза према држави.

– У доба када је настајала Пореска управа РС био је проблем са буџетским приходима, односно није било довољно средстава за исплате. Када сам именован за премијера затекао сам, између осталог, неисплаћене три пензије. Знао сам да је кључна ствар у стабилизацији прихода и зато сам ушао у пореску реформу, а смисао те реформе је било поједностављивање пореза и смањење пореских стопа на плате. Тада смо са неких 70 и нешто одсто пореско оптерећење смањили на 52 одсто. И то је било најниже оптерећења на рад у историји Републике Српске – објашњава за Српскаинфо Младен Иванић.

Приходи на једном мјесту

Каже да је крајњи циљ био да се сива зона пребаци у легално пословање, а самим тим и да се повећа запосленост и инвестиције.

– Други дио реформе је било обједињавање тадашње Пореске управе и Финансијске полиције у једну институцију, односно у Пореску управу. Сви приходи су стављени на једно мјесто и мислим да је то дало изузетне резултате, јер је РС након те реформе почела да остварује раст прихода. Направљен је значајан искорак и то је за очување и останак РС била битна ствар, али којој се није посветила толика пажња јер била злоупотребљивања у политичке сврхе.

Међутим, формирањем Пореске управе и увођењем дисциплине дошло се до тога да је РС почела да остварује стабилне приходе, а мој мандат је завршен чак и суфицитом, дакле већим приходима од расхода – наводи Иванић.

Каже да се сјећа да је годишњи приход од акциза када је преузео мандат био 9 милиона КМ, а да је његова Влада у првој години, само са мало дисциплине, успјела да подигне ове приходе на 49 милиона КМ.

– Имали сте привилеговане људе који малтене порез нису ни плаћали, тако да је ту значајно промијењена пракса која је, рекао бих, без обзира на мање проблеме, успјела да се одржи до данашњих дана – каже бивши премијер РС. 

Дужници из јавног сектора

Међутим, 18 година послије највећи порески дужници у Републици Српској долазе из јавног сектора.

– Закон једноставно не важи за све. Колико знам, неплаћање пореза и доприноса је кривично дјело и тужилаштву би у принципу требало да дјелује по том основу невезано ко је послодавац – држава или приватник. То показује да су тужилаштва под утицајем политике, а друго да је политика цинична. С једне стране промовише обавезе, а с друге стране, као највећи послодавац, не извршава своје обавезе, што је за економску политику трагично – истиче Иванић.

Он сматра да је било погрешно што су порези и доприноси у РС прије неколико година значајно повећани.

– Пореске приходе можете повећати на два начина. Једно је смањењем пореских стопа, посебно на плате, јер тиме стимулиште нова запошљавања. То у кратком року ствара проблем, али дугорочно доноси резултате. Други начин повећања пореских прихода је повећање стопе. Али, тиме сужавате привреду, смањујете базу од које узимате, и ту базу од које узимате оптерећујете већим стопама. Ова власт се опредијелила за други приступ, што је потпуно погрешно.

Зато у основи у РС и нема инвестиција, јер је и нето плата под притиском због одласка људи у иностранство и морала је порасти; на њу се плаћају све већи и већи доприноси и онда послодавци настоје да одлазе одавде. То је погрешна политика, политика кратког даха. Видите, када смо ми смањили пореске стопе имали смо прву годину пад прихода, али другу годину, када су послодавци увидјели да је то трајна политика, регистровали су запослене и легализовали активности, јер им се није исплатило да иду и сиву зону. Пореске стопе за њих су биле повољне – објашњава Иванић.

“Не дирати ПДВ”

О све чешћим помињањима у јавности, која долазе и од неких политичара, да се у БиХ спрема повећање стопе ПДВ уз истовремено смањење директних пореза, Иванић оцјењује да би то било „пресипање из шупљег у празно“.

– Наравно да би смањење оптерећења на рад у основи било добро за послодавце, али би зато повећање ПДВ било лоше за потрошаче, за грађане. Мислим да је једино разумно рјешење да се не повећава ПДВ и да се смањују директни порези, а да истовремено држава рационалније планира расходе.

То је једино рјешење гдје би требало да корист осјете потрошачи, макар минималну, али и послодавци. Уз рационалније коришћење прихода држава би, сиугуран сам у то, могла да уштеди стотине милиона марака  – закључује Иванић.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дијаспора

07.12.2019 10:29

Ово за Милицу Бисиц је тацно. Само је и тацно да она није могла остати јер се замјерила јацим људима - огроман је новац био у ппитању. РС јој није могао да гарантује сигурност. Замислите у каквој ми зивимо од 2001 до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2019 12:38

Да сјецам се зутих трака нпр. Дусаниц, Пети Неплан. Сад само сиротињу стезу.

Name

Борац

08.12.2019 11:44

Жуте траке само биле на киосцима, затворили сиротињу, а онда је Бисићка побјегла јер је оштетила пореску за милионске износе и никад није одговарала

Name

боки

07.12.2019 14:49

Ова влада континуитета уништила је све што је квалитетно урађено, уназадили су РС најмање 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озон

07.12.2019 15:00

Наш најбољи политичар нема мјеста у Додорепублици. Само нас Бог још држи у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.12.2019 16:24

И ја сам прије 18 година имао 47 година живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззз

08.12.2019 00:47

Милица бисиц је била нецовјек јер је многима дала отказе примајуци и радеци ста је хтјела..добио сам је на суду и врацен сам на посао..далеко јој куца лијепа..то са тракама је било само док не добије лову..цисти рекетас.фуј србијанска куцка..

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

08.12.2019 11:47

Све си у праву, никада није одговарала, а спомињали су се милиони који су нестали заједно са њом