"Poreski sistem smo doveli u red prije 18 godina"

Poreska uprava Republike Srpske ove godine obilježava 18 godina postojanja u ovom obliku organizovanja, a mnogi se na pomen početka rada ove institucije prvo sjete Milice Bisić.

Republika Srpska 07.12.2019 | 09:46
"Poreski sistem smo doveli u red prije 18 godina"
Milicu Bisić je zapravo iz Srbije „doveo“ Mladen Ivanić, odnosno Vlada RS koja je 2001. godine reformisala poreski sistem Republike Srpske i osnovala Poresku upravu. Upućeni kažu da je to bio odličan potez, jer je na čelu Poreske uprave imenovana osoba koja nije odavde i nije opterećena lokalnim vezama, a trebalo je dovesti u red plaćanje poreza.

Upravo je rad Milice Bisić najpoznatiji po žutim trakama – poreski inspektori su na objekte mnogih tadašnjih moćnih biznismena postavljali žute trake zbog neplaćanja obaveza prema državi.

– U doba kada je nastajala Poreska uprava RS bio je problem sa budžetskim prihodima, odnosno nije bilo dovoljno sredstava za isplate. Kada sam imenovan za premijera zatekao sam, između ostalog, neisplaćene tri penzije. Znao sam da je ključna stvar u stabilizaciji prihoda i zato sam ušao u poresku reformu, a smisao te reforme je bilo pojednostavljivanje poreza i smanjenje poreskih stopa na plate. Tada smo sa nekih 70 i nešto odsto poresko opterećenje smanjili na 52 odsto. I to je bilo najniže opterećenja na rad u istoriji Republike Srpske – objašnjava za Srpskainfo Mladen Ivanić.

Prihodi na jednom mjestu

Kaže da je krajnji cilj bio da se siva zona prebaci u legalno poslovanje, a samim tim i da se poveća zaposlenost i investicije.

– Drugi dio reforme je bilo objedinjavanje tadašnje Poreske uprave i Finansijske policije u jednu instituciju, odnosno u Poresku upravu. Svi prihodi su stavljeni na jedno mjesto i mislim da je to dalo izuzetne rezultate, jer je RS nakon te reforme počela da ostvaruje rast prihoda. Napravljen je značajan iskorak i to je za očuvanje i ostanak RS bila bitna stvar, ali kojoj se nije posvetila tolika pažnja jer bila zloupotrebljivanja u političke svrhe.

Međutim, formiranjem Poreske uprave i uvođenjem discipline došlo se do toga da je RS počela da ostvaruje stabilne prihode, a moj mandat je završen čak i suficitom, dakle većim prihodima od rashoda – navodi Ivanić.

Kaže da se sjeća da je godišnji prihod od akciza kada je preuzeo mandat bio 9 miliona KM, a da je njegova Vlada u prvoj godini, samo sa malo discipline, uspjela da podigne ove prihode na 49 miliona KM.

– Imali ste privilegovane ljude koji maltene porez nisu ni plaćali, tako da je tu značajno promijenjena praksa koja je, rekao bih, bez obzira na manje probleme, uspjela da se održi do današnjih dana – kaže bivši premijer RS. 

Dužnici iz javnog sektora

Međutim, 18 godina poslije najveći poreski dužnici u Republici Srpskoj dolaze iz javnog sektora.

– Zakon jednostavno ne važi za sve. Koliko znam, neplaćanje poreza i doprinosa je krivično djelo i tužilaštvu bi u principu trebalo da djeluje po tom osnovu nevezano ko je poslodavac – država ili privatnik. To pokazuje da su tužilaštva pod uticajem politike, a drugo da je politika cinična. S jedne strane promoviše obaveze, a s druge strane, kao najveći poslodavac, ne izvršava svoje obaveze, što je za ekonomsku politiku tragično – ističe Ivanić.

On smatra da je bilo pogrešno što su porezi i doprinosi u RS prije nekoliko godina značajno povećani.

– Poreske prihode možete povećati na dva načina. Jedno je smanjenjem poreskih stopa, posebno na plate, jer time stimulište nova zapošljavanja. To u kratkom roku stvara problem, ali dugoročno donosi rezultate. Drugi način povećanja poreskih prihoda je povećanje stope. Ali, time sužavate privredu, smanjujete bazu od koje uzimate, i tu bazu od koje uzimate opterećujete većim stopama. Ova vlast se opredijelila za drugi pristup, što je potpuno pogrešno.

Zato u osnovi u RS i nema investicija, jer je i neto plata pod pritiskom zbog odlaska ljudi u inostranstvo i morala je porasti; na nju se plaćaju sve veći i veći doprinosi i onda poslodavci nastoje da odlaze odavde. To je pogrešna politika, politika kratkog daha. Vidite, kada smo mi smanjili poreske stope imali smo prvu godinu pad prihoda, ali drugu godinu, kada su poslodavci uvidjeli da je to trajna politika, registrovali su zaposlene i legalizovali aktivnosti, jer im se nije isplatilo da idu i sivu zonu. Poreske stope za njih su bile povoljne – objašnjava Ivanić.

“Ne dirati PDV”

O sve češćim pominjanjima u javnosti, koja dolaze i od nekih političara, da se u BiH sprema povećanje stope PDV uz istovremeno smanjenje direktnih poreza, Ivanić ocjenjuje da bi to bilo „presipanje iz šupljeg u prazno“.

– Naravno da bi smanjenje opterećenja na rad u osnovi bilo dobro za poslodavce, ali bi zato povećanje PDV bilo loše za potrošače, za građane. Mislim da je jedino razumno rješenje da se ne povećava PDV i da se smanjuju direktni porezi, a da istovremeno država racionalnije planira rashode.

To je jedino rješenje gdje bi trebalo da korist osjete potrošači, makar minimalnu, ali i poslodavci. Uz racionalnije korišćenje prihoda država bi, siuguran sam u to, mogla da uštedi stotine miliona maraka  – zaključuje Ivanić.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dijaspora

07.12.2019 11:29

Ovo za Milicu Bisic je tacno. Samo je i tacno da ona nije mogla ostati jer se zamjerila jacim ljudima - ogroman je novac bio u ppitanju. RS joj nije mogao da garantuje sigurnost. Zamislite u kakvoj mi zivimo od 2001 do danas.

ODGOVORITE
Name

Re

07.12.2019 13:38

Da sjecam se zutih traka npr. Dusanic, Peti Neplan. Sad samo sirotinju stezu.

Name

Borac

08.12.2019 12:44

Žute trake samo bile na kioscima, zatvorili sirotinju, a onda je Bisićka pobjegla jer je oštetila poresku za milionske iznose i nikad nije odgovarala

Name

boki

07.12.2019 15:49

Ova vlada kontinuiteta uništila je sve što je kvalitetno urađeno, unazadili su RS najmanje 50 godina.

ODGOVORITE
Name

Ozon

07.12.2019 16:00

Naš najbolji političar nema mjesta u Dodorepublici. Samo nas Bog još drži u životu.

ODGOVORITE
Name

Istina

07.12.2019 17:24

I ja sam prije 18 godina imao 47 godina života!

ODGOVORITE
Name

Zzzz

08.12.2019 01:47

Milica bisic je bila necovjek jer je mnogima dala otkaze primajuci i radeci sta je htjela..dobio sam je na sudu i vracen sam na posao..daleko joj kuca lijepa..to sa trakama je bilo samo dok ne dobije lovu..cisti reketas.fuj srbijanska kucka..

ODGOVORITE
Name

100%

08.12.2019 12:47

Sve si u pravu, nikada nije odgovarala, a spominjali su se milioni koji su nestali zajedno sa njom