Чије интересе ће заступати Зоран Тегелтија?

Експозе Зорана Тегелтије, у потпуној је супротности са оним што је Народна скупштина Републике Српске усвојила у виду Декларације на недавно одржаној сједници. У Декларацији стоји да ће се приступити ревизији свих надлежности које су пренесене на ниво БиХ, док у експозеу о томе нема ни ријечи. Ово поручују из ПДП-а.

Република Српска 06.12.2019 | 16:37
Чије интересе ће заступати Зоран Тегелтија?
Представници Партије демократског прогреса коментаришући експозе новоименованог предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије поручују да он не подржава ставове који су у интересу за Републику Српску, али ни ставове које заступа његова странка, односно СНСД.

Експозе Зорана Тегелтије, у потпуној је супротности са оним што је Народна скупштина Републике Српске усвојила у виду Декларације на недавно одржаној сједници. У Декларацији стоји да ће се приступити ревизији свих надлежности које су пренесене на ниво БиХ, док у експозеу о томе нема ни ријечи. Ово поручују из ПДП-а. Осим тога, у експозеу нема наведен ниједан принцип за који се залагао и о коме је говорио лидер СНСД-а Милорад Додик. Још једном се показало да представници СНСД-а различито причају у Сарајеву и у Бањалуци, наводе у ПДП-у.

„Немате права на самоопредјељење ни у назнакама, а стално су у СНСД-у о томе говорили. Немате ништа о томе да неке од ових заједничких институција треба учинити све да пређу у Бања Луку. Нема ничега, чак ни очувања дигнитета и симбола Републике Српске. Знате да оспоравају Дан Републике, а господин Изетбеговић је прије десетак дана рекао да ће видјети шта ће са именом да се деси“, рекао је генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша.

Неслагање међутим не постоји када је у питању формирање власти на бх. нивоу.

У ПДП-у кажу да су принципи које су потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА- у августу ове године потврда да су они донесени са намјером да задовоље интересе Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, а не интересе РС.

„Постоји тачка која се тиче поштовања суверенитета и територијалног интегритета БиХ. У ескпозеу то такође постоји. Постоји да ће бити измјена Изботног закона. У ескпозеу то директно не постоји, али се она односи на равноправно учешће свих народа у свим институцијама власти, што је био директан захтјев Драгана Човића“, каже Грмуша.

Једина тачка која је представљена као добра по Републику Српску јесте укидање ОХР, уколико БиХ уђе у ЕУ. У ПДП-у кажу да то није никакав политички успјех, али да ће се још дуго чекати на овакав развој ситуације. Са друге стране, остаће неиспуњени многобројни захтјеви из Декларације НС РС.

„Тамо је речено да ће се ићи у другачији систем УИО. Видимо да ће ови порези, не да буду смањени него и враћени Републици Српској, него ће бити како ствари стоје повећани. Не да се не иде у преиспитивање одлука које су довеле ка централизацији БиХ, видимо да постоје у најави нове које ће томе допринијети. Дакле, постоји очигледан несклад и несразмјере између ова два папира.“, додао је Грмуша.

У ПДП-у су се осврнули и на дио у коме је Тегелтија говорио да ће Савјет министара бити усмјерен на смањење пореског оптерећења рада, како би била подстакнута конкурентност и плате додатно расле. Поручују да су такве ствари надлежност ентитета и да заједничке институције БиХ са тим немају везе.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милко

06.12.2019 15:47

заступаце своје и Додикове интересе. Сигурно неце интересе народа. Бар тако је били протеклих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АХА,АХА,АХА,

06.12.2019 18:45

ТАКО ЈЕ

Name

Хамис

06.12.2019 19:20

Заборавио си Кају и зета

Name

Гоги

06.12.2019 15:50

Сваки дан неки нопви еxперти анализирају Тегелтију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

06.12.2019 17:51

да ли је мозда забрањено? Да зовнес Лукаца да хапси?

Name

06.12.2019 15:52

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА ЋЕ НАЈВЈЕРОВАТНИЈЕ ЗАСТУПАТИ ДОДИКОВЕ И СВОЈЕ ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ ШТО ОСИМ ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА НИКОМЕ У БИХ НЕЋЕ БИТИ ДОБРО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

06.12.2019 16:00

Како чије,онога који га је И поставио,а опет каква су времена.Питање је сад- коме вјеровати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазарг

06.12.2019 16:42

Уплакани воли новце

Name

Комсија

06.12.2019 16:18

То је као и код куце сви се хвале а нико не призна било ста да би рекли, ја сам се договори са мојом супругом да ја одлуцујем крупне ствари а он ситне само она одлуци стаје крупно и ста мало и да ја данима немам ста да одлуцим а примам плацу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гледалац

06.12.2019 16:35

Било каква декларација је најобичније политичко мишљење и никакво правно дејтсво не произилази из било које декларације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.12.2019 17:22

Ајд лепо помирите се да губитком власти И не тразите сваки Дан Нови тему,није народ глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

06.12.2019 17:55

Тегелтија ће заступати своје и додикове интересе, а не интересе Републике Српске, то је тако било од када је дошао на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.12.2019 17:48

Додик је заступао интересе својих тајкуна, а сада, поред тога, зсступа и интересе Америке и Сарајева, минус Србије и Русије, док интерес народа у РС Додику ни прије није био у првом плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

09.12.2019 09:13

Како кад, како коме, како за кога. Варијабилно је то. Од нанас до сутра, оди ми дођи ми, с херца на плот с плота на херац.

ОДГОВОРИТЕ