Čije interese će zastupati Zoran Tegeltija?

Ekspoze Zorana Tegeltije, u potpunoj je suprotnosti sa onim što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u vidu Deklaracije na nedavno održanoj sjednici. U Deklaraciji stoji da će se pristupiti reviziji svih nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, dok u ekspozeu o tome nema ni riječi. Ovo poručuju iz PDP-a.

Republika Srpska 06.12.2019 | 16:37
Čije interese će zastupati Zoran Tegeltija?
Predstavnici Partije demokratskog progresa komentarišući ekspoze novoimenovanog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije poručuju da on ne podržava stavove koji su u interesu za Republiku Srpsku, ali ni stavove koje zastupa njegova stranka, odnosno SNSD.

Ekspoze Zorana Tegeltije, u potpunoj je suprotnosti sa onim što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u vidu Deklaracije na nedavno održanoj sjednici. U Deklaraciji stoji da će se pristupiti reviziji svih nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, dok u ekspozeu o tome nema ni riječi. Ovo poručuju iz PDP-a. Osim toga, u ekspozeu nema naveden nijedan princip za koji se zalagao i o kome je govorio lider SNSD-a Milorad Dodik. Još jednom se pokazalo da predstavnici SNSD-a različito pričaju u Sarajevu i u Banjaluci, navode u PDP-u.

„Nemate prava na samoopredjeljenje ni u naznakama, a stalno su u SNSD-u o tome govorili. Nemate ništa o tome da neke od ovih zajedničkih institucija treba učiniti sve da pređu u Banja Luku. Nema ničega, čak ni očuvanja digniteta i simbola Republike Srpske. Znate da osporavaju Dan Republike, a gospodin Izetbegović je prije desetak dana rekao da će vidjeti šta će sa imenom da se desi“, rekao je generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

Neslaganje međutim ne postoji kada je u pitanju formiranje vlasti na bh. nivou.

U PDP-u kažu da su principi koje su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA- u avgustu ove godine potvrda da su oni doneseni sa namjerom da zadovolje interese Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a ne interese RS.

„Postoji tačka koja se tiče poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. U eskpozeu to takođe postoji. Postoji da će biti izmjena Izbotnog zakona. U eskpozeu to direktno ne postoji, ali se ona odnosi na ravnopravno učešće svih naroda u svim institucijama vlasti, što je bio direktan zahtjev Dragana Čovića“, kaže Grmuša.

Jedina tačka koja je predstavljena kao dobra po Republiku Srpsku jeste ukidanje OHR, ukoliko BiH uđe u EU. U PDP-u kažu da to nije nikakav politički uspjeh, ali da će se još dugo čekati na ovakav razvoj situacije. Sa druge strane, ostaće neispunjeni mnogobrojni zahtjevi iz Deklaracije NS RS.

„Tamo je rečeno da će se ići u drugačiji sistem UIO. Vidimo da će ovi porezi, ne da budu smanjeni nego i vraćeni Republici Srpskoj, nego će biti kako stvari stoje povećani. Ne da se ne ide u preispitivanje odluka koje su dovele ka centralizaciji BiH, vidimo da postoje u najavi nove koje će tome doprinijeti. Dakle, postoji očigledan nesklad i nesrazmjere između ova dva papira.“, dodao je Grmuša.

U PDP-u su se osvrnuli i na dio u kome je Tegeltija govorio da će Savjet ministara biti usmjeren na smanjenje poreskog opterećenja rada, kako bi bila podstaknuta konkurentnost i plate dodatno rasle. Poručuju da su takve stvari nadležnost entiteta i da zajedničke institucije BiH sa tim nemaju veze.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Milko

06.12.2019 15:47

zastupace svoje i Dodikove interese. Sigurno nece interese naroda. Bar tako je bili proteklih 20 godina.

ODGOVORITE
Name

AHA,AHA,AHA,

06.12.2019 18:45

TAKO JE

Name

Hamis

06.12.2019 19:20

Zaboravio si Kaju i zeta

Name

Gogi

06.12.2019 15:50

Svaki dan neki nopvi experti analiziraju Tegeltiju.

ODGOVORITE
Name

Milija

06.12.2019 17:51

da li je mozda zabranjeno? Da zovnes Lukaca da hapsi?

Name

XL

06.12.2019 15:52

ZORAN TEGELTIJA ĆE NAJVJEROVATNIJE ZASTUPATI DODIKOVE I SVOJE LIČNE INTERESE ŠTO OSIM NJIHOVIH PORODICA NIKOME U BIH NEĆE BITI DOBRO!!!

ODGOVORITE
Name

JA STEM NEMAM NIŠTA

06.12.2019 16:00

Kako čije,onoga koji ga je I postavio,a opet kakva su vremena.Pitanje je sad- kome vjerovati?

ODGOVORITE
Name

Lazarg

06.12.2019 16:42

Uplakani voli novce

Name

Komsija

06.12.2019 16:18

To je kao i kod kuce svi se hvale a niko ne prizna bilo sta da bi rekli, ja sam se dogovori sa mojom suprugom da ja odlucujem krupne stvari a on sitne samo ona odluci staje krupno i sta malo i da ja danima nemam sta da odlucim a primam placu!

ODGOVORITE
Name

gledalac

06.12.2019 16:35

Bilo kakva deklaracija je najobičnije političko mišljenje i nikakvo pravno dejtsvo ne proizilazi iz bilo koje deklaracije.

ODGOVORITE
Name

4d

06.12.2019 17:22

Ajd lepo pomirite se da gubitkom vlasti I ne trazite svaki Dan Novi temu,nije narod glup

ODGOVORITE
Name

boki

06.12.2019 17:55

Tegeltija će zastupati svoje i dodikove interese, a ne interese Republike Srpske, to je tako bilo od kada je došao na vlast.

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.12.2019 17:48

Dodik je zastupao interese svojih tajkuna, a sada, pored toga, zsstupa i interese Amerike i Sarajeva, minus Srbije i Rusije, dok interes naroda u RS Dodiku ni prije nije bio u prvom planu.

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

09.12.2019 09:13

Kako kad, kako kome, kako za koga. Varijabilno je to. Od nanas do sutra, odi mi dođi mi, s herca na plot s plota na herac.

ODGOVORITE