Како и гдје су се избламирали свјетски лидери?

Златно правило политике гласи - понашај се као да је микрофон укључен, али као што бројни политичари могу да потврде, правило се често заборавља.

Свијет 05.12.2019 | 18:25
Како и гдје су се избламирали свјетски лидери?
То је ове недеље потврдила и свечана вечера са НАТО самита у Лондону кад је, сасвим случајно, једна камера забиљежила како канадски премијер Џастин Трудо, британски премијер Борис Џонсон и француски предсједник Емануел Макрон оговарају лидера САД Доналда Трампа, пише ББЦ.

Њих тројица нису једини политичари који су се тако "избламирали" пред широким аудиторијумом, а ББЦ је направио листу од пет најгорих тренутака када су се неки политичари "опекли" микрофоном.

Роналд Реган: Бомбардовање започињемо за пет минута



На самом врхунцу Хладног рата, амерички предсједник Роналд Реган дипломатско затезање са Совјетском Русијом подигао је на још виши ниво.

Током провере микрофона, прије него што је почело његово радио обраћање, Реган се нашалио са тонцима.

"Американци, са задовољством могу да вам кажем да сам потписао закон који ће прогнати Русију заувијек. Бомбардовање започињемо за пет минута", рекао је Реган.

Иако изјава није емитована уживо, снимак је касније пуштен у јавност.

Као резултат тога, совјетске снаге су привремено подигле аларм на највиши ниво на Далеком истоку, а коментари су изазвали велику осуду у СССР.



Жак Ширак и "болест лудих крава"



Француски предсједник Жак Ширак изазвао је оштре коментаре због својих изјава о кулинарству док је био у Русији.

Како је објавио француски лист "Либертатион", политичар је говорио са руским и њемачким колегама током обиљежавања 750. годишњице Калињинграда, руске енклаве на сјеверу Европе.

Мислећи да је микрофон искључен, Ширак је наводно рекао о Британцима: "Не можете да вјерујете људима који кувају тако лоше као они. После Финске, то је земља са најгором храном".

“Једина ствар коју су Британци икада донијели европској пољопривреди је болест лудих крава”, додао је.

Иако ни ово није емитовано у програму, Шираков тим никада није негирао овакве изјаве.

Иначе, управо ти коментари уследили су у вријеме када су Британија и Француска имале веома захладнеле односе због пољопривреде и учешћа у Ирачком рату.

"Блеру, брате"



Током Самита Г8 у Санкт Петербургу, приватна конверзација, позната и као "Блеру, брате" догодила се баш код микрофона у близини америчког предсједника Џорџа В. Буша и британског премијера Тонија Блера.

Током разговора, Буш је поздравио свог британског колегу речим: "Брате, Блер, како си". Захвалио му се потом на поклоњеном џемперу и почео да говори о Хезболаху у Либану.

Говорећи о сиријској подршци Хезболаху у конфликту са Израелом, Буш је рекао да се надао да ће УН "натјерати Сирију да утиче на Хезболах и престане да ради ово..."

"Нек Кофи (Анан) разговара телефоном са (Башар) Асадом и нек се то омогући", додао је.

Бушово "брате" многи су коментарисали, а посебно су га критиковали политички противници.

Ипак, неки тврде да се заправо на снимку не чује баш све добро, те да је Буш рекао "јеа" (yеах, а не yо).



Гордон Браун и "нека нетрпељива жена"

Говорећи у Рошдејлу, на сјеверу Енглеске, тадашњи британски премијер Гордон Браун суочио се са једном женом о питању имиграције.

Након разговора, Браун је ушао у свој аутомобил, а да је микрофон "Скај њуза" и даље био закачен на његову одећу.

Није то примијетио, те је свом сараднику рекао да је разговор био катастрофа и да није требало да га саставе са том женом.

Упитан шта му је рекла, одговорио је: "све".

"Она је само нека нетрпељива жена која је рекла да је била лабуриста. Мислим, то је пресмијешно", рекао је он.

Браун је касније посетио жену Џилијан Дафи како би јој се извинио, а то је поново учинио и током интервју за ББЦ Радио 2. 



Нико не воли Нетањахуа

Кратак разговор између француског предсједника Николаса Саркозија и америчког пшредсједника Барака Обаме био је надјачан новинарима на самиту Г20 у Француској.

Недуго прије почетка конференције, репортери су добили своје слушалице, али им је речено да их не укључују све док се не заврши разговор лидера у соби иза.

Неколико људи је игнорисало инструкције и чуло како Саркози Обами говори о израелском премијеру Бењамину Нетањахуу.

"Не могу више да га поднесем, он је лажов", рекао је Саркози.

"Можда ти је мука од њега, али ја, ја морам да се носим с њим сваког дана", одговорио му је Обама.

Неколико дана медији у Француској су ћутали, али је онда прича одјекнула у јавности.

Разговор је затегао односе Израела и са Француском и са САД.



(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар