Kako i gdje su se izblamirali svjetski lideri?

Zlatno pravilo politike glasi - ponašaj se kao da je mikrofon uključen, ali kao što brojni političari mogu da potvrde, pravilo se često zaboravlja.

Svijet 05.12.2019 | 18:25
Kako i gdje su se izblamirali svjetski lideri?
To je ove nedelje potvrdila i svečana večera sa NATO samita u Londonu kad je, sasvim slučajno, jedna kamera zabilježila kako kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron ogovaraju lidera SAD Donalda Trampa, piše BBC.

Njih trojica nisu jedini političari koji su se tako "izblamirali" pred širokim auditorijumom, a BBC je napravio listu od pet najgorih trenutaka kada su se neki političari "opekli" mikrofonom.

Ronald Regan: Bombardovanje započinjemo za pet minutaNa samom vrhuncu Hladnog rata, američki predsjednik Ronald Regan diplomatsko zatezanje sa Sovjetskom Rusijom podigao je na još viši nivo.

Tokom provere mikrofona, prije nego što je počelo njegovo radio obraćanje, Regan se našalio sa toncima.

"Amerikanci, sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da sam potpisao zakon koji će prognati Rusiju zauvijek. Bombardovanje započinjemo za pet minuta", rekao je Regan.

Iako izjava nije emitovana uživo, snimak je kasnije pušten u javnost.

Kao rezultat toga, sovjetske snage su privremeno podigle alarm na najviši nivo na Dalekom istoku, a komentari su izazvali veliku osudu u SSSR.Žak Širak i "bolest ludih krava"Francuski predsjednik Žak Širak izazvao je oštre komentare zbog svojih izjava o kulinarstvu dok je bio u Rusiji.

Kako je objavio francuski list "Libertation", političar je govorio sa ruskim i njemačkim kolegama tokom obilježavanja 750. godišnjice Kalinjingrada, ruske enklave na sjeveru Evrope.

Misleći da je mikrofon isključen, Širak je navodno rekao o Britancima: "Ne možete da vjerujete ljudima koji kuvaju tako loše kao oni. Posle Finske, to je zemlja sa najgorom hranom".

“Jedina stvar koju su Britanci ikada donijeli evropskoj poljoprivredi je bolest ludih krava”, dodao je.

Iako ni ovo nije emitovano u programu, Širakov tim nikada nije negirao ovakve izjave.

Inače, upravo ti komentari usledili su u vrijeme kada su Britanija i Francuska imale veoma zahladnele odnose zbog poljoprivrede i učešća u Iračkom ratu.

"Bleru, brate"Tokom Samita G8 u Sankt Peterburgu, privatna konverzacija, poznata i kao "Bleru, brate" dogodila se baš kod mikrofona u blizini američkog predsjednika Džordža V. Buša i britanskog premijera Tonija Blera.

Tokom razgovora, Buš je pozdravio svog britanskog kolegu rečim: "Brate, Bler, kako si". Zahvalio mu se potom na poklonjenom džemperu i počeo da govori o Hezbolahu u Libanu.

Govoreći o sirijskoj podršci Hezbolahu u konfliktu sa Izraelom, Buš je rekao da se nadao da će UN "natjerati Siriju da utiče na Hezbolah i prestane da radi ovo..."

"Nek Kofi (Anan) razgovara telefonom sa (Bašar) Asadom i nek se to omogući", dodao je.

Bušovo "brate" mnogi su komentarisali, a posebno su ga kritikovali politički protivnici.

Ipak, neki tvrde da se zapravo na snimku ne čuje baš sve dobro, te da je Buš rekao "jea" (yeah, a ne yo).Gordon Braun i "neka netrpeljiva žena"

Govoreći u Rošdejlu, na sjeveru Engleske, tadašnji britanski premijer Gordon Braun suočio se sa jednom ženom o pitanju imigracije.

Nakon razgovora, Braun je ušao u svoj automobil, a da je mikrofon "Skaj njuza" i dalje bio zakačen na njegovu odeću.

Nije to primijetio, te je svom saradniku rekao da je razgovor bio katastrofa i da nije trebalo da ga sastave sa tom ženom.

Upitan šta mu je rekla, odgovorio je: "sve".

"Ona je samo neka netrpeljiva žena koja je rekla da je bila laburista. Mislim, to je presmiješno", rekao je on.

Braun je kasnije posetio ženu Džilijan Dafi kako bi joj se izvinio, a to je ponovo učinio i tokom intervju za BBC Radio 2. Niko ne voli Netanjahua

Kratak razgovor između francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija i američkog pšredsjednika Baraka Obame bio je nadjačan novinarima na samitu G20 u Francuskoj.

Nedugo prije početka konferencije, reporteri su dobili svoje slušalice, ali im je rečeno da ih ne uključuju sve dok se ne završi razgovor lidera u sobi iza.

Nekoliko ljudi je ignorisalo instrukcije i čulo kako Sarkozi Obami govori o izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

"Ne mogu više da ga podnesem, on je lažov", rekao je Sarkozi.

"Možda ti je muka od njega, ali ja, ja moram da se nosim s njim svakog dana", odgovorio mu je Obama.

Nekoliko dana mediji u Francuskoj su ćutali, ali je onda priča odjeknula u javnosti.

Razgovor je zategao odnose Izraela i sa Francuskom i sa SAD.(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar