Тегелтија сутра почиње прве консултације

Новоизабрани мандатар за састав Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија данас се обратио медијима гдје је говорио о плановима рада у свом мандату.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 16:50
Тегелтија сутра почиње прве консултације
Одговарајући на новинарска питања, Тегелтија је казао да ће сутра почети консултације са странкама и наставити их у понедјељак.

"Консултације са странкама које су ме подржале ћу почети сутра и надам се завршити у понедјељак. Очекујем од странака да доставе приједлоге кандидата, потребно је вријеме да се изврше провјере. Уколико буде сагласности, надам се да ћемо имати све министре и замјенике у Савјету министара", казао је Тегелтија.

Програм реформи као основа рада Савјета министара?

"Никада на питања нећу одговарати са 'ако', него само ако знам и имам информације. Рекао сам да ће то бити оквир за сарадњу са НАТО савезом. Предсједништво је надлежно и усвојило је тај документ и очекујем да ће бити упућен у сједиште НАТО савеза и због тога сам рекао да ће бити оквир за сарадњу БиХ са НАТО савезом", истиче Тегелтија.

"Ја се надам да сам био врло јасан када сам рекао да ћу поштовати Устав БиХ и уставне надлежности институција, а ту је јасно дефинисано улога и мјесто Предсједништва БиХ и однос са Савјетом министара. Зато сам рекао да ће бити основа за сарадњу јер смо дужни да проводимо документе у оквиру наше уставне надлежности", додао је.

Тегелтија је порућио да у његовом програму рада неће бити "ситуација у којима ће се изазивати неспоразуми".

"Ја лично мислим да боље од мене знате имена министара и замјеника, барем неких. Сутра у 12 ће бити неке прве консултације, унутар партија се знају имена и надам се да ће то мени саопштити и ја ћу онда вама саопштити. Зар мислимо да може постојати Закон који није у складу са Уставом. Устав је основ за све законске акте који су на снази и не постоји могућност да ћу ја бити против законских рјешења која су у БиХ. Правити ситуацију у којој ћемо изазивати неспоразуме и сукобе неће бити дио програма мог рада".

Има ли времена за формирање ВМ БиХ до краја године?

"Ја сам пратио медије колико и ви у посљедњих неколико дана и онај комунике ПИЦ-а који је засједао. Оно што нама отежава ситуацију да се заврши у кратком периоду јесу и празници у децембру и систем провјере министара и замјеника. Мислим да има простора да се заврши до краја године и дефинисана су два оквирна датума за рад Парламента, а то су 18. и 19. децембар и ја ћу бити доступан за рад".

(Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Министар

05.12.2019 15:57

Кад порастем бити цу кенгур .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептоман

05.12.2019 17:18

Бице то Влада Клептомана. Брале. Сад кад пицну узимати проценте по Сарајеву. Он и Клосарац. Ауууу. Има Миљацка узводно да потеце.

Name

ре

05.12.2019 18:57

Босна нема владу вец савјет министара по уставу сам 2 министарства вањских послова и вањске трговине и 7 неуставних, 7 министарства нису предвидјена уставом БИХ али постоје Инаце слазем се да це то бити савјет клепотомана

Name

велико постење

05.12.2019 16:03

саце дрзава пропаст ко и оне три банке бобар банка србске и она треца такоце проци и јадна дрзава бих требајој палит свецу на време и дајојсе цина опело и даце и бабин зуцо дајој цини тевхид нецејој помоц ни сејтан сабор да цини рес теретлијаце јадној дрзави бих ударит глогов колац дасе никада неповрати и заковаце сва цетири клина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

05.12.2019 16:04

Добро смо икако живи. Док он сад почне преговоре, па намиривања и тако бесконачно. А све вријеме плате иду, а ништа урадили нису. А и они прије њих примају плате. Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук длаку мјења

05.12.2019 16:11

Алу не и цуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

05.12.2019 17:35

"консултације", само не знам како овај цовек прица да ли це друга страна иста разумети, или је то циљ да не разумеју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2019 19:18

Значи.као и пре.партије бирају министре.

Name

Тодо

05.12.2019 18:39

Па он не умије прочитати ни оно што је написано, ... гурнут је у дубоку вода , ... боље пјева него плива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

05.12.2019 18:43

Управо гледано БН Дневник, овај Тегелтија не зна прочитати написан документ Хајде народе да му купимо диоптријске наочале, севап је. Е јадни смо ко нас представља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2019 19:40

Па и ти си га бирао..