Tegeltija sutra počinje prve konsultacije

Novoizabrani mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas se obratio medijima gdje je govorio o planovima rada u svom mandatu.

Bosna i Hercegovina 05.12.2019 | 16:50
Tegeltija sutra počinje prve konsultacije
Odgovarajući na novinarska pitanja, Tegeltija je kazao da će sutra početi konsultacije sa strankama i nastaviti ih u ponedjeljak.

"Konsultacije sa strankama koje su me podržale ću početi sutra i nadam se završiti u ponedjeljak. Očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata, potrebno je vrijeme da se izvrše provjere. Ukoliko bude saglasnosti, nadam se da ćemo imati sve ministre i zamjenike u Savjetu ministara", kazao je Tegeltija.

Program reformi kao osnova rada Savjeta ministara?

"Nikada na pitanja neću odgovarati sa 'ako', nego samo ako znam i imam informacije. Rekao sam da će to biti okvir za saradnju sa NATO savezom. Predsjedništvo je nadležno i usvojilo je taj dokument i očekujem da će biti upućen u sjedište NATO saveza i zbog toga sam rekao da će biti okvir za saradnju BiH sa NATO savezom", ističe Tegeltija.

"Ja se nadam da sam bio vrlo jasan kada sam rekao da ću poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti institucija, a tu je jasno definisano uloga i mjesto Predsjedništva BiH i odnos sa Savjetom ministara. Zato sam rekao da će biti osnova za saradnju jer smo dužni da provodimo dokumente u okviru naše ustavne nadležnosti", dodao je.

Tegeltija je porućio da u njegovom programu rada neće biti "situacija u kojima će se izazivati nesporazumi".

"Ja lično mislim da bolje od mene znate imena ministara i zamjenika, barem nekih. Sutra u 12 će biti neke prve konsultacije, unutar partija se znaju imena i nadam se da će to meni saopštiti i ja ću onda vama saopštiti. Zar mislimo da može postojati Zakon koji nije u skladu sa Ustavom. Ustav je osnov za sve zakonske akte koji su na snazi i ne postoji mogućnost da ću ja biti protiv zakonskih rješenja koja su u BiH. Praviti situaciju u kojoj ćemo izazivati nesporazume i sukobe neće biti dio programa mog rada".

Ima li vremena za formiranje VM BiH do kraja godine?

"Ja sam pratio medije koliko i vi u posljednjih nekoliko dana i onaj komunike PIC-a koji je zasjedao. Ono što nama otežava situaciju da se završi u kratkom periodu jesu i praznici u decembru i sistem provjere ministara i zamjenika. Mislim da ima prostora da se završi do kraja godine i definisana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta, a to su 18. i 19. decembar i ja ću biti dostupan za rad".

(N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ministar

05.12.2019 15:57

Kad porastem biti cu kengur .

ODGOVORITE
Name

Kleptoman

05.12.2019 17:18

Bice to Vlada Kleptomana. Brale. Sad kad picnu uzimati procente po Sarajevu. On i Klosarac. Auuuu. Ima Miljacka uzvodno da potece.

Name

re

05.12.2019 18:57

Bosna nema vladu vec savjet ministara po ustavu sam 2 ministarstva vanjskih poslova i vanjske trgovine i 7 neustavnih, 7 ministarstva nisu predvidjena ustavom BIH ali postoje Inace slazem se da ce to biti savjet klepotomana

Name

veliko postenje

05.12.2019 16:03

sace drzava propast ko i one tri banke bobar banka srbske i ona treca takoce proci i jadna drzava bih trebajoj palit svecu na vreme i dajojse cina opelo i dace i babin zuco dajoj cini tevhid necejoj pomoc ni sejtan sabor da cini res teretlijace jadnoj drzavi bih udarit glogov kolac dase nikada nepovrati i zakovace sva cetiri klina

ODGOVORITE
Name

Boro

05.12.2019 16:04

Dobro smo ikako živi. Dok on sad počne pregovore, pa namirivanja i tako beskonačno. A sve vrijeme plate idu, a ništa uradili nisu. A i oni prije njih primaju plate. Propast.

ODGOVORITE
Name

Vuk dlaku mjenja

05.12.2019 16:11

Alu ne i cud.

ODGOVORITE
Name

Ratko

05.12.2019 17:35

"konsultacije", samo ne znam kako ovaj covek prica da li ce druga strana ista razumeti, ili je to cilj da ne razumeju?

ODGOVORITE
Name

re

05.12.2019 19:18

Znači.kao i pre.partije biraju ministre.

Name

Todo

05.12.2019 18:39

Pa on ne umije pročitati ni ono što je napisano, ... gurnut je u duboku voda , ... bolje pjeva nego pliva

ODGOVORITE
Name

Prof

05.12.2019 18:43

Upravo gledano BN Dnevnik, ovaj Tegeltija ne zna pročitati napisan dokument Hajde narode da mu kupimo dioptrijske naočale, sevap je. E jadni smo ko nas predstavlja.

ODGOVORITE
Name

re

05.12.2019 19:40

Pa i ti si ga birao..