Шаровић: Хоће ли се Тегелтија обратити НСРС ако БиХ добије позив од НАТО?

Мирко Шаровић посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, након излагања експозеа Зорана Тегелтије, кандидата за предсједавајућег Савјета министара, изјавио је да Тегелтија мора да да недвосмислене одговоре на питања о НАТО путу БиХ.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 14:20
Шаровић: Хоће ли се Тегелтија обратити НСРС ако БиХ добије позив од НАТО?
Шаровић је рекао да је Тегелтија у експозеу 15 пута поновио поштивање владавине права, али да ни једном није потврдио да је привржен поштивању постојећих закона

"Обзиром да то нисте поменули имам право да мислим да нисте сигурни у овај одговор или да би одговор био проблематичан. Такође, говорили сте о неколико области, те да посотојећа власт није дала добре резултате и да је један од проблема недостатак капацитета", казао је Шаровић и замолио Тегелтију да буде прецизан у томе, као и у области ојачавања граница.

Говорећи о НАТО, Шаровић је рекао да су поменуте реформе које се односе на приближавање ЕУ, а да је о НАТО рекао да је потребно "да имамо сарадњу по властитом интересу, али уз сагласност свих.

"По мени о овом важном питању желимо да чујемо ваш јасан став, ма какав он био. Одговори морају да буду потпуно недвосмислени. Ту се тешко можете сакрити иза крилатице да ћете радити по Уставу, а Закон каже да ће се чинити све на путу ка НАТО. Ако ћете радити по плану Реформи одбране онда то требате да кажете, ако нећете по томе и ако остајете привржени Резолуцији НС РС. То овдје данас морате рећи", казао је Шаровић.

"Уколико БиХ у току вашег мандата добије позив од НАТО хоћете ли се обратити НС РС", питао је Шаровић.

Ненад Стевандић (Српски клуб) поновио је да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО, те да ће се о томе накнадно доносити одлука.

"Одлуке о МАП-у су донесене у  прошлом сазиву. Било би фер да ово не користимо за међусобно препуцавање. Ако доносимо нове одлуке онда доносимо у овом Дому. Постоји неутралност и кад се прегласа Додик у Предсједништву, он ће сазвати НС РС. Доносиће се нове одлуке и у то ће бити укључена НС РС", рекао је Стевандић.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РАСПАМЕТИ СТО РЕЦЕ .......

05.12.2019 13:50

Како је сам Додик изјавио одмах послије потписа све СЕ послије одлуцује у дрзавним институцијама, То је онако напомено и Тегелтија Па какве басне прица Стевандиц којег се ниста не пита НЕМА ЕНТИТЕТСКОГ НЕМА НАЦИОНАЛНОГ ПИТАЊА, све је рецено али сацекајмо да видимо ста НАТО казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрен Јеринић

05.12.2019 15:17

Браво за господина Шаровића!Поздрав из Добоја

Name

Оде бакиров

05.12.2019 14:17

А сад адио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

05.12.2019 14:19

Подрска за Саровица и СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

05.12.2019 16:36

АНП је потписан и сада овај подрепна мува стевандиц прича бајке. Нека нам је Бог на помоћи са већином у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.12.2019 19:44

Мирко,спомињеш НСРС,а пре си рекао да те она не обавезује или не интересује???

ОДГОВОРИТЕ