Посланици затрпали Тегелтију питањима

Настављена је сједници Парламента БиХ на којој би Зоран Тегелтија требао бити именован за предсједавајућег за састав Савејта министара БиХ, а први се за ријеч јавио посланик Драган Мектић, након што је добио писани експозе Тегелтије.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 13:20
Посланици затрпали Тегелтију питањима
– Да је господин Денис Звиздић прије четири године имао овакав експозе као што смо овај данас чули, ја бих се добро упитао и размислио да ли бих пристао да будем министар у Савјету министара.

Звиздић је имао коректан експозе, тада гдје је више пута истицао да ће се радити оно што је надлежност државе, а ни на који начин се неће мијешати у надлежност ентитета. У овом експозеу је све побркано, ја више не знам шта је надлежност државе и ентитета – рекао је Мектић.

Мектић је навео и да има неколико питања за будућег предсједавјућег Савјета министара БИХ.

– Рекли сте да ћете поштовати Дејтонски споразум и Устав БиХ, законе БиХ нисте споменули. Чини ми се да сте законе свјесно испустили због Закона о одбрани гдје је тачно дефинисано да је БиХ мапирала свој пут према НАТО. Хоћете ли господине Тегелтија поштовати и законе, а посебно хоћете ли поштовати Закон о одбрани БиХ. Рекли сте да у БиХ није формирана власт већ годину и да је то значајан заостатак.

Поједни посланици замјерили су Тегелтији што у експозеу није навео ништа о Изборном закон, а посалник Зукан Хелез, питао је Тегелтију – да ли воли Босну и Херцеговину, те да ли ће ухапсити Милорада Додика ако то заслужи.

Махмедић: Професионалац

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић оцијенио је да је експозе Зорана Тегелтије охрабрујући јер су наведене бројне ствари који воде јачању државе БиХ. Он је рекао да је тражио политичке изјаве Тегелтије, али да их није успио наћи што говори да је Тегелтија више професионалац него политичар.

– Кад би Тегелтију могли изоловати од његов шефа Милорада Додика сигуран сам да би БиХ била много сретнија након завршетка његовог мандата – рекао је Мехмедовић. 

Шаровоћ: Хоћете ли поштовати закон?

Предсједвајући Клуба посланика ПДП и СДС, Мирко Шаровић рекао је да је Тегелтија 15 пута поменуо да је првржен владавини права и поштовању Уставу, али није ниједном поменуо да ће бити привржен законима. Шаровић се осврнуо на неколико детаља из експозеа Тегелтије, поставио бројна питања.

– Хоћете ли радити по програму раформи ако он значи активација МАП? Хоћете ли тражити референдум ако БиХ добије позив за НАТО за вријеме Вашег мандата – упитао је Шаровић.

Стевандић: Доносиће се нове одлуке

Предсједавајући Клуба посланика Српски клуб, Ненад Стевандић рекао је да Програм реформи не треба да се користи за препуцавање, те да ће се доносити још одлука.

– АНП није централо, али је важно питање, али исто тако није питање само за предсједавајуће Савјета министара. О томе може да се расправља на некој од сљедећих сједница – рекао је Стевандић.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боб Роцк

05.12.2019 14:14

Све што др Тегелтија не може да одговори у наредном данима ће вам објаснити Кајо. Сами пали сами се убили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

05.12.2019 18:38

Није могао одговорити на већину питања, мора отићи по своје мишљење код додика.

ОДГОВОРИТЕ