Poslanici zatrpali Tegeltiju pitanjima

Nastavljena je sjednici Parlamenta BiH na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao biti imenovan za predsjedavajućeg za sastav Savejta ministara BiH, a prvi se za riječ javio poslanik Dragan Mektić, nakon što je dobio pisani ekspoze Tegeltije.

Bosna i Hercegovina 05.12.2019 | 13:20
Poslanici zatrpali Tegeltiju pitanjima
– Da je gospodin Denis Zvizdić prije četiri godine imao ovakav ekspoze kao što smo ovaj danas čuli, ja bih se dobro upitao i razmislio da li bih pristao da budem ministar u Savjetu ministara.

Zvizdić je imao korektan ekspoze, tada gdje je više puta isticao da će se raditi ono što je nadležnost države, a ni na koji način se neće miješati u nadležnost entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano, ja više ne znam šta je nadležnost države i entiteta – rekao je Mektić.

Mektić je naveo i da ima nekoliko pitanja za budućeg predsjedavjućeg Savjeta ministara BIH.

– Rekli ste da ćete poštovati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, zakone BiH niste spomenuli. Čini mi se da ste zakone svjesno ispustili zbog Zakona o odbrani gdje je tačno definisano da je BiH mapirala svoj put prema NATO. Hoćete li gospodine Tegeltija poštovati i zakone, a posebno hoćete li poštovati Zakon o odbrani BiH. Rekli ste da u BiH nije formirana vlast već godinu i da je to značajan zaostatak.

Pojedni poslanici zamjerili su Tegeltiji što u ekspozeu nije naveo ništa o Izbornom zakon, a posalnik Zukan Helez, pitao je Tegeltiju – da li voli Bosnu i Hercegovinu, te da li će uhapsiti Milorada Dodika ako to zasluži.

Mahmedić: Profesionalac

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da je ekspoze Zorana Tegeltije ohrabrujući jer su navedene brojne stvari koji vode jačanju države BiH. On je rekao da je tražio političke izjave Tegeltije, ali da ih nije uspio naći što govori da je Tegeltija više profesionalac nego političar.

– Kad bi Tegeltiju mogli izolovati od njegov šefa Milorada Dodika siguran sam da bi BiH bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata – rekao je Mehmedović. 

Šarovoć: Hoćete li poštovati zakon?

Predsjedvajući Kluba poslanika PDP i SDS, Mirko Šarović rekao je da je Tegeltija 15 puta pomenuo da je prvržen vladavini prava i poštovanju Ustavu, ali nije nijednom pomenuo da će biti privržen zakonima. Šarović se osvrnuo na nekoliko detalja iz ekspozea Tegeltije, postavio brojna pitanja.

– Hoćete li raditi po programu raformi ako on znači aktivacija MAP? Hoćete li tražiti referendum ako BiH dobije poziv za NATO za vrijeme Vašeg mandata – upitao je Šarović.

Stevandić: Donosiće se nove odluke

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub, Nenad Stevandić rekao je da Program reformi ne treba da se koristi za prepucavanje, te da će se donositi još odluka.

– ANP nije centralo, ali je važno pitanje, ali isto tako nije pitanje samo za predsjedavajuće Savjeta ministara. O tome može da se raspravlja na nekoj od sljedećih sjednica – rekao je Stevandić.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bob Rock

05.12.2019 14:14

Sve što dr Tegeltija ne može da odgovori u narednom danima će vam objasniti Kajo. Sami pali sami se ubili.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

05.12.2019 18:38

Nije mogao odgovoriti na većinu pitanja, mora otići po svoje mišljenje kod dodika.

ODGOVORITE