Оштре критике на изложени експозе Тегелтије

У Представничком дому Парламента БиХ у току је посланичка дискусија о експозеу Зорана Тегелтије (СНСД), као будућег предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 12:03
Оштре критике на изложени експозе Тегелтије
Посланик Саша Магазиновић (СДП БиХ) поручио је Тегелтији на почетку своје расправе да је имао годину дана да припреми свој експозе, те да је он стога могао бити и конкретнији, преносе Вијести.ба.

- Кад су у питању економски показатељи које сте нам демонстрирали, многи вас виде као економског експерта који ће учинити да ти економски показатељи на крају вашег мандата буду бољи. Они који вас не подржавају, кажу да ћете остати запамћени као човјек у чијем мандату су пропале три банке - Бобар, Балкан Инвестмент и Банка Српске.

Ти људи такође кажу да је на рачунима ових банака остало заробљено скоро 250 милиона КМ новца институција, јавних предузећа, па и депонованог новца приватних предузећа - рекао је Магазиновић.

Тегелтију је питао подржава ли успоставу Врховног суда и супремацију државе.

- Ја знам да има огроман број политичара у БиХ који подржава НАТО интеграције, а да при томе везе нема шта су НАТО интеграције и шта су европске вриједности. Ја бих хтио да предсједавајући Савјета министара није један од тих политичара - казао је Магазиновић.

Када је у питању мигрантска криза, Тегелтију је упитао „је ли дошао овдје да распоређује мигранте по ФБиХ или да коначно отвори очи свима и да каже да је то проблем који се може ријешити само солидарно“.

- Зашто сте на криви начин испунили изјаву када сте се пријављивали за овај посао? Зашто сте на питање да ли вам је изречена казна закривично дјело одговорили са „не“, када сте нама посланицима у Комисији за избор Савјета министара одговорили са „да“ и образложили шта је био конкретан случај - питао је Магазиновић.

На крају је проблематизовао и што Тегелтија није споменуо нити на било који начин третирао Програм реформи БиХ у садржајном смислу, документ без чијег усвајања не би сједио гдје данас сједи.

- И ми данас не бисмо имали ову сједницу. И ви не бисте имали прилику да вас неко зове предсједавајућим Савјета министара. Мислим да је то неозбиљно и неодговорно - додао је Магазиновић.

За ријеч се потом јавио посланик Драган Мектић (СДС), који је устврдио да је Тегелтија у свом експозеу изнио јако пуно контрадикторних и нереалних ствари.

- Ја у име Клуба СДС-а и ПДП-а тражим паузу од 60 минута. Тражимо да нам се достави експозе у писаном облику, како бисмо се припремили за једну ваљану и коректну дискусију - навео је Мектић.

Парламентарна пракса, тврди предсједавајући Клуба СНСД-а Сташа Кошарац, била је таква да никада до сада пред посланицима није био писани документ када се потврђивала кандидатура предсједавајућег Савјета министара БиХ, преносе Вијести.ба.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић потом је дао полусатну паузу, а сједница ће бити настављена у подне.

(Вијести)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мркоњићко говече

05.12.2019 11:16

Шта очекујете од Тегелтије да ће бити искрен приликом попуњавања формулара. Живи били па видјели са ким ће се он састати као предсједавајући савјета министара. Мислим на привреднике са запада па до Кине. Можда се и хоће састати али неће бити лако потписивати уговоре као на штету Републике Српске. Јер у Републици Српској је потписано много уговора без претходно израђене студије изводљивости.

ОДГОВОРИТЕ