Oštre kritike na izloženi ekspoze Tegeltije

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH u toku je poslanička diskusija o ekspozeu Zorana Tegeltije (SNSD), kao budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 05.12.2019 | 12:03
Oštre kritike na izloženi ekspoze Tegeltije
Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) poručio je Tegeltiji na početku svoje rasprave da je imao godinu dana da pripremi svoj ekspoze, te da je on stoga mogao biti i konkretniji, prenose Vijesti.ba.

- Kad su u pitanju ekonomski pokazatelji koje ste nam demonstrirali, mnogi vas vide kao ekonomskog eksperta koji će učiniti da ti ekonomski pokazatelji na kraju vašeg mandata budu bolji. Oni koji vas ne podržavaju, kažu da ćete ostati zapamćeni kao čovjek u čijem mandatu su propale tri banke - Bobar, Balkan Investment i Banka Srpske.

Ti ljudi takođe kažu da je na računima ovih banaka ostalo zarobljeno skoro 250 miliona KM novca institucija, javnih preduzeća, pa i deponovanog novca privatnih preduzeća - rekao je Magazinović.

Tegeltiju je pitao podržava li uspostavu Vrhovnog suda i supremaciju države.

- Ja znam da ima ogroman broj političara u BiH koji podržava NATO integracije, a da pri tome veze nema šta su NATO integracije i šta su evropske vrijednosti. Ja bih htio da predsjedavajući Savjeta ministara nije jedan od tih političara - kazao je Magazinović.

Kada je u pitanju migrantska kriza, Tegeltiju je upitao „je li došao ovdje da raspoređuje migrante po FBiH ili da konačno otvori oči svima i da kaže da je to problem koji se može riješiti samo solidarno“.

- Zašto ste na krivi način ispunili izjavu kada ste se prijavljivali za ovaj posao? Zašto ste na pitanje da li vam je izrečena kazna zakrivično djelo odgovorili sa „ne“, kada ste nama poslanicima u Komisiji za izbor Savjeta ministara odgovorili sa „da“ i obrazložili šta je bio konkretan slučaj - pitao je Magazinović.

Na kraju je problematizovao i što Tegeltija nije spomenuo niti na bilo koji način tretirao Program reformi BiH u sadržajnom smislu, dokument bez čijeg usvajanja ne bi sjedio gdje danas sjedi.

- I mi danas ne bismo imali ovu sjednicu. I vi ne biste imali priliku da vas neko zove predsjedavajućim Savjeta ministara. Mislim da je to neozbiljno i neodgovorno - dodao je Magazinović.

Za riječ se potom javio poslanik Dragan Mektić (SDS), koji je ustvrdio da je Tegeltija u svom ekspozeu iznio jako puno kontradiktornih i nerealnih stvari.

- Ja u ime Kluba SDS-a i PDP-a tražim pauzu od 60 minuta. Tražimo da nam se dostavi ekspoze u pisanom obliku, kako bismo se pripremili za jednu valjanu i korektnu diskusiju - naveo je Mektić.

Parlamentarna praksa, tvrdi predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac, bila je takva da nikada do sada pred poslanicima nije bio pisani dokument kada se potvrđivala kandidatura predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, prenose Vijesti.ba.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić potom je dao polusatnu pauzu, a sjednica će biti nastavljena u podne.

(Vijesti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mrkonjićko goveče

05.12.2019 11:16

Šta očekujete od Tegeltije da će biti iskren prilikom popunjavanja formulara. Živi bili pa vidjeli sa kim će se on sastati kao predsjedavajući savjeta ministara. Mislim na privrednike sa zapada pa do Kine. Možda se i hoće sastati ali neće biti lako potpisivati ugovore kao na štetu Republike Srpske. Jer u Republici Srpskoj je potpisano mnogo ugovora bez prethodno izrađene studije izvodljivosti.

ODGOVORITE