На оштећеној амбалажи хране мијењали рок

Републичка инспекција за храну је код субјекта ”МИК Цомпанy” д. о. о. Мостар – подружница Бањалука затекла преко 4. 646 килограма хране са истеклим роком употребе, као и материјалне доказе који основано упућују да су предекларисали и мијењали рок трајања хране.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 07:29
На оштећеној амбалажи хране мијењали рок
У оквиру контрола складишта овог увозника хране, санитарно-технички и хигијенски услови објекта нису били на задовољавајућем нивоу. Храна у оштећеној амбалажи, која је враћена од купаца, налазила се поред робе која је у року трајања, а роба истеклог рока употребе налази се у цијелом објекту на палетама, заједно сложена с храном намијењеном за даљи промет.

Пронађене су одлијепљене декларације –  наљепнице, одштампане декларације – наљепнице у ролни, наљепнице са отиснутим роком употребе на папирним фолијама А4, ацетон, разређивач, скалпели, рукавице, индустријски фен – фен за врући ваздух и остали прибор за који се сумња да је кориштен за брисање рокова с артикала. Такође, прегледом робе пронађени су производи са већ прелијепљеним роковима.



– Сљедивост хране се не може утврдити, јер су на артиклима мијењане декларације које садрже нетачне податке, а ријеч је о различитим производима: месним прерађевинама, освежавајућим пићима, рибљим производима, пекарским производима, зачинима, млијечним производима – сиревима… По налогу инспектора све затечене количине су уништене – речено нам је у Инспекторату РС.

У даљем току поступку, Републичка инспекција за храну је у контроли пословне јединице “МИК Цомпанy” у Источном Сарајеву утврдила да хигијена у објекту није на задовољавајућем нивоу. Затечено је 1.044 килограма хране протеклог рока трајања, те 232 килограма хране уредног рока, али са оштећеном амбалажом од стране животиња, те је као таква небезбједна за конзумацију.

Такође, особа коју су инспектори затекли на раду у складишном простору нема извршен санитарни преглед, није похађала прописане едукације о хигијени хране, а инспектору није достављено Рјешење о упису у Централни регистар, које издаје и води надлежно Министарсво пољопривреде РС.

У Источном Сарајеву нису утврђене неправилности које би указивале да је и у овом објекту мијењана декларација и рок трајања хране. По налогу инспектора, у контроли пословне јединице у Источном Сарајеву, уништено је 1.277 килограма небезбједне хране.

Због низа почињених прекршаја правном и одговорном лицу изречене су казне прописане Законом о храни Републике Српске у укупној вредности од 17.950 КМ. 

– Такође, информацију о утврђеним неправилностима и предузетим мјерама доставићемо и надлежном тужилаштву, ради евентуалног предузимања мјера из њихове надлежности – кажу у Инспекторату.

Поручују да ће контроле складишта увозника хране бити настављене и у наредном периоду, те да субјекти могу очекивати долазак инспектора.

На сајту фирме “МИК цомпанy” наводи се да је предузеће основано 1994. године у власништву Мирка Бошковића и Ивице Крталића, са сједиштем у Мостару. Како су навели, баве се продајом и дистрибуцијом брендираних производа широке потрошње и производа за угоститељство. Њихови логистички центри смјештени су у Мостару, Бихаћу, Сарајеву и Бањалуци.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Штопер

05.12.2019 06:35

Већина ТЦ се бави преправљањем рока употребе. Тровање народа је нормална појава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

05.12.2019 07:50

Купујте са осмијехом, хахаха.

Name

Скептик

05.12.2019 08:13

Већина!? Сви!

Name

Хаха

05.12.2019 06:44

Па то сви раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

05.12.2019 06:47

Хм... Ниста ново,могу замислити ста се тек ради по разним,кортовима,конзумима,тропицима и којекаквим маркета. Ту се не мозе ниста,нема ту ни контроле ни инспекције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

05.12.2019 07:02

зато треба сверцовати цигарама. Ронхилу никад не мозе истеци рок трајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сwиссерб

05.12.2019 07:12

мозе ли иста у овој дрзави без лоповука и преваре па таман када би нас тровали као у овом слуцају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

05.12.2019 07:46

Наведите све њихове производе, да их никад више не купујемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марципан

05.12.2019 07:50

Мајсторе,колико њих то ради. Инспекција је рак рана овог друштва али они су само карика у ланцу зла. Жалим само што сам се родила у овом друштву у ово вријеме. Потроваше нас свим и свачим

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока калис

05.12.2019 08:16

И додиковој власти је истекао рок,и иако трује народ,јос га нисмо избацили

ОДГОВОРИТЕ