Na oštećenoj ambalaži hrane mijenjali rok

Republička inspekcija za hranu je kod subjekta ”MIК Company” d. o. o. Mostar – podružnica Banjaluka zatekla preko 4. 646 kilograma hrane sa isteklim rokom upotrebe, kao i materijalne dokaze koji osnovano upućuju da su predeklarisali i mijenjali rok trajanja hrane.

Bosna i Hercegovina 05.12.2019 | 07:29
Na oštećenoj ambalaži hrane mijenjali rok
U okviru kontrola skladišta ovog uvoznika hrane, sanitarno-tehnički i higijenski uslovi objekta nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Hrana u oštećenoj ambalaži, koja je vraćena od kupaca, nalazila se pored robe koja je u roku trajanja, a roba isteklog roka upotrebe nalazi se u cijelom objektu na paletama, zajedno složena s hranom namijenjenom za dalji promet.

Pronađene su odlijepljene deklaracije –  naljepnice, odštampane deklaracije – naljepnice u rolni, naljepnice sa otisnutim rokom upotrebe na papirnim folijama A4, aceton, razređivač, skalpeli, rukavice, industrijski fen – fen za vrući vazduh i ostali pribor za koji se sumnja da je korišten za brisanje rokova s artikala. Takođe, pregledom robe pronađeni su proizvodi sa već prelijepljenim rokovima.– Sljedivost hrane se ne može utvrditi, jer su na artiklima mijenjane deklaracije koje sadrže netačne podatke, a riječ je o različitim proizvodima: mesnim prerađevinama, osvežavajućim pićima, ribljim proizvodima, pekarskim proizvodima, začinima, mliječnim proizvodima – sirevima… Po nalogu inspektora sve zatečene količine su uništene – rečeno nam je u Inspektoratu RS.

U daljem toku postupku, Republička inspekcija za hranu je u kontroli poslovne jedinice “MIK Company” u Istočnom Sarajevu utvrdila da higijena u objektu nije na zadovoljavajućem nivou. Zatečeno je 1.044 kilograma hrane proteklog roka trajanja, te 232 kilograma hrane urednog roka, ali sa oštećenom ambalažom od strane životinja, te je kao takva nebezbjedna za konzumaciju.

Takođe, osoba koju su inspektori zatekli na radu u skladišnom prostoru nema izvršen sanitarni pregled, nije pohađala propisane edukacije o higijeni hrane, a inspektoru nije dostavljeno Rješenje o upisu u Centralni registar, koje izdaje i vodi nadležno Ministarsvo poljoprivrede RS.

U Istočnom Sarajevu nisu utvrđene nepravilnosti koje bi ukazivale da je i u ovom objektu mijenjana deklaracija i rok trajanja hrane. Po nalogu inspektora, u kontroli poslovne jedinice u Istočnom Sarajevu, uništeno je 1.277 kilograma nebezbjedne hrane.

Zbog niza počinjenih prekršaja pravnom i odgovornom licu izrečene su kazne propisane Zakonom o hrani Republike Srpske u ukupnoj vrednosti od 17.950 КM. 

– Takođe, informaciju o utvrđenim nepravilnostima i preduzetim mjerama dostavićemo i nadležnom tužilaštvu, radi eventualnog preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti – kažu u Inspektoratu.

Poručuju da će kontrole skladišta uvoznika hrane biti nastavljene i u narednom periodu, te da subjekti mogu očekivati dolazak inspektora.

Na sajtu firme “MIK company” navodi se da je preduzeće osnovano 1994. godine u vlasništvu Mirka Boškovića i Ivice Krtalića, sa sjedištem u Mostaru. Kako su naveli, bave se prodajom i distribucijom brendiranih proizvoda široke potrošnje i proizvoda za ugostiteljstvo. Njihovi logistički centri smješteni su u Mostaru, Bihaću, Sarajevu i Banjaluci.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Štoper

05.12.2019 07:35

Većina TC se bavi prepravljanjem roka upotrebe. Trovanje naroda je normalna pojava.

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

05.12.2019 08:50

Kupujte sa osmijehom, hahaha.

Name

Skeptik

05.12.2019 09:13

Većina!? Svi!

Name

Haha

05.12.2019 07:44

Pa to svi rade

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

05.12.2019 07:47

Hm... Nista novo,mogu zamisliti sta se tek radi po raznim,kortovima,konzumima,tropicima i kojekakvim marketa. Tu se ne moze nista,nema tu ni kontrole ni inspekcije...

ODGOVORITE
Name

Milko

05.12.2019 08:02

zato treba svercovati cigarama. Ronhilu nikad ne moze isteci rok trajanja.

ODGOVORITE
Name

swisserb

05.12.2019 08:12

moze li ista u ovoj drzavi bez lopovuka i prevare pa taman kada bi nas trovali kao u ovom slucaju

ODGOVORITE
Name

Glamoc

05.12.2019 08:46

Navedite sve njihove proizvode, da ih nikad više ne kupujemo!

ODGOVORITE
Name

Marcipan

05.12.2019 08:50

Majstore,koliko njih to radi. Inspekcija je rak rana ovog društva ali oni su samo karika u lancu zla. Žalim samo što sam se rodila u ovom društvu u ovo vrijeme. Potrovaše nas svim i svačim

ODGOVORITE
Name

zoka kalis

05.12.2019 09:16

I dodikovoj vlasti je istekao rok,i iako truje narod,jos ga nismo izbacili

ODGOVORITE