Почела изградња пута до Старог Брода

- Радови на изградњи пута Баримо – Стари Брод низводно од Вишеграда лијевом обалом Дрине кроз стјеновите и скоро неприступачне предјеле напредују планираном динамиком.

Република Српска 04.12.2019 | 19:27
Почела изградња пута до Старог Брода
Пут у дужини од пет километара биће најкраћа веза Вишеграда до Спомен-комплекса у Старом Броду гдје су усташе у априлу 1942.године убиле више од 6.000 српске најачи.

Шеф Радне јединице `Романијапутева` у Вишеграду Богдан Ђукановић каже да се са изградњомм трасе пута почело 5.новембра ове године и до данас је урађено око 1.900 метара.

`Кренули смо појачаним темпом и нама у интересу да што прије завршимо јер следе мразеви, снијег и мећаве кад се послови још више усложњавају . Поред пробијања трасе успјели смо досад да поставимо и 40 одсто тампонског материјала", рекао је Ђукановић.



Извођаче радова поред тешког терена очекују још неке несвакидашње препреке.

`На једном локалитету према војним картама а на траси будуће саобраћајнице, и на правцу неког старог колског пута, има мина из прошлог рата. Договорили смо се са деминерима да дођемо до тог мјеста како би они извршили деминирање а онда настављамо са пробијањем трасе",додаје Ђукановић.

До комплекса у Старом Броду долази се пловилима ријеком Дрином или десном обалом до Старог Брода гдје се она прелази чамцима да би се стигло до Спомен-комплекса српским жртвама из другог свјетског рата.

Свештеник Драган Вукотић, који је имао великог удјела у изградњи Спомен-обиљежја у Старом Броду и музеја невино страдалим Србима, каже да ће овај пут имати велики значај за цијелу причу.



"Исправиће се неправда која је деценијама трајала према српским жртвама и мјештанима села Стари Брод и Татиница који нису имали комуникацију са градом копненим путем. Од Вишеграда до музеја, кад се пут заврши је 14 километара и до њега ће се аутом стизати за двадесетак минута. До сада су они који су жељели да посјете ово свето српско мјесто морали да путују чамцима и бродовима што је захтијевало око три сата у одласку и повратку. Ускоро ће то бити доста брже, једноставније и допринијеће већем броју посјета Спомен- комплексу у Старом Броду", истиче Вукотић.

Средства за изградњу пута Баримо-Стари Брод у износу од 500.000 КМ обезбједила је Влада Републике Српске.

Изградња Спомен-комплекса у Старом Броду започета је 2004. а монументална зграда музеја отворена је 7.септембра ове године.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цедо

04.12.2019 20:57

Е сваста

ОДГОВОРИТЕ