Počela izgradnja puta do Starog Broda

- Radovi na izgradnji puta Barimo – Stari Brod nizvodno od Višegrada lijevom obalom Drine kroz stjenovite i skoro nepristupačne predjele napreduju planiranom dinamikom.

Republika Srpska 04.12.2019 | 19:27
Počela izgradnja puta do Starog Broda
Put u dužini od pet kilometara biće najkraća veza Višegrada do Spomen-kompleksa u Starom Brodu gdje su ustaše u aprilu 1942.godine ubile više od 6.000 srpske najači.

Šef Radne jedinice `Romanijaputeva` u Višegradu Bogdan Đukanović kaže da se sa izgradnjomm trase puta počelo 5.novembra ove godine i do danas je urađeno oko 1.900 metara.

`Кrenuli smo pojačanim tempom i nama u interesu da što prije završimo jer slede mrazevi, snijeg i mećave kad se poslovi još više usložnjavaju . Pored probijanja trase uspjeli smo dosad da postavimo i 40 odsto tamponskog materijala", rekao je Đukanović.



Izvođače radova pored teškog terena očekuju još neke nesvakidašnje prepreke.

`Na jednom lokalitetu prema vojnim kartama a na trasi buduće saobraćajnice, i na pravcu nekog starog kolskog puta, ima mina iz prošlog rata. Dogovorili smo se sa deminerima da dođemo do tog mjesta kako bi oni izvršili deminiranje a onda nastavljamo sa probijanjem trase",dodaje Đukanović.

Do kompleksa u Starom Brodu dolazi se plovilima rijekom Drinom ili desnom obalom do Starog Broda gdje se ona prelazi čamcima da bi se stiglo do Spomen-kompleksa srpskim žrtvama iz drugog svjetskog rata.

Sveštenik Dragan Vukotić, koji je imao velikog udjela u izgradnji Spomen-obilježja u Starom Brodu i muzeja nevino stradalim Srbima, kaže da će ovaj put imati veliki značaj za cijelu priču.



"Ispraviće se nepravda koja je decenijama trajala prema srpskim žrtvama i mještanima sela Stari Brod i Tatinica koji nisu imali komunikaciju sa gradom kopnenim putem. Od Višegrada do muzeja, kad se put završi je 14 kilometara i do njega će se autom stizati za dvadesetak minuta. Do sada su oni koji su željeli da posjete ovo sveto srpsko mjesto morali da putuju čamcima i brodovima što je zahtijevalo oko tri sata u odlasku i povratku. Uskoro će to biti dosta brže, jednostavnije i doprinijeće većem broju posjeta Spomen- kompleksu u Starom Brodu", ističe Vukotić.

Sredstva za izgradnju puta Barimo-Stari Brod u iznosu od 500.000 КM obezbjedila je Vlada Republike Srpske.

Izgradnja Spomen-kompleksa u Starom Brodu započeta je 2004. a monumentalna zgrada muzeja otvorena je 7.septembra ove godine.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cedo

04.12.2019 20:57

E svasta

ODGOVORITE