"Украли су милион материнских додатака"

Незапослених породиља у Републици Српској је скоро дупло више него запослених што је поражавајући податак за ово друштво, казала је посланица ПДП Јелена тривић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Република Српска 04.12.2019 | 11:28
"Украли су милион материнских додатака"
Он је истакла да је према званичним подацима у Републици Српској незапослено око 6100 породиља, док их је запослено 3700.

– То показује да имамо пуно већи број жена које рађају, а не раде од оних које су запослене. То је поражавајућа статистика. Замислите услове у којима живе та тек рођена деца – истакла је Тривићева.

Она је навела да ће гласати за предложени Приједлог закона, те да он није споран, али да је спорна суморна статистика која говори да многе породиље немају посао.

Тривићева се осврнула и на пропале банке у Српској, наводећи да је с њиховом пропашћу нестало и 400 милиона марака јавног новца. 

– То је новац ових грађана. И тих 400 милиона марака је оно што се може израчунати на основу јавно објављенихз података, а колико тога још не знамо. Ако је матерински додатак 405 КМ, то значи да је украдено скоро милион материнских додатака. Знате шта значи милион украдених материнских додатака. То значи да сте ви министре могли 13 година исплаћивати материнске додатке – закључила је Тривићева.

Она је упитала где је нестало 400 милиона марака и да ли ће ико одговарати за то.

У парламенту Српске у току је расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити којим је, између осталог, предвиђено да матерински додатак у Републици Српској добијају све незапослене породиље, без обзира на ранији статус.

– Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак, наведено је у образложењу приједлога овог закона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је претходно да овај приједлог закона предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.



(БН/Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бјелина испред нас!

04.12.2019 11:28

Зато сада бијела куга хара РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле сверцер

04.12.2019 14:26

Ко буде зивио у рс врацаве кррдите које тросе ухљебе једини спас је бјезанија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

04.12.2019 14:52

Неправе дјецу градјани и банкари у граду је дииете луксуз дјецу су правили сељаци и свако дијете је било у функцији(једно цува краве,једно коси,једно ке код оваца једно копа курузе сви имају посла сви су у функцији колико год да их има нај паметније нај интелигентније иде у град да се сколује и тако дрзава добива сколовани кадар природном селекцијом) а посто село изумире ,село из којег смо добивали и храну и кадрове сколоване и спортисте и све сто треба једној дрзави изумријет цемо и ми као народ српски у бих .Наса нај паметнија и нај боља дјеца отице у европу у европске дрзаве и градове изродит це потомство које вец у другој генерацији неци ни знати свој језик и своје коријене бице прави мали европски јаницари свабе французи талијани и остали еу поданици.

ОДГОВОРИТЕ