"Ukrali su milion materinskih dodataka"

Nezaposlenih porodilja u Republici Srpskoj je skoro duplo više nego zaposlenih što je poražavajući podatak za ovo društvo, kazala je poslanica PDP Jelena trivić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

Republika Srpska 04.12.2019 | 11:28
"Ukrali su milion materinskih dodataka"
On je istakla da je prema zvaničnim podacima u Republici Srpskoj nezaposleno oko 6100 porodilja, dok ih je zaposleno 3700.

– To pokazuje da imamo puno veći broj žena koje rađaju, a ne rade od onih koje su zaposlene. To je poražavajuća statistika. Zamislite uslove u kojima žive ta tek rođena deca – istakla je Trivićeva.

Ona je navela da će glasati za predloženi Prijedlog zakona, te da on nije sporan, ali da je sporna sumorna statistika koja govori da mnoge porodilje nemaju posao.

Trivićeva se osvrnula i na propale banke u Srpskoj, navodeći da je s njihovom propašću nestalo i 400 miliona maraka javnog novca. 

– To je novac ovih građana. I tih 400 miliona maraka je ono što se može izračunati na osnovu javno objavljenihz podataka, a koliko toga još ne znamo. Ako je materinski dodatak 405 KM, to znači da je ukradeno skoro milion materinskih dodataka. Znate šta znači milion ukradenih materinskih dodataka. To znači da ste vi ministre mogli 13 godina isplaćivati materinske dodatke – zaključila je Trivićeva.

Ona je upitala gde je nestalo 400 miliona maraka i da li će iko odgovarati za to.

U parlamentu Srpske u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim je, između ostalog, predviđeno da materinski dodatak u Republici Srpskoj dobijaju sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status.

– Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak, navedeno je u obrazloženju prijedloga ovog zakona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je prethodno da ovaj prijedlog zakona predviđa da će poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg zakona, u 2020. godini biti refundirana naknada plata u iznosu od 100 odsto nakon isplate naknade plate radniku.



(BN/Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bjelina ispred nas!

04.12.2019 11:28

Zato sada bijela kuga hara RS!

ODGOVORITE
Name

Mile svercer

04.12.2019 14:26

Ko bude zivio u rs vracave krrdite koje trose uhljebe jedini spas je bjezanija

ODGOVORITE
Name

Milos

04.12.2019 14:52

Neprave djecu gradjani i bankari u gradu je diiete luksuz djecu su pravili seljaci i svako dijete je bilo u funkciji(jedno cuva krave,jedno kosi,jedno ke kod ovaca jedno kopa kuruze svi imaju posla svi su u funkciji koliko god da ih ima naj pametnije naj inteligentnije ide u grad da se skoluje i tako drzava dobiva skolovani kadar prirodnom selekcijom) a posto selo izumire ,selo iz kojeg smo dobivali i hranu i kadrove skolovane i sportiste i sve sto treba jednoj drzavi izumrijet cemo i mi kao narod srpski u bih .Nasa naj pametnija i naj bolja djeca otice u evropu u evropske drzave i gradove izrodit ce potomstvo koje vec u drugoj generaciji neci ni znati svoj jezik i svoje korijene bice pravi mali evropski janicari svabe francuzi talijani i ostali eu podanici.

ODGOVORITE