Влада Српске крши Закон о подстицајима

Влада Републике Српске није донијела неопходне подзаконске акте за спровођење Закона о подстицајима у привреди РС иако је Народна скупштина РС законски обавезала да то уради до 1. октобра.

Република Српска 04.12.2019 | 07:44
Влада Српске крши Закон о подстицајима
Наиме Закон о подстицајима у привреди Републике Српске ступио је на снагу 1. јула ове године и њиме је обавезана Влада да у року од три мјесеца донесе два, а министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић један подзаконски акт, како би могла почети примјена закона.

Влада је требало да донесе Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања и Уредбу о регистру подстицаја у Републици Српској, док је Петричевић требало да донесе Правилник о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Међутим, донесена је само Уредба о поступку додјеле подстицаја за директна улагања и то након што су пробијени законски рокови, 3. октобра, а у „Службеном гласнику РС“ је објављена 15. октобра.

У Министарству привреде и предузетништва РС су навели да су у сарадњи са Пореском управом РС израдили Приједлог правилника о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника.

„У новембру су обављене јавне консултације и тражени приједлози и сугестије на исти, између осталих и од стране Привредне коморе, Уније удружења послодаваца, Савеза синдиката и Конфедерације синдиката. Министарство је достављене приједлоге и сугестије анализирало и уградило у одредбе Правилника у циљу поједностављења поступка подношења захтјева и остваривања права на подстицај“, истичу у Министарству.

Правдају се да Републички секретаријат за законодавство тек сад провјерава усаглашеност Правилника са другим актима након чега ће министар донијети Правилник, који ће јавности бити доступан у току овог мјесеца.

„Напомињемо да ће привредни субјекти од 1. јануара 2020. године подносити захтјеве за подстицај за повећање плате радника“, наводе у Министарству игноришући питање зашто подзаконски акти нису донесени у законском року.

Што се тиче Уредбе о регистру подстицаја у РС, за њу наводе да је завршена и да ће бити упућена на идућу сједницу Владе Републике Српске.

Подсјећамо, Закон о подстицајима у привреди Републике Српске донесен је како би се подстакао привредни амбијент и раст плата у Српској и прописује да ће фирме које повећају плате радницима имати право на подстицај, односно поврат до 70 одсто од плаћених доприноса на повећање плате.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Полицајац

04.12.2019 08:00

Влада крси све законе редом. Ради се како каже Вожд Баја, а закони служе као тоалет папир.

ОДГОВОРИТЕ