Сваки други 15-годишњак у БиХ је неписмен?!

Босна и Херцеговина једна је од седам земаља које су 2018. године по први пут искористиле могућност да учествују у тестирању образовања својих ученика. Резултати највећег свјетског истраживања у образовању ПИСА-е, које се сваке три године проводи на глобалном нивоу, представљени су данас у Сарајеву и нису на завидном нивоу.

Босна и Херцеговина 03.12.2019 | 19:58
Сваки други 15-годишњак у БиХ је неписмен?!
Сваки други 15-годишњак у БиХ функционално је неписмен. Алармантне податке објавила је ПИСА агенција након завршеног тестирања знања из више различитих научних области и природних наука. Што се тиче БиХ, од 213 ученика од 7. разреда основне, до 1. разреда средње школе који су изабрани, њих 46 је тестирано. Резултати које су остварили су испод просјека. Тренд ће бити настављен уколико се не предузму одређени кораци, кажу надлежни.

Тања Бастианић, представник ОЕЦД-а, каже да просјеком наша дјеца заостају неке три године.

"Читалачка писменост, односно функционална писменост, није то знате да се ви само знате потписати или читати, представља мало сложенији процес рада, разумијевања и анализе и ту је показано да је преко 50% наших ученика показало недостатак основне функционалне писмености.“, каже представник ОЕЦД-а Тања Бастианић.

„Основне препоруке се односе на повећање писмености из све три области и смањење процентуално ученика који не достижу ниво 2. То је један дугорочни процес. Ако узмемо да је Европа закључила да до 2030. године буде 15% ученика који не достижу ниво 2 и пред нама је тај један значајан корак да на томе радимо.“, каже помоћник директора Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ, Жанета Џумхур.

Из Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ кажу да је неопходан корак напријед у свим нивоима образовања. Поручују да је још један лош податак тад да ученици у БиХ спадају у ред оних који највише изостају са часова.

„Морамо побољшати иницијално образовање. Очигледно је да универзитет не прати промјене које су потребне за образовне системе. Дакле, едукација нових наставника није према новим стандардима и ти програми дефинитивно морају да се промијене. Ту више нема потребе да се додатно испитује. Они који јесу у наставном процесу очигледно захтијевају више подршке.“, каже помоћник директора Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ, Жанета Џумхур.

Нове стратегије у образовању заговарају и социолози. Сматрају да је систем екс-катедра који је још увијек заступљен у БиХ довољно застарио и да се мора радити на новим стратегијама образовања. БиХ недостају и опремљеније школе, првенствено у дигиталном смислу. Као један од најбољих примјера, професор Иван Шијаковић издвојио је Финску.

„Тамо дјеца не вуку торбе са књигама, носе само таблет у школу. Све је повезано на то. Сви часови и сав рад из било ког предмета, било да је историја, математика, биологија или језик матерњи или томе слично, изгледају као нека врста игре, задавања загонетки. Е тако мора да се образује и у БиХ.“, каже професор Шијаковић.


Шијаковић поручује да је потребно да БиХ копира боље образовне системе, али на томе морају инсистирати сви, од родитеља и наставника, па до министарстава. Све док се то не деси, не треба да нас чуди 62. мјесто, од укупно 79 држава, колико је рангирано на списку ПИСА-е. Од земаља из регије, најбоље рангирана и то на 21. мјесту је Словенија, а испред БиХ су и Србија, Хрватска и Црна Гора, док су само лошије рангирани Сјеверна Македонија и Косово.

На ПИСА-ној листи испред БиХ нашли су се и Брунеји и Албанија. Прва два мјеста заузимају Кина и Сингапур.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

фаx

03.12.2019 19:07

Оде у Брчко и купи факултет и постане ста жели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факултет

03.12.2019 19:07

Оде у Брчко и купи факултет и постане ста жели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.12.2019 20:00

Ста бринете, оде омладина у ЕУ.

Name

Родјо

03.12.2019 20:05

Слазем се са Вама! Ал,мора се отици бар три,цетри пута. Ја сам купио диплому,цетри пута морао отици!! Вриједило је!

Name

тинки винки

03.12.2019 19:50

мени це тата купити диплому астронаута да могу летити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.12.2019 19:52

Па ста оцекивати када пола наставника је неписмено. Купи диплому и преко везе се запосли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2019 11:30

У праву си, али суштина проблема је што нема државе и породице и што се прописи не поштују. Већина наставника поред неписмености има и психичке проблеме и не би смјели радити са дјецом. Све то нам је поклон новопечене и новокомпоноване демократије. Нажалост преко 70% свршених средњошколаца не зна таблице множење и дијељења, а дипломе факултета могу купити на свакој снабдјевенијој пијаци.

Name

15-годисњак

03.12.2019 20:28

А засто бих био писмен? Неписмени код нас зиве боље. Мозда сам неписмен али нисам глуп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

03.12.2019 20:30

Питајте Дјокица и МИНИСТРА Проинтер како то иде......

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

03.12.2019 21:35

Писмени су отисли вани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

04.12.2019 05:21

Сада јели ил није Бог зна, зависи ко је анкетирао и радио ту статистику. Знам само да су сви ти босанско херцеговацки младољетници а и одрасли јако ваљани. Тако да це се снаци код куце и у свијету далеко боље него они писмени из региона и свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

04.12.2019 06:12

Залосно је сто висе никоме није висе стало до знања. Оде на приватни факултет добије за паре диплому и зависно цији је или у лојој странци добије добро радно мјесто. И на залост такви праве образовне рефотме. Дрзавни факултети да би имали студенте спустили критерије на најнизи ниво. Долазе неписмени професори, који слабо преносе знање. Политика је трба сви да продју, знали ста или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

05.12.2019 11:36

Министар Дјокиц је купио диплому,у стварности не зна таблицу мнозења.

ОДГОВОРИТЕ