Svaki drugi 15-godišnjak u BiH je nepismen?!

Bosna i Hercegovina jedna je od sedam zemalja koje su 2018. godine po prvi put iskoristile mogućnost da učestvuju u testiranju obrazovanja svojih učenika. Rezultati najvećeg svjetskog istraživanja u obrazovanju PISA-e, koje se svake tri godine provodi na globalnom nivou, predstavljeni su danas u Sarajevu i nisu na zavidnom nivou.

Bosna i Hercegovina 03.12.2019 | 19:58
Svaki drugi 15-godišnjak u BiH je nepismen?!
Svaki drugi 15-godišnjak u BiH funkcionalno je nepismen. Alarmantne podatke objavila je PISA agencija nakon završenog testiranja znanja iz više različitih naučnih oblasti i prirodnih nauka. Što se tiče BiH, od 213 učenika od 7. razreda osnovne, do 1. razreda srednje škole koji su izabrani, njih 46 je testirano. Rezultati koje su ostvarili su ispod prosjeka. Trend će biti nastavljen ukoliko se ne preduzmu određeni koraci, kažu nadležni.

Tanja Bastianić, predstavnik OECD-a, kaže da prosjekom naša djeca zaostaju neke tri godine.

"Čitalačka pismenost, odnosno funkcionalna pismenost, nije to znate da se vi samo znate potpisati ili čitati, predstavlja malo složeniji proces rada, razumijevanja i analize i tu je pokazano da je preko 50% naših učenika pokazalo nedostatak osnovne funkcionalne pismenosti.“, kaže predstavnik OECD-a Tanja Bastianić.

„Osnovne preporuke se odnose na povećanje pismenosti iz sve tri oblasti i smanjenje procentualno učenika koji ne dostižu nivo 2. To je jedan dugoročni proces. Ako uzmemo da je Evropa zaključila da do 2030. godine bude 15% učenika koji ne dostižu nivo 2 i pred nama je taj jedan značajan korak da na tome radimo.“, kaže pomoćnik direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Žaneta Džumhur.

Iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH kažu da je neophodan korak naprijed u svim nivoima obrazovanja. Poručuju da je još jedan loš podatak tad da učenici u BiH spadaju u red onih koji najviše izostaju sa časova.

„Moramo poboljšati inicijalno obrazovanje. Očigledno je da univerzitet ne prati promjene koje su potrebne za obrazovne sisteme. Dakle, edukacija novih nastavnika nije prema novim standardima i ti programi definitivno moraju da se promijene. Tu više nema potrebe da se dodatno ispituje. Oni koji jesu u nastavnom procesu očigledno zahtijevaju više podrške.“, kaže pomoćnik direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Žaneta Džumhur.

Nove strategije u obrazovanju zagovaraju i sociolozi. Smatraju da je sistem eks-katedra koji je još uvijek zastupljen u BiH dovoljno zastario i da se mora raditi na novim strategijama obrazovanja. BiH nedostaju i opremljenije škole, prvenstveno u digitalnom smislu. Kao jedan od najboljih primjera, profesor Ivan Šijaković izdvojio je Finsku.

„Tamo djeca ne vuku torbe sa knjigama, nose samo tablet u školu. Sve je povezano na to. Svi časovi i sav rad iz bilo kog predmeta, bilo da je istorija, matematika, biologija ili jezik maternji ili tome slično, izgledaju kao neka vrsta igre, zadavanja zagonetki. E tako mora da se obrazuje i u BiH.“, kaže profesor Šijaković.


Šijaković poručuje da je potrebno da BiH kopira bolje obrazovne sisteme, ali na tome moraju insistirati svi, od roditelja i nastavnika, pa do ministarstava. Sve dok se to ne desi, ne treba da nas čudi 62. mjesto, od ukupno 79 država, koliko je rangirano na spisku PISA-e. Od zemalja iz regije, najbolje rangirana i to na 21. mjestu je Slovenija, a ispred BiH su i Srbija, Hrvatska i Crna Gora, dok su samo lošije rangirani Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Na PISA-noj listi ispred BiH našli su se i Bruneji i Albanija. Prva dva mjesta zauzimaju Kina i Singapur.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

fax

03.12.2019 19:07

Ode u Brčko i kupi fakultet i postane sta želi.

ODGOVORITE
Name

Fakultet

03.12.2019 19:07

Ode u Brčko i kupi fakultet i postane sta želi.

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.12.2019 20:00

Sta brinete, ode omladina u EU.

Name

Rodjo

03.12.2019 20:05

Slazem se sa Vama! Al,mora se otici bar tri,cetri puta. Ja sam kupio diplomu,cetri puta morao otici!! Vrijedilo je!

Name

tinki vinki

03.12.2019 19:50

meni ce tata kupiti diplomu astronauta da mogu letiti

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.12.2019 19:52

Pa sta ocekivati kada pola nastavnika je nepismeno. Kupi diplomu i preko veze se zaposli

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2019 11:30

U pravu si, ali suština problema je što nema države i porodice i što se propisi ne poštuju. Većina nastavnika pored nepismenosti ima i psihičke probleme i ne bi smjeli raditi sa djecom. Sve to nam je poklon novopečene i novokomponovane demokratije. Nažalost preko 70% svršenih srednjoškolaca ne zna tablice množenje i dijeljenja, a diplome fakulteta mogu kupiti na svakoj snabdjevenijoj pijaci.

Name

15-godisnjak

03.12.2019 20:28

A zasto bih bio pismen? Nepismeni kod nas zive bolje. Mozda sam nepismen ali nisam glup!

ODGOVORITE
Name

Googl

03.12.2019 20:30

Pitajte Djokica i MINISTRA Prointer kako to ide......

ODGOVORITE
Name

roki

03.12.2019 21:35

Pismeni su otisli vani!

ODGOVORITE
Name

Bj

04.12.2019 05:21

Sada jeli il nije Bog zna, zavisi ko je anketirao i radio tu statistiku. Znam samo da su svi ti bosansko hercegovacki mladoljetnici a i odrasli jako valjani. Tako da ce se snaci kod kuce i u svijetu daleko bolje nego oni pismeni iz regiona i svijeta.

ODGOVORITE
Name

Rade

04.12.2019 06:12

Zalosno je sto vise nikome nije vise stalo do znanja. Ode na privatni fakultet dobije za pare diplomu i zavisno ciji je ili u lojoj stranci dobije dobro radno mjesto. I na zalost takvi prave obrazovne refotme. Drzavni fakulteti da bi imali studente spustili kriterije na najnizi nivo. Dolaze nepismeni profesori, koji slabo prenose znanje. Politika je trba svi da prodju, znali sta ili ne.

ODGOVORITE
Name

Doktor

05.12.2019 11:36

Ministar Djokic je kupio diplomu,u stvarnosti ne zna tablicu mnozenja.

ODGOVORITE