У Сави код Српца уловљена ријетка врста рибе

Дугогодишњи риболовац Драган Томић из србачког села Корови, у ријеци Сави уловио је баса, за наше водотоке веома ријетку врсту рибе коју до сада нико није уловио, потврдјено је у СРД „Бистро“ Србац.

Република Српска 03.12.2019 | 15:15
У Сави код Српца уловљена ријетка врста рибе
Појављивање  баса у ријеци Сави представља  велико изненадјење за риболовце јер ова  племенита и веома цијењена риба потиче  чак из Америке.  Прије  неколико  година  евидентирана је у Мадјарској и Бајском каналу у Србији. Ријеч је о грабљивици, која се лови,  искључиво варалицом - воблер, гума и лептир.



„Када сам уловио ову рибу, морам признати,  није ми помогло моје искуство и знање о  врстама рибе – нисам знао о каквој је врсти рибе ријеч. Личила је на бабушку, гргеча, деверику, смудја, плотицу, али сам  помоћ  ипак нашао  у каталогу риба и утврдио да је у питању амерички бас, најпопуларнија риба  у Америци“, каже  Драган Томић.  Сретан сам што ће остати забиљежено да сам први открио и уловио ову  ову рибу у ријеци Сави, додаје Драган, иначе  дугогодишњи члан Спортско-риболовног друштва „Бистро“ из Српца.

Риба бас може достићи тежину до 8 килограма. У вријеме мријеста женка   положи од 2 до 43 хиљаде јајашца о којима се брине мужјак. Ловостај на  ову врсту рибе траје од 15. марта до 15. Јуна и најдужи  је у односу на друге  врсте ријечне рибе.

(БН/С.К.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нострадамус

03.12.2019 14:20

То су ријетке али познате босанске рибе сом'алија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

03.12.2019 14:37

Да, да у Српцу има крупних риба, и вријеме је да се улове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блуз мутне воде

03.12.2019 14:43

Риба у питању је пастрмски гргеч а не "басс", што је термин на енглеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.12.2019 15:44

Јел инвазивна врста хоћел нам потаманит бабушке

ОДГОВОРИТЕ