U Savi kod Srpca ulovljena rijetka vrsta ribe

Dugogodišnji ribolovac Dragan Tomić iz srbačkog sela Korovi, u rijeci Savi ulovio je basa, za naše vodotoke veoma rijetku vrstu ribe koju do sada niko nije ulovio, potvrdjeno je u SRD „Bistro“ Srbac.

Republika Srpska 03.12.2019 | 15:15
U Savi kod Srpca ulovljena rijetka vrsta ribe
Pojavljivanje  basa u rijeci Savi predstavlja  veliko iznenadjenje za ribolovce jer ova  plemenita i veoma cijenjena riba potiče  čak iz Amerike.  Prije  nekoliko  godina  evidentirana je u Madjarskoj i Bajskom kanalu u Srbiji. Riječ je o grabljivici, koja se lovi,  isključivo varalicom - vobler, guma i leptir.



„Kada sam ulovio ovu ribu, moram priznati,  nije mi pomoglo moje iskustvo i znanje o  vrstama ribe – nisam znao o kakvoj je vrsti ribe riječ. Ličila je na babušku, grgeča, deveriku, smudja, ploticu, ali sam  pomoć  ipak našao  u katalogu riba i utvrdio da je u pitanju američki bas, najpopularnija riba  u Americi“, kaže  Dragan Tomić.  Sretan sam što će ostati zabilježeno da sam prvi otkrio i ulovio ovu  ovu ribu u rijeci Savi, dodaje Dragan, inače  dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca.

Riba bas može dostići težinu do 8 kilograma. U vrijeme mrijesta ženka   položi od 2 do 43 hiljade jajašca o kojima se brine mužjak. Lovostaj na  ovu vrstu ribe traje od 15. marta do 15. Juna i najduži  je u odnosu na druge  vrste riječne ribe.

(BN/S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

03.12.2019 14:20

To su rijetke ali poznate bosanske ribe som'alija.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

03.12.2019 14:37

Da, da u Srpcu ima krupnih riba, i vrijeme je da se ulove.

ODGOVORITE
Name

Bluz mutne vode

03.12.2019 14:43

Riba u pitanju je pastrmski grgeč a ne "bass", što je termin na engleskom.

ODGOVORITE
Name

Mile

03.12.2019 15:44

Jel invazivna vrsta hoćel nam potamanit babuške

ODGOVORITE