Косово излази из енергетског система Србије

Косовска електромрежа (КОСТТ) потписала је са Оператором преносног система (ОСТ) споразум о успостављању косовског енергетског регулаторног блока у Тирани.

Србија 03.12.2019 | 10:40
Косово излази из енергетског система Србије
Тиме се, како се оцењује, отвара пут одвајању од Електромреже Србије (ЕМС).

Нови АК Блок радиће као регулаторни блок који се састоји од две регулаторне зоне КОСТТ-а и ОСТ-а, а предвиђено је да олакша рад два електроенергетска система, технички и економски, саопштио је КОСТТ на свом сајту.

Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електрицне енергије (ЕНТСО), а представља предуслов за независно деловање КОСТТ, додаје се у саопштењу.

Његово ступање на снагу очекује се у априлу 2020. године после потписивања и започињања спровођења новог Споразума о прикључењу између КОСТТ и ЕНТСО.

Поводом потписивања споразума, извршни директор КОСТТ-а Иљир Шаља нагласио је да је ово историјски споразум за КОСТТ, јер ће он значити излазак КОСТТ-а из регулаторног подручја Србије (ЕМС).

"Потписивањем овог споразума са ОСТ-ом и почетком његове примене у априлу 2020. године, дефинитивно смо изашли испод кишобрана српског Регулаторног подручја за ЕМС и постајемо део Регулаторног блока са ОПС Албаније", рекао је Шаља.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Данте

03.12.2019 09:53

Вјероватно су тамо изборили боље услове и слично, зато и иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.12.2019 14:34

Не би ниста рекао ипак би сацекао ста казе Милорад Додик он ипак најбоље зна.