Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije

Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani.

Srbija 03.12.2019 | 10:40
Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije
Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).

Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT-a i OST-a, a predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski, saopštio je KOSTT na svom sajtu.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT, dodaje se u saopštenju.

Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT i ENTSO.

Povodom potpisivanja sporazuma, izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja naglasio je da je ovo istorijski sporazum za KOSTT, jer će on značiti izlazak KOSTT-a iz regulatornog područja Srbije (EMS).

"Potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om i početkom njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno smo izašli ispod kišobrana srpskog Regulatornog područja za EMS i postajemo deo Regulatornog bloka sa OPS Albanije", rekao je Šalja.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dante

03.12.2019 09:53

Vjerovatno su tamo izborili bolje uslove i slično, zato i idu.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.12.2019 14:34

Ne bi nista rekao ipak bi sacekao sta kaze Milorad Dodik on ipak najbolje zna.