Загађеност тла у "Инцелу" није опасна за људе

Када је ријеч о загађености земљишта, може се рећи да ситуација у бањалучкој Пословној зони “Инцел” није алармантна и није угрожено здравље људи, поручено је данас након састанка у вези са постојањем пиралена на том подручју.

Република Српска 02.12.2019 | 16:50
Загађеност тла у "Инцелу" није опасна за људе
У кругу бањалучког „Инцела“ које је означено као контаминирана зона, тренутно не постоји ризик за еко-систем и за раднике који посао обављају на овом терену.

Међутим, постоји страх да би радници који раде на инсталацији телекомуникационих каблова, као и радници који раде на старим зградама могли да буду угрожени. Опасност пријети и од ношења загађујућих честица путем вјетра и испирањем честица путем кише. Све наведено резултат је процјене ризика првог нивоа, рађеног у склопу прве фазе одрживог управљања контаминираног земљишта у бањалучком „Инцелу“.

Предложено је низ мјера

„Прво је мапирање, дакле, да се мапирају сва тачна мјеста гдје се налази ПЦБ контаминација и након тога бисмо предложили мјере ремедијације.

Те мјере би у овом моменту значиле ископавање и складиштење тога док се не дође до уништења. Друго би било да се уради узроковање свих мањих одлагалишта земљишта, да би се утврдило да ли су оне контаминиране и ако јесу онда би се радило њихово складиштење на начин да би се или ускладиштиле на лицу мјеста прекривањем фолијом и одвеле даље или би се све оне прикупиле и одвеле на неку другу локацију“, каже Баудевејн Фуке из консултантске фирме „Таув индустри“ из Холандије.

Ниједна од предвиђених мјера није трајна и може помоћи само док се не донесе коначно рјешење. Холандски експерт задужен за ово питање каже да је површина о којој се ради огромна и да је немогуће проблем ријешити одмах, јер су неопходна велика новчана средства. Због тога је неопходно урадити план управљања овим земљиштем.

„Није могуће очистити комплетно земљишта локације „Инцел“ у наредне двије године. Потребно је да се то ради на структурисан начин, јер ни БиХ нема прекомјеран извор прихода да би то урадила све одједном. Због тога је битно да се изаберу локације са највећим ризиком, а за то је потребно вријеме“, додаје Фуке.

Из УНДП-а, који је носилац овог пројекта, кажу да им није познато због чега нису имали податке да је градска Инспекција вршила додатна истраживања на овом терену. На питање, с обзиром  на то да се зна о којим локацијама са највећим ризиком се ради, зашто се није реаговало раније, из УНДП-а кажу да се све морало радити по програму.

„Тек се сада зна које су локације са највећом загађеношћу, након анализе консултанта која је обављена, након завршетка ове прве фазе. Узорци нису узети јер то по методологији рада и начину на који се врше истраживања и задаци на оваквим пројектима једдноставно није било још по реду“, каже руководилац пројеката за животну средину при УНДП-у Андреа Мухаремовић.

Један од проблема на овом терену јесте и присуство других загађујућих суспстанци, прије свега тешких метала, о чему је БН телевизија извјештавала и раније. Радницима који раде у контаминираној зони носе препоручује се да носе рукавице и заштитне комбинезоне, који им у овом случају могу помоћи како не би дошли у директан додир са честицама.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Лотос

02.12.2019 16:01

И сад народ писа о онима који су кмецали и лагали..и онда се питате засто Додик побједјује...он је злоооо..ал ви толику накарадну политику водите да це овај владат до смрти

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYX

02.12.2019 17:28

О, овој тематици је све познато и нови извјештај је само млаћење празне сламе. Ја сам под својим именом објавио стручни коментаро овом питању, послао допис градоначелнику који није нашао за сходно да разговарамо ни пет минута, а проблем ријешавања тешких метала, збрињавања отпадних вода сам радио у Аустрији и за њихову градску службу, такође мој рад се налази у министрству, али су заборавили на њега изгледа, те је лакше дати тзв Холандском експерту и фирми 300 000$ , него Драги Праћи плату од 2000 КМ као мастер инжењеру који би тај пројекат ријешио са домаћим потенцијалом. Што се тиче ПЦБ и то се успјешно ријешава , ако је у течном стању и није просут и ја ћу направити пројекат и постројење за ријешавање тога, а сад када се то налази у земљи постоји само један начин који сам већ једном нагласио и сад овај понавља, ал за дебеле паре, туго моја избјегличка. Колико ми је познато такође постоји у РС још неколико људи који би овај проблем практично могли ријешити. Д.Праћа

Name

Зззз

02.12.2019 19:27

Шта каже „за који БиХ нема довољно средстава“. Дивно! То је навлачење пазара, а када човјек види њих толико у краватама дође му да заплаче. За све ово је одговно министрство , јер како рекоше још давно: „да је формират експертски тим“. Ако су то експерти, онда су они одговорни за овај циркус. Може ли неко од посланика да постави министрки Голићки питање, зашто није тражила и не тражи нашу помоћ стручних лица јавно и гдје су ти „експерти радили прије“? Ово ријешава један инжењер као вођа тима који је радио у томе, без ових силних кравата.

Name

Фали дио реченицр, мислим да је субјект. Ко је поуцио?

02.12.2019 16:22

Када је у питању загађеност земљишта, ситуација у бањалучкој Пословној зони “Инцел” није алармантна и није угрожено здравље људи, поручио је данас након састанка у вези са контаминираним земљиштем пираленом на том подручју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.12.2019 16:59

И која наша институција је учествовала у испитивању тла? Немамо стручњака, а? А и ти сумњиви Холанђани...за паре потпишу све, боли их уво. Хоће ли опозиција да реагује?

Name

Бањалучанин

02.12.2019 18:58

Хахах како сте јадни. Па има ли ико да вам на дуњалуку одговара? Опозиција је реаговала па је прошла како је прошла. Затворили се у мишије рупе. Само завађају српски народ.

Name

Ре

02.12.2019 21:16

Није пиента шта су они рекли уопште, него све што су рекли то се и знало. Није ово нека политичка тема, него стручна. Сасвим је јасно да поједина мјеста имају веће концентрације. Сачувај боже, нашег министрства и те бруке.

Name

куку нама са нама

02.12.2019 16:39

Али ови иду толико ниско,да све и да се сунтави рађају,они це реци да нема ниста..је..с нацију..овако је било и са уранијум..од бомби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.12.2019 16:51

Није опасно мозда у контексту смрти, али у контексту нарусавања здравља.....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

02.12.2019 18:00

Па ви сте убијалу овај народ лазима мјесец дана о пиралену из Инцела,све зиво знате,а уствари од мрзње не видите ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.12.2019 23:45

Па да, безопасни пирален. :)))

Name

Дарко

02.12.2019 19:16

Драско и Јелена на апаратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба продати Малбашићеве станове

02.12.2019 20:02

У блоку Ц близу Инцела...па мало гурнеш кеша овим надридокторима и надриеколозима да пишу како није ништа страшно. Као оно у Надреалистима... Она није радиоактивна, она је мало радиоактивна. Покидаше се огласима за станове уз слоган "рата већ од 299КМ".Џаба им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба продати Малбашићеве станове

02.12.2019 20:03

У блоку Ц близу Инцела...па мало гурнеш кеша овим надридокторима и надриеколозима да пишу како није ништа страшно. Као оно у Надреалистима... Она није радиоактивна, она је мало радиоактивна. Покидаше се огласима за станове уз слоган "рата већ од 299КМ".Џаба им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ми јасно

02.12.2019 20:29

Каква је ово лакрдија од овог странца који се чекао ради конкретних потеза да би се.проблем ријешио. Ништа он није рекао.

ОДГОВОРИТЕ