Zagađenost tla u "Incelu" nije opasna za ljude

Kada je riječ o zagađenosti zemljišta, može se reći da situacija u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” nije alarmantna i nije ugroženo zdravlje ljudi, poručeno je danas nakon sastanka u vezi sa postojanjem piralena na tom području.

Republika Srpska 02.12.2019 | 16:50
Zagađenost tla u "Incelu" nije opasna za ljude
U krugu banjalučkog „Incela“ koje je označeno kao kontaminirana zona, trenutno ne postoji rizik za eko-sistem i za radnike koji posao obavljaju na ovom terenu.

Međutim, postoji strah da bi radnici koji rade na instalaciji telekomunikacionih kablova, kao i radnici koji rade na starim zgradama mogli da budu ugroženi. Opasnost prijeti i od nošenja zagađujućih čestica putem vjetra i ispiranjem čestica putem kiše. Sve navedeno rezultat je procjene rizika prvog nivoa, rađenog u sklopu prve faze održivog upravljanja kontaminiranog zemljišta u banjalučkom „Incelu“.

Predloženo je niz mjera

„Prvo je mapiranje, dakle, da se mapiraju sva tačna mjesta gdje se nalazi PCB kontaminacija i nakon toga bismo predložili mjere remedijacije.

Te mjere bi u ovom momentu značile iskopavanje i skladištenje toga dok se ne dođe do uništenja. Drugo bi bilo da se uradi uzrokovanje svih manjih odlagališta zemljišta, da bi se utvrdilo da li su one kontaminirane i ako jesu onda bi se radilo njihovo skladištenje na način da bi se ili uskladištile na licu mjesta prekrivanjem folijom i odvele dalje ili bi se sve one prikupile i odvele na neku drugu lokaciju“, kaže Baudevejn Fuke iz konsultantske firme „Tauv industri“ iz Holandije.

Nijedna od predviđenih mjera nije trajna i može pomoći samo dok se ne donese konačno rješenje. Holandski ekspert zadužen za ovo pitanje kaže da je površina o kojoj se radi ogromna i da je nemoguće problem riješiti odmah, jer su neophodna velika novčana sredstva. Zbog toga je neophodno uraditi plan upravljanja ovim zemljištem.

„Nije moguće očistiti kompletno zemljišta lokacije „Incel“ u naredne dvije godine. Potrebno je da se to radi na strukturisan način, jer ni BiH nema prekomjeran izvor prihoda da bi to uradila sve odjednom. Zbog toga je bitno da se izaberu lokacije sa najvećim rizikom, a za to je potrebno vrijeme“, dodaje Fuke.

Iz UNDP-a, koji je nosilac ovog projekta, kažu da im nije poznato zbog čega nisu imali podatke da je gradska Inspekcija vršila dodatna istraživanja na ovom terenu. Na pitanje, s obzirom  na to da se zna o kojim lokacijama sa najvećim rizikom se radi, zašto se nije reagovalo ranije, iz UNDP-a kažu da se sve moralo raditi po programu.

„Tek se sada zna koje su lokacije sa najvećom zagađenošću, nakon analize konsultanta koja je obavljena, nakon završetka ove prve faze. Uzorci nisu uzeti jer to po metodologiji rada i načinu na koji se vrše istraživanja i zadaci na ovakvim projektima jeddnostavno nije bilo još po redu“, kaže rukovodilac projekata za životnu sredinu pri UNDP-u Andrea Muharemović.

Jedan od problema na ovom terenu jeste i prisustvo drugih zagađujućih suspstanci, prije svega teških metala, o čemu je BN televizija izvještavala i ranije. Radnicima koji rade u kontaminiranoj zoni nose preporučuje se da nose rukavice i zaštitne kombinezone, koji im u ovom slučaju mogu pomoći kako ne bi došli u direktan dodir sa česticama.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Lotos

02.12.2019 16:01

I sad narod pisa o onima koji su kmecali i lagali..i onda se pitate zasto Dodik pobjedjuje...on je zloooo..al vi toliku nakaradnu politiku vodite da ce ovaj vladat do smrti

ODGOVORITE
Name

XYX

02.12.2019 17:28

O, ovoj tematici je sve poznato i novi izvještaj je samo mlaćenje prazne slame. Ja sam pod svojim imenom objavio stručni komentaro ovom pitanju, poslao dopis gradonačelniku koji nije našao za shodno da razgovaramo ni pet minuta, a problem riješavanja teških metala, zbrinjavanja otpadnih voda sam radio u Austriji i za njihovu gradsku službu, takođe moj rad se nalazi u ministrstvu, ali su zaboravili na njega izgleda, te je lakše dati tzv Holandskom ekspertu i firmi 300 000$ , nego Dragi Praći platu od 2000 KM kao master inženjeru koji bi taj projekat riješio sa domaćim potencijalom. Što se tiče PCB i to se uspješno riješava , ako je u tečnom stanju i nije prosut i ja ću napraviti projekat i postrojenje za riješavanje toga, a sad kada se to nalazi u zemlji postoji samo jedan način koji sam već jednom naglasio i sad ovaj ponavlja, al za debele pare, tugo moja izbjeglička. Koliko mi je poznato takođe postoji u RS još nekoliko ljudi koji bi ovaj problem praktično mogli riješiti. D.Praća

Name

Zzzz

02.12.2019 19:27

Šta kaže „za koji BiH nema dovoljno sredstava“. Divno! To je navlačenje pazara, a kada čovjek vidi njih toliko u kravatama dođe mu da zaplače. Za sve ovo je odgovno ministrstvo , jer kako rekoše još davno: „da je formirat ekspertski tim“. Ako su to eksperti, onda su oni odgovorni za ovaj cirkus. Može li neko od poslanika da postavi ministrki Golićki pitanje, zašto nije tražila i ne traži našu pomoć stručnih lica javno i gdje su ti „eksperti radili prije“? Ovo riješava jedan inženjer kao vođa tima koji je radio u tome, bez ovih silnih kravata.

Name

Fali dio rečenicr, mislim da je subjekt. Ko je poucio?

02.12.2019 16:22

Kada je u pitanju zagađenost zemljišta, situacija u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” nije alarmantna i nije ugroženo zdravlje ljudi, poručio je danas nakon sastanka u vezi sa kontaminiranim zemljištem piralenom na tom području.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.12.2019 16:59

I koja naša institucija je učestvovala u ispitivanju tla? Nemamo stručnjaka, a? A i ti sumnjivi Holanđani...za pare potpišu sve, boli ih uvo. Hoće li opozicija da reaguje?

Name

Бањалучанин

02.12.2019 18:58

Хахах како сте јадни. Па има ли ико да вам на дуњалуку одговара? Опозиција је реаговала па је прошла како је прошла. Затворили се у мишије рупе. Само завађају српски народ.

Name

Re

02.12.2019 21:16

Nije pienta šta su oni rekli uopšte, nego sve što su rekli to se i znalo. Nije ovo neka politička tema, nego stručna. Sasvim je jasno da pojedina mjesta imaju veće koncentracije. Sačuvaj bože, našeg ministrstva i te bruke.

Name

kuku nama sa nama

02.12.2019 16:39

Ali ovi idu toliko nisko,da sve i da se suntavi rađaju,oni ce reci da nema nista..je..s naciju..ovako je bilo i sa uranijum..od bombi

ODGOVORITE
Name

Direkt

02.12.2019 16:51

Nije opasno mozda u kontekstu smrti, ali u kontekstu narusavanja zdravlja.....?

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

02.12.2019 18:00

Pa vi ste ubijalu ovaj narod lazima mjesec dana o piralenu iz Incela,sve zivo znate,a ustvari od mrznje ne vidite nista.

ODGOVORITE
Name

Direkt

02.12.2019 23:45

Pa da, bezopasni piralen. :)))

Name

Darko

02.12.2019 19:16

Drasko i Jelena na aparatima

ODGOVORITE
Name

Treba prodati Malbašićeve stanove

02.12.2019 20:02

U bloku C blizu Incela...pa malo gurneš keša ovim nadridoktorima i nadriekolozima da pišu kako nije ništa strašno. Kao ono u Nadrealistima... Ona nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna. Pokidaše se oglasima za stanove uz slogan "rata već od 299KM".Džaba im.

ODGOVORITE
Name

Treba prodati Malbašićeve stanove

02.12.2019 20:03

U bloku C blizu Incela...pa malo gurneš keša ovim nadridoktorima i nadriekolozima da pišu kako nije ništa strašno. Kao ono u Nadrealistima... Ona nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna. Pokidaše se oglasima za stanove uz slogan "rata već od 299KM".Džaba im.

ODGOVORITE
Name

Nije mi jasno

02.12.2019 20:29

Kakva je ovo lakrdija od ovog stranca koji se čekao radi konkretnih poteza da bi se.problem riješio. Ništa on nije rekao.

ODGOVORITE