Јабука која може да стоји 12 месеци а да се не поквари!

Две деценије је развијана, од стране америчких научника нова сорта јабуке чије име је "Цосмиц Црисп", може да стоји 12 месеци у фиржидеру а да се не поквари. ! Тако је ових дана почела да се продаје у САД!

Занимљивости 02.12.2019 | 18:00
Јабука која може да стоји 12 месеци а да се не поквари!
"Цосмиц Црисп" сорта јабуке дбојена је укрштањем сорти "Хонеyцрисп" и "Ентерприсе" а њено гајење почело је 1997.године на Универзитету Миннесота.Име је ова нова сорта добила због својих белих тачкица по себи које изгледају као упаљене звезде на небу ноћу.

Воћари у држави Вашингтон за сада имају ексклузивно право гајења у нардених 10 година! У узгој нове "чврсте, хрскаве и сочне" јабуке уложено је 10 милИона долара!

Више од 12 милиона стабала те јабуке засађено је у воћњацима у држави Вашингтон на површини од 12.000 хектара, а процењује се да ће узгајивачи од продаје ове сорте јабуке укупно зарадити 30 милиона долара.

"Изузетно је сочна и пуца када се загризе. Релативно је чврста и добро балансираног укуса између слатког и киселог“, каже Кејт Еванс, једна од предводница развоја сорте на Универзитету у Вашингтону.

Истакла је и да "месо" ове нове сорте јабуке тешко тамни и ако се држи у фрижидеру задржава "изузетан квалитет за јело и до 12 месеци“.

Систем лиценцирања веома је строг и за сада не дозвољава воћарима из других делова САД да је гаје. Врста је првобитно носила ознаку "WА38", а име "Цосмиц Црисп" инспирисано је расутим белим тачкама.

Извор:Занимљивостидана.цом

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

02.12.2019 17:17

нека хвала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.12.2019 20:29

зна ли ико какве су јабуке из Пољске сто су продали Русији!!јесу ли оне краткотрајне или дуготрајне????? увоз извоз на б алкански нацин