Jabuka koja može da stoji 12 meseci a da se ne pokvari!

Dve decenije je razvijana, od strane američkih naučnika nova sorta jabuke čije ime je "Cosmic Crisp", može da stoji 12 meseci u firžideru a da se ne pokvari. ! Tako je ovih dana počela da se prodaje u SAD!

Zanimljivosti 02.12.2019 | 18:00
Jabuka koja može da stoji 12 meseci a da se ne pokvari!
"Cosmic Crisp" sorta jabuke dbojena je ukrštanjem sorti "Honeycrisp" i "Enterprise" a njeno gajenje počelo je 1997.godine na Univerzitetu Minnesota.Ime je ova nova sorta dobila zbog svojih belih tačkica po sebi koje izgledaju kao upaljene zvezde na nebu noću.

Voćari u državi Vašington za sada imaju ekskluzivno pravo gajenja u nardenih 10 godina! U uzgoj nove "čvrste, hrskave i sočne" jabuke uloženo je 10 milIona dolara!

Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašington na površini od 12.000 hektara, a procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ove sorte jabuke ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

"Izuzetno je sočna i puca kada se zagrize. Relativno je čvrsta i dobro balansiranog ukusa između slatkog i kiselog“, kaže Kejt Evans, jedna od predvodnica razvoja sorte na Univerzitetu u Vašingtonu.

Istakla je i da "meso" ove nove sorte jabuke teško tamni i ako se drži u frižideru zadržava "izuzetan kvalitet za jelo i do 12 meseci“.

Sistem licenciranja veoma je strog i za sada ne dozvoljava voćarima iz drugih delova SAD da je gaje. Vrsta je prvobitno nosila oznaku "WA38", a ime "Cosmic Crisp" inspirisano je rasutim belim tačkama.

Izvor:Zanimljivostidana.com

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Joja

02.12.2019 17:17

neka hvala ...

ODGOVORITE
Name

A

02.12.2019 20:29

zna li iko kakve su jabuke iz Poljske sto su prodali Rusiji!!jesu li one kratkotrajne ili dugotrajne????? uvoz izvoz na b alkanski nacin