Енергетика важна за односе између БиХ и Русије

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је данас да је енергетика важан дио билатералних односа двију земаља, што се види и из дневног реда првог Радног састанка између Босне и Херцеговине и Русије, који је организиран у Спољнотрговинској комори БиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2019 | 12:23
Енергетика важна за односе између БиХ и Русије
Додао је да ће, осим о испорукама гаса, бити разговарано о сарадњи у области модернизације термо и хидроекетрана, развоју обновљивих извора енергије, модернизацији рудника и другим питањима од узајамног интереса. 

- Сматрам да овакво засједање радне групе одговара нашим заједничким интересима, захваљујем свим учесницима који су уложили труд у њено формирање и желим свима пуно успјеха у раду - рекао је Иванцов.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић навео је да ће бити говора о тражењу нових могућности за сарадњу двију земаља у енергетском сектору, те о реализацији обавеза Босне и Херцеговине према Русији за испоручени гас у периоду 1992. - 1995. 

- Такође, очекујем да разговарамо о одлуци о квалитету течних нафтних горива, гасификацији, сарадњи у области нових технологија у ископавању угља, те о реконструкцији и набавци опреме за постојеће термоелектране у БиХ - истакао је Шаровић.

Упитан о наводима о лошем пословању рафинерије нафте у Босанском Броду, Шаровић је рекао да би интерес цијеле БиХ требао бити да та рафинерија успјешно послује и да буде главни снабдијевач нафтом бх. тржишта. 

Осим тога, коментаришући недавно спајање гасовода из Азербејџана с Европом изјавио је да је то добро за БиХ јер значи више извора снабдијевања гасом, што би требало представљати сигурније али и јефтиније снабдијевање, преносе агенције.



(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шаровић прави министар

02.12.2019 11:45

Шаровић ради и даље ко сингерица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

02.12.2019 17:05

Видјело се данас из његове изјаве да навија за неки други правац снабдијевања гасом (т.ј. од његове браће Американаца), а да се утицај Руса на том пољу што више смањи.

Name

Треба бити искрен

02.12.2019 14:00

Вриједно и паметно ради и увијек у корист градјана, свакога појединца у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.12.2019 16:12

Добро људи, не постоји бих, пропала је, умрла, тражи се модус да се без рата подели и да се онда живи нормално.

Name

Ре Горан

02.12.2019 18:46

Горане јаране никад ти ниси живио нормално а гарантујем ти нити ћеш икад

Name

Јаффа

02.12.2019 14:00

Руска порука: идете у НАТО, а? Па онда нама бар енергетика, да и ми нешто клепимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повољније

02.12.2019 16:51

Мало смо ми трзисте, на крају боље добити директно него индиректно.